用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾
go

【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

Re: 07年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

安安 及 各新小一家長,

小小心德分享

數學: 襯哩個暑假得閒,陪小朋友背下乘數表.唔係要話要好強逼咁背, 當玩遊戲咁獎勵性咁去背~ (主因係下學期要用到同要識背, 背咗到時"妳"地無咁辛苦)

英文: 多看書,如從無此習慣的,就先從"伴讀"開始著手, 從書中慢慢地學會行多生字,久而久之,便會成為習關, 從中會學到很多生字.

安安 寫道:
BEN 哥 :為左阿女可以盡快投入學習, 我已經搵左補英數既老師喇.......... 今日會見面, 希望可以幫阿女啦.... 不過都幾貴....

data08 寫道:

1預備班和第一天上課須請假嗎?(我是上班媽媽)
**如果你係話自己, 那不用,你只需送小朋友到班房,你可待到上堂開課後離開.
但放學....你可能要安排人帶接送証去接小朋友.

2課外活動費用貴嗎?
**逢星期五嘅必修"週五進修班" - 如果係外援,就多數過HKD700 +, 係學校自己教返,就HKD500左右or 樓下
其餘的音學進修班(每種樂器唔同價錢) or  運動綜合班(大約HKD1400),係隨意的。

3若參加課外活動校車會接送嗎?
**如果係跟學校校車,係無問題的,因為校車係走兩轉的. 而星期五係全校性活動班,一齊遲走~
4老師們會如何對這些活動兒?(一些朋友指她會有很大壓力)
**KTS都算係要求discipline高同注重德育的,
係kts 嘅男仔, 其實都有好多活動兒, 但佢地係學前個幾個星期暑期班,已經學會明白學校要求,例如:坐要直,規舉要記,犯規有罰,守規有獎等.
當然, 如果你係問那些"過度"活動兒, 咁就預咗會有特別署理.

cheungmp 寫道:
hi data08,

1) 預備班和那一個上課天缺席都需要請假 (p.s. 第一天上課為什麼要請假? 最好返學, 老師會安排坐位, 如果小朋友返學唔認識同學, 仲連自己個位係邊都唔知會有咩感受 :cry: )

2) 要睇你參加什麼活動, 每一樣都唔同價, 因為係給校外老師嘅費用, 不過都應該是合理...

3) 星期一至五有, 星期六,日冇

4) 講到活動兒, 我仔都算係數一數二, 佢會上課出位, 傾計, 偷食小食, 跑, 坐唔定, 答問題唔記得舉手......等等, 你小朋友有冇佢咁嚴重 老師會教佢地守規則, 會寫吓手冊, 罰佢地企/坐定定睇書.......但我唔覺得呢d係"壓力"喎? 真係唔明你朋友指嘅"壓力"係什麼     

mp,

bbhymother 係我地班㗎!!!

bbhymother,

你去返我地個forums 吖 " Please click here~ " ,八月有bbq ar !
cheungmp 寫道:
bbhymother,

我幫唔到你地, 要你地d新p.1 媽咪自組
你地暫時好似唔見有帶頭人, 又未有共識

msbmum    

決定得好  

歡迎你加入KTS大家庭!!!  
msbmum 寫道:
我 hb今天去聽完返黎後, 就覺得呢間學校好適合個仔讀勒, 決定放棄扣門成功既官校。

隽隽媽媽,

雜費一定有.....真係淋淋審審....但細心睇,唔係學校搵錢明堂,係合理的洗費(銀碼亦唔大,有啲真係細銀碼𠻹),但開學時比較頻密(我知道一般私校都會係咁),所以記得準備一本足夠的支票簿備用.

還有......美勞用品不要特別預備買定,你看到學校notics 先行動,如果唔係就可能double買喇.

隽隽媽媽 寫道:

老實說,我也是十五十六,很担心沒時間跟他的功課,因本人是working mother,不過,想想,不少名校也是催谷的,而kts的派位甚理想,所以,我也放棄扣門成功的津校,最後,請問,kts除了學期初要交的費用外,有沒有其他的雜費呢?

KTS 啲嬸嬸真係個個都好好㗎....

原文章由 Helen 於 07-7-3 13:47 發表
I can also went in with my husband...because we are LATE! He He! We almost 15 minutes late ah! Have traffic jam with raining! But when we enter the school, all the 亞姐 are smiling to us. ...

Ivyko,

個人意見
>我仔仔在平日有三樣課外活動,我驚開學後佢會好辛苦
-唔係你覺得佢辛唔辛苦,而係佢嘅能力+你有幾多時間陪佢癲..
佢唔得嘅...唔講你都drop佢,係咪?
所以.開學后....其實完咗上學期,你就好清楚佢有幾多時間淨.

原文章由 ivyko 於 07-7-8 16:08 發表
hi Ben 及 各媽媽,

我想問問你仔仔開學後,平日有沒有上課外活動課?
我仔仔在平日有三樣課外活動,我驚開學後佢會好辛苦 ,想再重新幫佢安排時間.

maysun3,
印象中小朋友叫嘅薯片, 好似係apple chips.......好細包的...
你查查看吧

原文章由 maysun3 於 07-8-9 18:58 發表
請大家留意!學校是有薯片賣的! 因為上星期五我給囝囝十元零用錢,他就買了一包薯片,價值三元五角.那天他放學回家,吃飯也沒有胃口呢!:(

[quote]原文章由 cheungmp 於 07-7-31 16:07 發表 http ...

叮叮噹噹,

要不要整profile 只須由自己決定
大保分的家長都會做
但....我無.......:
我只是用釘書機全釘在一起便算!

但.....當你見到其他家將這麼有心機做一個profile ,
你都會想做好一點.....

享受一下做profile 的樂趣, 不要當他是一分工課,
你會發覺...原來自己的小朋友都幾叻 寄住留一份底比佢睇喎 ...
原文章由 叮叮噹噹 於 07-8-14 11:05 發表
請問仔仔今年k3, 都有考慮呢間小學, 請問交報名表時, 要埋k2成績表, 係咪即係要整profile?要搵個file裝起晒d cert copy咁呀??
many thanks!

bebe1217,
恭喜你, kts 朗誦好有水準! 努力!
原文章由 bebe1217 於 07-9-10 17:14 硐表
我小朋友入左中詩朗誦比賽

我無記錯, writing 係寫生字, 佢有無係本英文書第P31圈低啲生字?
handwriting 好似係叫EH, 因為未返屋企,,,答唔實你~~
原文章由 crystalss 於 07-9-10 17:37 硐表
我個仔都係讀1C, 今日份功課writing P31, 有冇人知是否handwriting(longman) P31??真係想死, 皇帝唔急太監急, 個仔成日話冇功課做. 但呢兩日每次等我放工返到屋企先check 到原來有功課要做. 你地D小朋友識唔識自已睇 ...

ivyko,

半年后佢地會叻咗好多, 我地以前都係咁擔心
其實老師會幫眼.... 佢地會做到.
係e+會 亂亂哋~
原文章由 ivyko 於 07-9-10 18:01 硐表

我個仔又係一樣上 FRI 話無功課做,教過佢將功課放落功課袋-無做到.
啱啱問佢有無功課,呀!今次進步咗,佢話係學校做哂.
writing P.31 亞仔話淨係寫生字薄內的字就 OK.
但佢今日手冊抄漏了數學,真係擔心遲 D  ...

應該係嗰幾隻
有啲小朋友會圈 有啲係"澗",anyway, 應該係嗰啲,你問下小朋友係咪老師教過哩啲生字....有無嘢要做......
原文章由 ivyko 於 07-9-10 18:11 硐表

英文書內有圈低要寫的生宇.

bebe1217,

老師教得好有心機, 唔洗擔心

原文章由 bebe1217 於 07-9-10 19:47 硐表
我仔都係至在見識同參與, 其實初時我吾知係個人架, 因為我一見通告就求其剔, 點知後黎再睇先知係個人 , 咁費事比老師見到將通告改過, 咪硬住頭皮叫亞仔試下, 我都開始擔心佢掉左學校既面~~

...

春卷
如果係跟學校買書, 是有的.
建議妳問問老師幾時會派~
原文章由 春卷 於 07-9-10 20:54 硐表

你是否自行買啟思cd? 漢語併音?

春卷
你女女逢星期幾溜冰?
原文章由 春卷 於 07-9-10 21:13 硐表

I see I see, thank hhkk and bebe.

早, bebe1217

佢有join校車, 但有時會自己送~~
送完就返工囉~
原文章由 bebe1217 於 07-9-11 07:43 硐表
heiheikeikei

morning
你咁就係早樹既?? 你梗係自己湊小朋友返學啦~~ 係咪搭校車架??

係呀~~~ (我鍾意女....)
原文章由 bebe1217 於 07-9-11 09:06 硐表
你果張係咪你女女細個既相???

20張得一張咁見得人.......
勁醜都有!!!!!!

妳係全職mami定係在職mami??
原文章由 bebe1217 於 07-9-11 09:13 硐表
佢好cute, 吾知佢而家係咩樣呢....

跟住lunch去送飯???
原文章由 bebe1217 於 07-9-11 09:37 硐表
full time mami, 今朝炆左d 餸, 頭先去左熄火

‹ 上一主題|下一主題