用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進
樓主: 芝娃娃
go

開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進 [複製鏈接]

Re: 開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進

ChunYinMa 寫道:
CPY

係要自己寫返個"4"字上去, 不過浚彥話老師話唔駛柔顏色.

好似出咗通告話13號先同佢地影學生相, 學校會抽起6張, 剩餘的會派番來, 所以不用急貼相.  

我都去唔到家長班, 因浚彥星期日要返音樂班, 有無人知如果唔去家長班, 唔知會唔會影響佢地第日升宣小呢?

不用擔心,以我個女今年都有很多人無番都一樣入到宣小,只要小朋友成績好和當日表現好就得,但如果番小朋友會知道誰是關校長,到時interview就會好些,另上夠足夠堂會有cert。

我的囝囝今年係B班,佢都玩得很開心,今日佢話何老師同佢地玩大挑戰,好似話拿到保齡就有得玩,但問佢挑戰什麼又不說,煩請問賢賢是什麼?我囝囝叫陳穎楷是由A班轉來,(第3組)
CPY 寫道:
b班仲未叫帶玩具喎.我問賢賢佢又話老師冇叫....

呢度好似冇b班家長喎      

CPY

今日B班換了位,楷楷話佢依家係太陽組,另外你囝囝叫咩名?

各位媽咪:
如果你地背天父世界的金句時,記得第四課金句的第2段的(宿)的音讀(獸),因當年比大女話個我,所以要小心。
另聖經在成績表的第一行,所以要努力有一張靚靚成績表見,人,希望出年個個都有理想小學,如果吾得成績表叩門就很有用.

那些印就好似分數一樣,在成績表有中文一欄,英文一欄是寫字分。

CPY,芝娃娃,
我不是想比壓力你哋,只係知道你哋都或許同你哋啲小朋友考私校,所以希望你哋啲成績表好睇啲印像好啲成功就大啲。

其實k2上學期都不一定要见人,多數都是耍求下學期。如果你哋問我,我會在上學期放鬆到下學期才認真,因為我會希望小朋友喜歡寫字,才慢慢令佢知道耍靚,反正下學期才耍见人。(這是大囡時的心態)
但到現在細囝(楷楷)就一啲都沒有理,只係希望佢每天開心完成幼稚園(因他會讀囡囡那間),所以他應該沒有壓力,和眼見囡囡讀小學辛苦,更希望囝囝這兩年開心啲。

天軍好叻仔,這劇應該叫聖劇,每年都是由上.下午都有班的K2做,好有氣氛,但我還未知B班做什麼?

其實我估老師都是想用另類方式同佢地講等佢地更加有心机排練,但到表現前一兩個星期,老師會同家長講要帶什麼,家長是一定知道。
但小朋友就覺得自己好叻,可以(乙水)到dad and mum 開心,我地自己知好啦,不好色穿佢地呀,如果不是我地就浪費了老師的心机。

這全是我個人的見解,如有思想錯誤,請多多見諒!

我估可能是星期日家長班時奉獻,佢地一樣當上堂返學論,所以便說要帶錢,你試下問佢。

ChunYinMa 寫道:
hi all mom

你地小朋友有無話要交錢回校呢? 浚彥話今日有小朋友已經交了錢比老師, 但問佢係咩錢又唔知, 你地知唔知呢?

heiyanhei,
恭喜!恭喜!

我不知你是否自接的欣浠,如是就是一件太好的事,因她好像一個怕醜的小女孩但她又很熱情,(因每天去到樓梯位)她必同我的囝say goodbye.我深信她必能做一個好姐姐

浚彥媽媽,

我非常認同你所講,有兩個小朋友在經濟上的壓力是大啲,我也和你的思想一樣因有兩個小朋友而放棄讀私校,但如果找到一間好小學就無所謂啦!因為小學只是六年,兄弟才是一世,所以是直得的。

昨日,楷楷叫我替他做一個假煲,蓋,湯匙用來吃火煱,但他說老師沒有回應,但今日他又叫我一起做菜。
kit-long 寫道:
heiyanhei and all mami,

是不是要做火鍋手工呢?

YCWPS

Pls check PM !

ACWL

Kit Long mami,

我會去,你係唔係一齊去呀!

kit-long ma

Please check pm