用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進
go

開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進 [複製鏈接]

Re: 開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進

hi all mum,

天軍今日第一天番學,佢問点解d嘢亂曬龍,A班會在2樓,唔喺1樓,自己由B班又轉了去A班!

上次家長日我問過陳老師,將兩班打散是由於B班的年齡分佈不平均,女大仔細,所以要mix吓!

我問天軍边個做佢班主任,佢話唔知,佢坐边組,又話唔知,今日番學做乜,佢話聽黎老師講嘢,陳老師和彭老師冇講嘢,好悶,都係鍾意1B課室,因有嘢玩!

1B的鄭老師冇做了,好似話辭工照顧女女!

我今日收到校車費袋,竟然由$380加到$480,車程冇變,但加得如此多,你們有無加校車費?

Lion King,

天軍的班主任是黎老師!

你的小朋友是否讀K3?要選校了,有什麽心水?   :

Hi all Mum,

唔該曬各位報上車費,我打算明天打电話給老闆鄭叔問清楚!

天軍番學都仲係好朦查查咁,好多嘢都話唔知,佢話佢同梁望遙坐1號枱,唔知真定假?不過天軍都話黎老師唔惡!

CPY,

冢長日我已經見到你,不過未能同你打招呼,跟住又上咗去攞相!天軍都有点miss B班和鄭老師,因始終是較熟悉的人和同學嘛! 喺呢,2B是否用回以前1B的課室?

Hi all Mum,

頭先天軍話我班有個同學叫吳景希,坐第6組,哈哈!他開始認識新同學!

ChunYinMa & 芝娃娃,

You're so great!

Hi all Mum,

我昨晚見本手冊派番回來都冇貼学校影的相,於是我揾番上年果d貼咗落去!

天軍一d都冇提話Tel no.和帶相的事!唉!真唔知佢在學校聽得幾多入耳!

露比,

我諗景熹攪錯了,天軍Sat冇入過沙田!

喺呢景熹是否第6組呢?唔知是否你屬於那一組便所有的課堂教學和大肌肉運動都是負責的老師理呢?

我都報咗名參加家長班,希望能夠全部都出席晒!有無其他家長都會參加?

VincentKenneth,

天軍都是Ms Lai組,他說他坐第1組,同枱有梁望遙(以前B班的同學),唔知係咪以前B班的都group在一起由Ms Lai教呢?

親子旅行我都會去!

如果參加家長班&兒童主日學,是否1/10要番去join兒童主日學的開學禮?

JuliaCheng,

上次你post咗恩彤第一天番學相,天軍一睇到就話認得佢,是同班同學!天軍話佢係第1組,恩彤第幾組? 恩彤真係好cute!

ChunYinMa,

中文應該喺指主題書,普通話才是"愛說普通話"!

露比, VincentKenneth,

好呀!下次約埋去Ma On Shan Park玩!

露比,

哈哈!在8月尾時我真的帶過天軍番大陸,因他想看動物,所以便去了番禺香江野生動物園,可能玩得好開心,所以成日都記住大陸!

Hi all Mum,

以我記憶上年都係開咗學一排先派vcd的,所以要耐心等下!

頭先天軍見到恩彤相簿的相,佢就話係彤彤! 不過天軍常常把恩彤改姓廖,因以前b班真的有個女同學叫廖恩彤!

VincentKenneth,

其實天軍都無乜点肥到,大約37pds左右,不過這個summer就高了2cm左右,有105cm!

ChunYinMa,
天軍成日complain個眼鏡鼻樑位唔舒服,所以成日除下,但視光師話眼鏡冇問題,叫我等埋10月初去眼科醫院check up後才決定配過副新眼鏡!

Lion King,

想請問宣小會收宣幼60個學生,那它是否用K2最後一次成績表的名次作準?

YY媽咪,
94075702 寫道:

想請問宣小會收宣幼60個學生,那它是否用K2最後一次成績表的名次作準?

唔知你知不知這問題?

Hi all Mum,

好開心你們的孩子都會提起沈天軍,我相信他在A班都會很快適應!

Dominicleung,

Please check pm.

原原, YY媽咪, ACWL,

多謝哂你們提供的寳貴資料! 我仲以為考到60名以內便宣小會收! 原來仲有其他因素影响!

Hi all Mum,

我今日冇帶玩具,天軍提都冇提! 我頭先問佢係咪要帶玩具,佢先話係呀!真激死人!

Dominicleung,

天軍都話有同Dominic玩呀!

Hi all Mum,

你哋會唔會去学校旅行?我會同婆婆和天軍一齊去!爸爸放唔到假,冇得去 :cry: ! 我記得獅子會自然教育中心好似唔係好大,何來地方玩集體遊戲?

天軍只係將個心塗了顏色,入面セ都冇寫!(我都唔知要寫!) 到現在佢仲係好掛住B班的繆同學!只有他一個good friend!唉!希望天軍可以快d投入A班,並揾到好朋友!

芝娃娃,

天軍有時祈禱都不甚正經,但有時會加d自己的需要入禱告,不過每次最主要都是為婆婆的腳痛和信主祈禱! 你會否join家長班?

彥彤祈禱咁感動,你有冇問佢有什麼感覺?可能真係聖靈的工作!讓她感受到神的愛! 我現在用緊一本叫"如何為你的孩子禱告"的書,很好呢!

DominicLeung,

Dominic原來都係Thomas迷,我知買乜嘢birthday gift!

CPY,

哈哈!記得上年你大住個肚同埋賢賢去school picnic,真很佩服你,今年賢賢同埋爸爸一齊去,一定很開心!

JuliaCheng,

我都有睇你的Blog,你真是個很潮的媽咪!   我是個电腦盲,都唔知点整!唉!出年仲要幫天軍整profolio,都唔知点算!

頭先我問天軍黎老帥有冇罰你or其他同學,佢話恩彤吃荼点時傾計,所以被老師罰冇得食茶点!唔知是否這個原因,所以她不想番學?!

ChunYinMa,

真係多謝浚彥提醒,我差d忘記了要背金句! 通常背金句都會背埋幾章幾節!

JuliaCheng,

請check pm!
‹ 上一主題|下一主題