用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局吳多泰幼稚園 ◇◆保良局吳多泰幼稚園(2)◆◇
樓主: 堯堯豬媽
go

◇◆保良局吳多泰幼稚園(2)◆◇ [複製鏈接]

原文章由 PIGPIGMA 於 07-11-15 17:42 硐表
joefoon,feelogsofee

你地小朋友書包捱唔捱到畢業, 我個囡個書包都開始爛爛地,有d地方爆左, 你地d如何??? 定係我地保養得唔好不過個書包好鬼重就真
...

PIGPIGMA
囡囡個書包緊係捱得過畢業啦

不過、
個書包是開學買的
我地每年買一個書包

5 係 你地保養得唔好
係 個書包 (個 底) 質 地太薄
年年都是穿底)
書包28元一個

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-11-15 21:33 編輯 ]

原文章由 yanniecheung 於 07-11-19 17:39 硐表
請問你地會点設計.....
無頭緒, 比D意見!!

yanniecheung
5 話妳知、
偷我譑、點算好、
講笑咋~~~~~~

我都無頭緒
我現 k 2 開始、
到『親子勞作』最後一日才做、
無咁  “積極”  了、
5 知是否『親子勞作』太密了、

原文章由 堯堯豬媽 於 07-11-23 08:43 硐表
joefoon

我睇過D小學資料,如果88網有聯繫中學,得沙小,好難入到喎(以我以前既記憶)
如果跨網係咪真係好難入架???
事因琴日我睇本書話推行活動教學既沙田區小學得呂小、保記朱正賢同馬循~~
另外,你知5知邊間除左英文, ...

堯堯豬媽
昨晚恩選NDSL遊戲有益的GAME給囡囡玩
今晚下載遊戲GAME、頭都
比小小時間我、
我會將妳的問題解決

原文章由 堯堯豬媽 於 07-11-23 08:43 硐表
joefoon

我睇過D小學資料,如果88網有聯繫中學,得沙小,好難入到喎(以我以前既記憶)
如果跨網係咪真係好難入架???
事因琴日我睇本書話推行活動教學既沙田區小學得呂小、保記朱正賢同馬循~~
另外,你知5知邊間除左英文, ...

堯堯豬媽
馬循~~~可否比全名

我知道  ( 馬循 ) 個小學全名啦

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-11-25 02:05 編輯 ]

原文章由 堯堯豬媽 於 07-11-23 08:43 硐表 joefoon我睇過D小學資料,如果88網有聯繫中學,得沙小,好難入到喎(以我以前既記憶)如果跨網係咪真係好難入架???事因琴日我睇本書話推行活動教學既沙田區小學得呂小、保記朱正賢同馬循~~另外,你知5知邊間除左英文, ...

堯堯豬媽
普通話授課有~~~~
1) 保記簫漢森~~全四班
2) 保記朱正賢~~得二班、可報名、人多要恩選、:cry:
                             其餘二班用廣東話教
3) 培基~~~~~~~一年班全部英文教數、一班普通話班、
                             全校英文教科學
4) 馬循~~~~~~~該校在區內口碑都好好,沒有精英班
                            小一至小六都用通話教中文,                                                      課程不是最深 、
                            除教學外亦會教小朋友做人
其他小學再要搵搵

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-11-25 02:29 編輯 ]

feelogsofee
妳『培基』得5得呀
我5得呀:cry: :cry:
不過都預左
我等大抽奘、:tongue: :tongue:
最煩要選第二、第三間學校
都5知點選
妳又無這煩腦

原文章由 堯堯豬媽 於 07-11-27 17:46 硐表
joefoon

真係麻煩晒你
查實我想知小學普通話上堂佢地聽5聽得明呢
所以5知點揀好
如果要跨網揀,係咁第一輪就要揀果間???
命中率都好低下喎

你係邊樹搵D料 我都係上教署網睇咋~~ ...

堯堯豬媽
5麻煩、請我食九大鬼啦
如果要跨網揀、命中率~~~等於『0』
如果在自己網揀、第一輪衰左、
等大抽奘再揀同一間小學、機會大好多、
再衰多一次、再叩門同一間小學、代表有盛意
可能有機會入到這一間小學、
~~~~~~~~~~~
我最煩要選第二間小學、保記簫漢森。
因她普通話全四班、
也有妳以上的煩腦
所以5知揀5保記簫漢森好
我地k3E的小朋友、有ma ma 告知我、
在第一輪『自行分配』有8至10個小朋友、
選保記簫漢森入左、
一個小朋友揀保記朱正賢、衰左、
她ma ma會在大抽奘再揀返保記簫漢森、
之前、她ma ma也是想揀保記簫漢森、
無奈、她c6要揀保記朱正賢、
一個小朋友揀香港真光、收左、
明年全家搬去香港住
~~~~~~~~~~
我曾經在保記簫漢森開放日、同校長講過………
小朋友在普通話上堂、佢地聽5聽得明呢
校長說、無問題、小朋友適應力強、
聽得多、講得多、就ok、
但我同校長講、我5識講喎、
校長說、“一笑 ”、現不是妳學普通話、
是小朋友學普通話、
講就甘講、不是我學普通話、
我拿起普通話書、
想讀一句出來、都讀不出一個字來、
這三年來、我從未拿起過普通話書、教過囡囡ops:" />ops:" />ops:" />ops:" />
我由k1開始對囡囡說 :
ma ma 不會教妳讀普通話、
因ma ma 不會說普通話、會教錯正確的讀音、:cry:
當初、囡囡不信地說 :、我地上深圳玩時、
妳常常用普通話同D姨姨講話、
我說 :這是香港式普通話、不正確、很難聽、
後來、回到家、便拿起普通話書來讀、
囡囡聽完後說 :ma ma 不要讀、
非常之難聽、同5知我讀緊乜東東、
從次之後、囡囡在學校、學的普通話、
全憑她自己聽得、學得幾多啦、
有時囡囡、都捉著我來、教番我普通話、
囡囡說 :、我蠢、真是ops:" />ops:" />
在家長日、我同ms講過這問題、
ms說 :妳囡囡同普通話老師對話、好好呀、無問題、
可以應付到、我才放下心頭大石、
話雖如是、
上到小一保記簫漢森、或其他中文要用普通話的小學時
讀中文要用普通話教、
默書要用普通話講、
我不會說普通話、如何教囡囡讀
5識讀普通話、如何同囡囡溫習、測驗、考試呢
好似椅子的讀音、讀錯了音、
妳估是甚麼意思呢?
所以我第一輪『自行分配』揀了『沙田圍呂明才』、:cry:
等大抽奘也是揀了『沙田圍呂明才』
雖不是很大機會、
又有聖經、又要默書金句、
但我以前都讀教會學校、難不到我、
只是報了這校才知、仲有一科要測驗、考試、
是『打字』
這校是活動教學無精英班、
無『一呂』傳ㄨ教學、精英班、讀得咁緊、
其實保記簫漢森、我很like、
1) 多舊同學仔、校長剛接任2年、有沖勁、
2)保記辦學有保証、
3)校車原善、
4)半山、環境、空氣好、地方大、
5)學校附近環境5會雜、
6)課外活動學野多、費用好平、有D學野不用收錢、
7)外國人老師、今年有5個、
8)小朋友讀得好happy、
  好似help保記簫漢森買廣告
因我有和上二『介』以前坐校車的ma ma聯絡、
和在開放日所聽所聞、有以上結論、
我班蘇主任都知道我的情況、
也讚成我的決定、
其實大抽奘5得、
我或且都會揀保記簫漢森、第二選

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-11-28 04:57 編輯 ]

原文章由 堯堯豬媽 於 07-11-27 17:50 硐表
份玩具我終於整好今日交埋,從來未試過咁快

堯堯豬媽
我都未有頭緒
妳做了甚麼
等我偷師一下

原文章由 堯堯豬媽 於 07-11-27 17:46 硐表
joefoon

真係麻煩晒你
查實我想知小學普通話上堂佢地聽5聽得明呢
所以5知點揀好
如果要跨網揀,係咁第一輪就要揀果間???
命中率都好低下喎

你係邊樹搵D料 我都係上教署網睇咋~~ ...

堯堯豬媽
得閒上『小一選校』『小學雜談』看看、有help、
我連三年前『小一選校』『小學雜談』的poss文章、
看看、看了大半年、
明報、
教育城、問街坊、問高一班的同學仔ma ma、
去心儀的小學、問街坊、問印印、問小朋友、
這小學如何、如何、那樣、那樣、地問ops:" />
我之前也是這樣、
~~~~~~~~~~~~
先選好心目中的小學、
自己網小學、跨網又好、
留意有沒有開放日、
我k3一開學便有開放日、
同一日、撞時間撞到
妳下學期要開始留意、
心儀的小學啦、
直資、私立、律貼、官小、
要開始做功課啦、
心儀的小學、有沒有5夠小朋友、要ㄨ學、
有D幾時轉全日製、
轉全日製是否留原校讀、
或轉新校讀、要留意、
通常『活動教學』的小學、
大多由一至三年級開始、
到四至六年級開始轉回『傳ㄨ教學』

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-11-28 05:55 編輯 ]

原文章由 feelogsofee 於 07-11-29 00:16 發表
joefoon :
我都唔得呀, 雖然係預左:cry: , 不過.... 真係有D壓力, 現在至大抽奬, 我們沒有什麼可以做, 等運到. 一下子都唔得, 你都咪話唔驚.....

好似記得你囡囡選了做英文話劇比賽 (希望無記錯啦!!!), 練成怎樣?   ...

feelogsofee
妳呀、5好比自已太多
壓力、平常心吧::" />
囡囡知5知道這件事
我囡囡5知道這件事
可能妳係第一次要面對、
難免有少少失落感:cry:
5緊要、希望在明天、
我就無乜感覺了
因我在12年前經曆過、
又要搵好的學校、又要配合時間我接放學、
又要對付前夫吵吵、不准囝囝坐校車返學、
話危險喎、佢都死
囝囝都跟左我啦、
記時佢話事
我又要搵好的補習社照顧囝囝幾個鐘、
~~~~~~~~~~~
到選中學時、我完全放手給囝囝自已選擇、
從旁比意見、
畢竟是囝囝自已讀書、
程度去到那裏、自已知
~~~~~~~~~
所以到囡囡選小學時、才可平常心去面對、
到再結芬時、才是全職ma ma、
我能教到的科目、便全力教、
但普通話、真係5掂、
所以才煩點選擇第二志願、
~~~~~~~~~~
妳第二志願、是學校、
英文話劇比賽 是K2斑的、
K3斑是沒有的::" />::" />
妳囡囡的普通話、肯定好好、
妳應該都不弱
恭禧妳、妳選全中文普通話小學、
又煩小一樣
~~~~~~~~~~
預祝妳囡囡、普通話話劇比賽、
名例第一

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-11-29 03:23 編輯 ]

原文章由 prettylily 於 07-11-30 01:05 發表
想問問咁多位保記 mama, 是否間間保記d 校服都一樣架,
(指幼稚園), 因為我仔仔出年返 k1......
thx

prettylily
係呀~~間間保記d 校服都一樣、

原文章由 堯堯豬媽 於 07-12-6 17:58 發表
joefoon

我見「小學」果邊講保記蕭生評價好唔掂喎,你仲揀呀

我而家想搵埋有附屬中學又好評價既小學
諗緊好唔好跨網

堯堯豬媽
我有看
「小學」果邊講保記蕭生~~~

(事件一)有一次,小兒的手冊給一個同學用鉛筆劃得花斑斑,數量都有幾頁之多,我發現的當天因為要到入境處申請小兒回港證,所以便將那幾頁影印下來,另外我還寫了一封投訴信夾附給班主任,後果....石沉大海,不了了之。
(事件二)小兒常常不見鉛筆、尺、擦膠、义、湯匙、筆袋....問囝囝,他說同學偷他的物品,學校校工和老師都說同學不會偷東西的,說是小兒自己大懵,但後來有一個三年班的家長亦有此問題,原來根來是那些校工和老師以多一事不如少一事的心態,不理事而已!

校風方面:小兒(小一)曾給同學或高年班同學打,小兒沒有還手,雖然小傷,但是老師交代的真正原因與小兒口供有出入,亦不追究那打人的同學;就算其他同校同學都是沒有禮貌的,校服不整潔,同學都會有偷竊行為....

堯堯豬媽
多謝妳的關心
我就以上事情、應是個別單一的小朋友行為、
(事件一)差不多任何一間小學、幼稚園都會發生、
(事件二)同上
其實要搵
小學、沒有以上事情發生、
真的很難、:-|
尤其一年級新生、來自不同幼稚園、
有乖有跳皮、
常常不見鉛筆、尺、擦膠、义、湯匙、
可能真的
大懵掉了、
或借給
同學仔用、5記得還
我大仔初初讀小一時、也有以上程形發生、:cry:
但二個多月後、便沒有了
~~~~~~~~~~~
我曾在『小學雜談』見其她ma ma、
預備小學文具::::::鉛筆、尺、擦膠、打打買、
因好易
5見、和一借無回頭
自己買的不見了、
但不是自己買的文具、便在筆袋裏、還天天新款、
~~~~~~~~~~~~~
我不定時會上學校附近看看、
問問街方、和就讀的同學仔和家長、
和以前一同坐校車的高年班同學仔的家長、
現就讀這學校的好與不好
其實我都未選定這間、為後備、
但我囡囡個班的同學仔有成10個、
將會明年讀這學校、
我都希望她們讀開心

原文章由 堯堯豬媽 於 07-12-6 17:58 發表
joefoon

我見「小學」果邊講保記蕭生評價好唔掂喎,你仲揀呀

我而家想搵埋有附屬中學又好評價既小學
諗緊好唔好跨網

堯堯豬媽
如果真的好 like 的
小學、
跨網也無防、
正如我 c6 like『沙呂』、:evil:
明知無望、我又不 like『沙呂』
都博一博、
因本人5想聖經、又要默書金句、
仲有一科要測驗、考試、是『打字』
仲死多二錢
~~~~~~~~~
雖然小學有附屬中學、是好的、
六年後、5駛煩、
但都係六年後之事、
小朋友和學校、人和事都會變、
如果妳將來附屬中學、斷了龍、怎辦
如果妳將來附屬中學、變了brad尾、怎辦
如果妳將來附屬中學、妳囝囝不喜歡、怎辦
可況現今小學有附屬中學、極之小、
可不先選間適合囝囝和自己的心儀小學就讀、
到時候、才慢慢選中學、也未遲、
~~~~~~~~~~~~~
以上是我個人意見、
如有不好、
堯堯豬媽見諒

原文章由 堯堯豬媽 於 07-12-6 18:05 發表
聽日教師日,班曳豬又有假放lu
佢地就梳乎又連放3日假

21號又一年一度聖誕聯歡,
查實我好怕,因為太多禮物拎番黎

首次叫我做義工,不過係下晝
好奇怪,明明上次填通告時話得sat可以做義工? ...

堯堯豬媽

班曳豬又happy啦、
一年一度聖誕聯歡、是我囡囡在這校最後一年了
到上小一時、無這支歌仔唱啦:cry:
我和囡囡會珍惜這一刻的歡樂
~~~~~~~~
做義工、我都有參加、
是上午、我正搵緊人接收囡囡上午的時間
好頭好尾、K1 參與~~~k 3 接尾
K 2 食自己ops:" />ops:" />ops:" />ops:" />
~~~~~~~~
後記、、、、、、、
傻瓜
sat是沒有義工做的
有的話、、、、
不如 help 我 睇  囡囡 一day
are you ok

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-12-7 05:03 編輯 ]

原文章由 PIGPIGMA 於 07-12-27 09:41 發表
係呀,我都覺得好多所謂禮物唔等洗,不如派下文具好過!!!個環保袋真係有個保記個字:tongue: ,你買LEGO比堯豬,佢自己識玩未,我都有副但個囡興趣不大,想問下你地D小朋友學校有時需要D小朋友畫圖畫時,例如寫(中文生字) OR ...

PIGPIGMA
D囡囡自己畫
D我help手畫
D我畫在紙上~~~囡囡跟住畫

原文章由 堯堯豬媽 於 07-12-21 19:26 發表
堯豬由星期一半夜嘔+發燒病到今日先好番,
放屁都賴晒大便 飲啖水都嘔
瘦到乜都無晒
無得返去學校玩好慘:cry:
你地今日實又食又玩又拎,開心到暈喇:
佢呢個假期乜功課都唔使做,放完假就有 ...

堯堯豬媽
這排很忙、小回應妳們、
其實係  5 想寫字、
望自己快快學打字、

堯豬今次發燒、
應該是發骨落、會長高、不用怕、
堯豬的『言語』進展如何

原文章由 堯堯豬媽 於 08-1-21 16:58 發表
恭喜晒斯澄拎左第3名

堯堯豬媽
多謝妳::::
剛剛做完家務
見到妳來道喜
好開心
我晚晚都有上BK、
但只看、不參與
但 5 知點解、好倦、:cry::cry:
5  想回應、:cry::cry:
但其實我好想回應、
連我最like玩表情圖、
都不想去玩

原文章由 PIGPIGMA 於 08-1-22 13:05 發表
恭喜有扲到獎, 最後一年有得扲好扲啦,做咩冇心機,  囡囡小學決定未呢???其實我都有睇下小一的塡表遊戲,想問甲2,甲3 你會唔會塡???

PIGPIGMA
sorry
剛剛填完表、
我選本區:loveliness:
甲1塡(沙呂)、【甲2 、甲3 】留空不塡:)
乙1塡(沙呂)、其餘15間塡滿、:)
~~~~~~~~~~~~~~
乙2塡(蕭漢森)、因囡囡 like :loveliness:

多謝恭喜

原文章由 gardenwoods 於 08-1-28 14:24 發表
各位家長好!
我想仔仔黎緊08/09去吳多泰讀K1...今朝打過比蘇主任,佢話下午班仲有位...我想問大家:你地個個都話吳多泰既老師好好,知唔知係咪對正常而醒目既小朋友先至好呢?!我咁問係因為我仔仔有整體發展遲緩,加上依家26個月 ...

gardenwoods
歡迎妳和仔仔來這大家庭

1) 吳多泰老師 :對每位囝囝囡囡、大仔、細仔、
    好跳皮、有讀寫『將外』、
    有嚴重的『深診」既小朋友、無傳染的那種病、
    都無微不至、一視同仁、
    沒有『標千』那一個小朋友、
    只有關懷和愛心、
    好似  有嚴重的『深診」既小朋友、
    在我囡囡隔離班、
    她有一日做組長、拿課本到囡囡的課室裏、
    手仔兒、不停抓、蘇主任是我囡囡的班主任、
     蘇主任關懷對她說 : 不要抓、
     事後還對全班小朋友解色、
     點解這同學仔、面粉紅、不停在身體抓呢?
     不要害怕有嚴重的『深診」既同學仔、
     要包容她、提點她 不要抓、
     是囡囡回來告知我、
     這小朋友我是認識的、見過幾次面、
     2) 這所學校不是收生不足
      每年有200幾人去面試、
     其實上午班、每班已超標幾人了、
     不是妳想像中的那一回事、
     gardenwoods
     妳仔仔有整體發展遲緩、
     可能是過度期、不要太緊張、
    我街坊的仔仔也是21個月都未講野、
    但他仔仔是在店中遊玩、是買衣服的
    日日都接近不同人、應該不會不識講野、
     但他真的不肯多講野、
    後來到2歲返保記全日托、好了好多、
    所以妳大可放心、
    其實下午班不是太多人一班、
   對任何小朋友都有益處、
   老師 會跟貼的、
   小朋友發問、問題也可問多幾次

[ 本文章最後由 joefoon 於 08-1-29 03:53 編輯 ]

原文章由 PIGPIGMA 於 08-1-29 09:12 發表
joefoon,

希望你如願意常,入到呂明才,記得入來話我知喎

係咪研究過甲2,甲3,唔填,機會率高d,學校老師有沒有教路點填???

PIGPIGMA
多謝妳的祝褔
不是研究過甲2,甲3,唔填,機會率高d?
係甲2,甲3,唔填,機會率一定高、
徐非選甲1,甲2,甲3,都不是自己網、
填晒甲1、2、3、都沒問題、
但通常、正常人、不會這樣填、
因甲部得10%:tongue:
而乙部有90%
學校老師有沒有教路點填???
基本點填、老師都會教晒、
但我本人有隱休、
沙呂我不是太like、:tongue:
須應家族意見、無奈
返而選(蕭漢森)定朱正覽、好呢