用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06/07年深水
樓主: wan7911
go

06/07年深水 [複製鏈接]

Re: 06/07年深水

羊咩咩太太:

其實荔枝角天主教小學派位都好好,有50以上學生是band 1學生,入英文中學。而且年年都有人入喇沙同st mary , 上智、英華等當然都有好多。派位完全唔使擔心。
你都去過佢的openday ,你覺得點?學生、畢業生、老師、校長點?教學如何?
新聖公會中學好似唔係英文中學!
:  :  :

sorry!

資料更新!

荔天是52%上以是入英文中學才是對的。   

mollymolly,
聖紀文升中都唔錯,但基福就一定差其他學校很多了。因為基福是基愛下午同聖紀文下午合併,學生成績較弱,派位一定不太理想。而受到改派位方法影響(即已升中的學生直接影響小學的派位),之前的基愛下午及聖紀文下午舊生會影響基福的派位,是沒辦法改變的。就算是要揀新校舍,派位好,都有其他選擇。
而剛開校會唔會要時常捐錢?

mollymolly ,唔係ar

openday 時,我覺得荔天的老師好好就真,個個好有善,校長仲好耐心答我地問題,d學生仲好有禮貌。荔天派位好,而且校舍仲新d,所以我覺得荔天好d。

cherly,

聖安德烈不是英文小學,中學亦不是英文中學

yudom,

聖紀文下午學生派位是不及上午,若再加埋基愛下午後就更差。新派位機制在依一兩年就開始,一定係舊紀文下午及基愛下午的學生做基褔派位的指標,大家要千萬留意,可以上教統局的網頁看。不要只看大的新校舍,派位都很重要。
‹ 上一主題|下一主題