用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 功課多
go

功課多 [複製鏈接]

Dear all:

星期五的手冊寫到無位寫,我打電話給阿女時,佢話做緊第14樣功課,我覺得二年級的TSA對他們來說真係幾深,又要從文章中找詞語,又要問文章主旨, 去年小一阿女都可以在6:00前做完功課,今年都巳經唔得了 ,我地可以點樣都校方反映下?

ElizabethLAI:

唉!這個情況也正正是發生在我大仔身上,晚晚做功課做到10點幾,跟住個個星期又默書又測驗,加上默得唔好(70分以下叫唔達標),罰抄,留堂,我都發晒瘋,所以我都無時間睇阿妹,上星期的中文默書直頭唔記得溫,好彩都合格,不過就比之前兩次差好多,唉!做小學生真辛苦,阿媽更辛苦!

quote]原帖由 ElizabethLAI 於 08-10-30 09:47 發表

君媽:

近來較忙,很少上網,通常只看31網留言,不知道這兒開了一個topic.我告訴你,13號那個星期,正正連續五天做功課至十一時或以上,我差點兒瘋了,想要向班主任投訴.我今年開始沒有check功課,在那個星期發現,原來他一 ... [/quote]

君媽:
本來我填左去,但係唔記得阿仔仲考緊呈分試,所以....睇下佢溫成點先算了!

我未入循道時,我同事對仔女讀緊循小,佢話功課唔係好多,佢對仔女放左學仲"訓晏較"訓到六年班,起身才做功課,仲學好多課外活動添! (真係做功課快手快腳!)
而我個仔同學個表姐也是循小,他說她未放暑假就做晒4本暑期作業,真係"勁" 每晚食完飯都會同阿媽"煲電視劇",而且仲全級考10名之內,真係羨慕死人呀!

原帖由 君媽 於 08-10-30 18:06 發表
明晚有網友去家教會嗎?

君媽:
君君好似是讀下午班喎!
6:30前做晒功課?
我那個是讀上午班,做到6:30都做唔完喎!
點解可以差"甘"遠的!?

Dear all:

係呀!昨晚我地全家自開學以來,第一次可以吃完晚飯落去逛街逛左半個鐘頭!

這個星期六,日輕鬆下啦!派卷!到時先算吧!

Barbara:
我公司個電腦患了老人痴呆症(太老了) ,所以幾天無上嚟!
我最擔心阿女的數學,但總算大步 跨過(上次測驗是超新低),而且錯的都是不小心!(直式計算對錯位) ,佢仲話如果是格仔紙就唔會錯啦!(比佢激死)
反而最低分是中文,她的閱讀理解錯得較多,尤其是找詞語填充,她都錯晒! 常識就比我預期差,(但她說她是第二高分,不過都無9字頭,如果她無講錯,那麼我們班常識科分數都算低喎! ),而英文她是最高分,我要求好低的,有8字頭就ok了,所以都算滿意!

原帖由 Barbara 於 08-11-14 20:16 發表

mayc,
已派卷!亞仔考得「麻麻地」!
Barbara

君媽:
你係指小四定係全人類呀??

原帖由 君媽 於 08-12-11 14:55 發表
Elizabeth,

今年好啦!中默,中作,英默和英作都不用考試。
‹ 上一主題|下一主題