用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法
樓主: kp061078
go

分享蒙特梳利教學法 [複製鏈接]

Re: 分享蒙特梳利教學法

JojoB,

謝謝你, 除了以下兩本, 我都買了.

发现母亲
发现孩子

"发现母亲" 我看過評價, 啲讀者話好冗長, 你覺得如何?

仲想買多些童書, 上次買左ready reader 好正!

請收pm.

進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

kp,

我都想去, 係咪可以腳踏草地ga?

係草地, 聞著草青味野餐, 好正呀....

但我同蚊好friend ga, 要搽好多防蚊嘢..

kp061078 寫道:
不如揾日去迪欣湖...個到好正for野餐..

zitaeric,

cdb 都係用lee張?
ims 1.5岁classroom都係lee張, 但我覺得好像冇cut短
(兒時冇玩mon, 所以視覺判斷不太好 )

等我叫老公整, 至多第二時送畀人, 買個張高啲..
另外, 我覺得張桌好"鞋", 好唔好apply埋"力架"呢?

zitaeric 寫道:
小米,

CDB都係用ikea張木枱同木椅, 不過是加工cut短去, 小朋友好容易自己坐, 大工程D, 但好過墊高隻腳仔.

[quote]
Happy小米 寫道:
我買左ikea張木桌, 進進唔夠高, 咁我應該

1)找東西幫佢墊高隻腳仔
2)cut 短桌子同椅好呢 ?  (大工程    )

1)佢會好reluctant 去坐嗎?
2) 好快要換桌嗎 ?

不知点算好, 心中只感....
[/quote]  

zitaeric,

我最近帶過進進去沙灘, 佢只係望同行吓, 隻手摸到濕既沙就好似好mind dirty 咁...

我諗佢玩沙既敏感期未到..
同佢可能識行冇耐, 喜歡行斜路, 行樓梯, 行"lov dar"既嘢 (听有个ma ma 教, 買左宜家既圓形坐墊, 有"lov dar", wave, 畀佢喺屋企行來行去)

LittlePigmom,

好好, 度吓期先..

LittlePigmom 寫道:
小米,

科大都有個大草地, 近近地, 一齊去下都好.

甲由仔,

你參觀了woodland 嗎?
可否分享一吓 ?

zita,
請收pm.

見lee排天氣咁好, 唔出去就浪費了.
我同littlepigmom諗住去科大草地一遊, 有冇tko媽咪/其他媽唔怕遠一齊來?

日期: 24/4/07(星期二)
時間:提議約三点到達科大, 冇咁哂ma.

我同littlepigmon會喺tko mtr附近出發around 2.15~2.30pm (再confirm), 搭巴士去.

1. happy小米 & 進進
2. littlepigmon & odo

cm93002,

thanks!
三吋,好, 我叫老公快啲開工..
你有冇apply力架 ?

[/quote]
Happy小米,
我都係買咗宜家果set桌椅,我老公把全部腳cut短3吋,咁高度就o岩o岩好,雖然大工程d,但係我個仔好鍾意坐,更加鍾意企上去 ,不妨試試[/quote]

littlemak,

首先謝謝你!

我冇fax 呀, (我老公剛轉工, 去macau, 所以冇fax)你有冇scanner?

or 如啲書你唔要, 橫掂你要throw, 不如畀哂我先, 如我不啱用, 可以pass畀我啲同學/師兄/師姐, 我諗住畀住我最friend既同學用住先, 佢地08/09考試, 我plan 2010年.

睇吓有幾多, 睇吓用架車仔/行李箱拿, 的士返去.

小米
我pm mobile 畀你.

zitaeric,

"ut your best foot forwards with Social Smarts for Kids"
我于time square page one找不到此書, 你喺边道買的?

上堂時介紹了家長們買幼兒故事書- "Maisy"系列英文故事書,好適合幼兒同家長睇, Maisy是隻老鼠仔, 好多故事都是有關小朋友的日常生活. 今日去了page one 買了5,6本,有排講...

在page one 發現了一本書都好籍得介紹俾較大小朋友同家長睇, 香港出英文書...
Book Name:
Put your best foot forwards with Social Smarts for Kids
Autor: Karmel Schreyer
It is as a guide for children - and their parents - on how to say (and do!) the right thing at the right time.
Topics covered include:
- respecting ourselves and others
- social skills in the playground, at school and at home
- expressing our emotions
- understanding our difference
Chapters include cartoons, sample English dialogues, and matching and writing activities to enhance the learning experience. This book can be read by children or shared as parent-child activity in English-language and social-skills learing.

evan01, zitaeric,

我曾經都考慮過播道同優才(first priority), 但依家要听多啲voice, 再睇定啲先. 都仲有幾年時間.

播道hardware一流!

tko媽媽,

因天雨關係, 明天不去科大喇, 我地再約啦 !

jojoB,

剛有個MA MA分享這個:

教人用蒙氏教具

因為IMS既推介, 我買了其中兩本Paula Polk Lillard既書:Paula Polk Lillard

"Montessori in the Classroom: A Teacher's Account of How Children Really Learn"

"Montessori Today: A Comprehensive Approach to Education from Birth to Adulthood"

只開始了第一本, 看來不錯!  或許你不用上tutorial class呢 ?

有興趣入IMS之类學校既ma ma, 不妨買來一看, 第時與學校溝通也好一些? library都有得借, 但不是間間有.

kp,

喺times square page one.
架上第一本仲有一本, 第二本冇了.

你可于amazon看一下readers既comments先買, 我諗你check 吓边間有貨先去啦.

有時好快一星期多啲, 有時耐...兩/三个week.

viola_siuba 寫道:
各位,請問你地響當當網訂野幾時先會收到架?
我前晚落ORDER到E家都未核實=M=~好心急呀~~~~~   

我上次都係咁, send左email 去問但冇reply, 但最後都收到書..慢慢等待..   

好似親子洋都好多童書bor, 又要找尋吓...雖然我家巳有好多童書喇...

JojoB,

親子洋係咪可以恒生過戶 ?
有冇推介?

JojoB 寫道:
係呀親子洋 我都訂左好多...有時我反而覺得好似俾我自己睇多D...

littlepigmom,

紅暴呀!
‹ 上一主題|下一主題