用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06/07年深水
樓主: wan7911
go

06/07年深水 [複製鏈接]

Re: 06/07年深水

份單張好似寫叫健康生活講座同小一問題解答,但可以順便參觀校舍,你試下自己打去報名睇下得唔得,電話:23871121

但每年都只係得好少學生入倒聯繫中學.
況且,聽人講舊年揀第六、七志願都派到入去,
受歡迎程度可想而知.
就算有心揀,放佢0係第五、六志願就冇蝕底

羊咩咩太太 寫道:
旅港開平都唔錯架,佢有聯繫中學,煩少好多

除英華外,都不外乎聖紀文、嘉靈、善導、荔天及基福這五間,可收窄範圍再慢慢比較

J&Amom 寫道:
Hi Dear all,

真係好, 正在心煩意亂之際, 有個好媽媽開個topic, 中正下懷   

我搬來此區只有數個月, 所以對此區有什麼學校, 有邊d好, 有邊d唔好, 都唔多清楚! 真係好鬼煩, 煩完工事, 又煩阿仔選學!!     

我為了避開沙田區, 所以搬來了此區!  沙田有 好多好學校, 但係覺得"谷"學生o既學校都唔少, 所以搬來此區, 試o下入唔入到"英華", 哎! 但現在, 越來越覺得好渺茫       

我從個仔同學仔媽咪到知道, "荔天" 好似都好好, 是真的嗎, 佢地前身叫什麼校名呀?? 我都會考慮此間做第二間, 因為正正在我家樓下, 真係好方便, 可以遲d起身, 送飯比佢食, 煮埋送落樓都唔使"5分鐘"     

我都會報定d私學打下底, 不過真係好鬼煩, 有時真係想事事但但     , 但又驚自己後悔    

J&A mom

有朋友打過電話問話係
網址:www.keifook.edu.hk,不過暫時冇乜野睇
Babyruby 寫道:
e.....明天就係拉播,係咪我就咁  walk in 入去就ok架拉[quote]
小二果 寫道:
聖公會基福小學主辦  -  健康生活講座

10/9/2005 (星期六)
上午9:30 - 下午12:15
幼稚園學生及家長 (免費)

1) 家庭健康生活講座
2) 學生趣味活動
3) 探討"幼稚園生入讀小學解難"
4) 校舍參觀

查詢: 23871121(及陳詩敏老師)

[/quote]

gary媽 寫道:
聖安德烈堂是聖公會的一所教堂,位於尖咀,它是一所英文教會. 本人是返那所教會的,因學校和教會掛了鈎,所以必定會比普通小學重視英文

此話何解?

不過有朋友去過,個校舍真係又大又新,學生活動空間真係同區無乜學校可比擬,設備亦齊全,佢仔仔仲鬼咁鍾意.相信唔搏英華就會係呢間.聖紀文下學生幾好,相信派位唔會差(不過到時真係有新派位機制時,學生可能唔再係舊紀文或基愛學生了)。況且而家有邊間學校唔駛捐錢?間間學校年年都多多捐款活動,反而我覺得新校暫時起碼唔駛咁多錢又要維修又話要更新設備.不過大家又有冇新校舍,派位好的學校可供選擇呢?

‹ 上一主題|下一主題