用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真05年K1小朋友家長,入嚟啦! ...
go

大埔道崇真05年K1小朋友家長,入嚟啦! [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真05年K1小朋友家長,入

Hi, mamamui, vivianjasper,

cyhy 寫道:
Valerie媽媽,
你好,我想知道祟真幼稚園是何時開始學寫字的呢?thanks

K1開始寫字, 但唔需要太擔心, 如學校太過吹谷, 相信有很多家長會轉校, 但學校一直維持學生

Hi Kae, vivianjasper,

而家社會

cyhy,

我囡囡2003-2004年度讀K3的主流班學費是$1,880半日班, $2,680全日班, 全方位英語班(下午)約$2,000.  
上課時間全日班8:45a.m. - 4:30p.m.  
            半日班8:45a.m. - 12:??p.m.

而家學費有調整嗎?

cyhy 寫道:
Leon &  Valerie媽媽,
thanks!

Valerie媽媽,
原本學校也有全日班,想問上下課時間及全日的學費是多少呢?
我的囡囡是主流班下午班,我也收到信5月7日的開放日,

vivianjasper 寫道:
Hi, Valerie媽媽

請問你覺得喺崇真讀國際班的水準,將來考男小拔機會大唔大呢?定係再揾其它比較更出名的幼稚園會好o的呢?我想亞仔考入男小拔呀!

Hi, vivianjasper,

Sorry, 有幾日無check依過topic, 唔知您比message我.
首先大囡讀K時是無國際班, 只有課外活動-英語樂園, 每日下午上一小時.  到K3時先開始有全方位英文班(每日下午上2小時), 唔清楚國際班水準.  就算當時有國際班, 我都會比囡囡讀主流班(上午)+全方位英文班(下午), 因(1)小一係全日制容易適應, (2) 接觸英文時間多左, (3) 中文也平衡發展.

您想囝囝入小男拔, 應該選讀小男拔鐘意收邊間K既學生, 有一位家長既大囡現讀小女拔, 係ST. CATHERINE畢業, 要送禮比校長幫手搭路, 依位家長同我講小男女拔鐘意收CCKG和ST. CATHERINE學生, CCKG入讀小男女拔機會較大, 最好係大仔大女, 同埋要全職媽媽.   依位家長果大囡都有重讀一年K變左大女, 佢仲有囝囝和細囡將準備安排入讀小男女拔.  為左要追成績, 佢大囡由星期一至星期六均安排中英數補習和其他課外活動, 每月所花費用連同學費over HK$10,000, 重有每日要車出車入接送(BENZ), 聽佢講學生家長經常晒家底.    我大囡係太子道西/窩打老道學畫畫, 公文數, 同英文(至今年1月), 非常多小男女拔, 喇沙, 瑪利諾等學生係依個地點學課外活動, 上文提到果位家長都係依個地方認識.      

小男拔始終都係本地學校, 唔係國際學校, 唔好忽視中文水平, 要雙語平衡發展.      

Re: 大埔道崇真05年K1小朋友家長,入o黎啦!

Hi mamamui,

您的囡囡和其他媽咪的小朋友全部返下午班, 是自己選的, 還是學校編的.  小朋友沒有午睡是否適應?  

我囡囡10月14日面試K1班, 報名時, 我選擇了上午班, 但不知道學校編班情況.   

mamamui, ConnieBaby219,

謝謝分享.

我囡囡不太懂以中文表達, 如老師不以英文問what's your name?  how old are you?  A ~ Z letter, one ~ ten, name of commodities in english等, 她一定不能回應, 想信好大機會入下午班.  如mamamui所言, 唔   已經安心.

mamamui,

但中文能力距離同年齡的小朋友相差很遠, 要花多點時間訓練.  希望老師不會要求她轉讀國際班.

Jennie, mamamui,

經兩位分享後, 我不擔心面試.  囡囡不是叻, 出世開始, 便由菲籍媬母照顧, 晚上, 我要先照顧大囡囡的功課和溫習, 沒有太多時間和細囡囡玩, 迫使她先學英語.
相反中文就      

mamamui,

學校收了囡囡入讀上午K1.

‹ 上一主題|下一主題