用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校預留學位/優先取錄特異功能人士,是本末倒置。 ...
樓主: jiljill
go

學校預留學位/優先取錄特異功能人士,是本末倒置。   [複製鏈接]

nucleotide 發表於 24-1-16 10:59
其實最好做係啲老牌華資地產商,恆基,華懋嗰啲
4叔年年封利是又大封
但话分两头,很多华人老板非常度叔,很难顶的。一般来说,外资对员工始终宽容很多。

adriantai 發表於 24-1-16 11:12
有人情味嘅老闆唔多,而家呢個年代更少
我刚刚才听到有公司,食lunch要计时,迟到每分钟罚钱,但迟放工没有OT(除非是特别project)。不是服务业金融业那种,是一般公司而已。

nucleotide 發表於 24-1-16 11:15
外資福利待遇係好啲,但市況一旦逆轉,栽員絕不手軟
你有冇聽過恆基,華懋栽員?
...
所以凡是没有绝对。朱古力味的屎,还是屎味的朱古力,你拣哪一个?

adriantai 發表於 24-1-16 11:19

唔對路早走早著
就是我们大人见过太多世态炎凉,所以希望自己的小朋友争取更多能力,更多话事权和选择权,避免以后被逼要面对这样的环境。

adriantai 發表於 24-1-16 11:31
應該每個父母都係咁樣同小朋友講, 但係個平衡點要去到邊先唔會令到個小朋友太過勢利
...
同意。我记得有个教导。
见到一个在路边扫地的工人,一位妈妈对孩子说:你要努力读书,长大后就不需要像那位扫地阿姨,那么凄凉,做那么低下的工作。另一位妈妈对孩子说:你要努力读书,长大后努力为世界的改变作出一分力,让好像那位阿姨的人,可以有更好的环境生活。

adriantai 發表於 24-1-16 11:50
第一位家長想恐嚇個小朋友, 但我覺得方法錯咗
但9成9的家长会这样说。

nucleotide 發表於 24-1-16 11:48
其實係英國做醫生人工都好低
有時唔明千辛萬苦,過關斬將,仲要洗幾百萬去英國讀醫
條數到底點圍?
[p=30, null, left]“這個醫科考試名叫LMCHK,專為海外回流學生而設,內裏分別有三個考試,分別是Professional Knowledge (專業知識)、Proficiency test in medical english (醫科英語測試)、Clinical examination (臨床考試)

[p=30, null, left]當中以英語測試合格率最高,根據2016-2018的數據合格率有接近90%。但是專業知識的考試合格率平均是20%,而臨床考試就是40%左右。每年考生大概有100-150人左右, 所以可以想像當中有至少7成的海外回流醫科生不能執業。“

[p=30, null, left]不知是否updated.

ucw 發表於 24-1-16 12:14
回覆 jiljill 的帖子

咁你真正心水嘅中學,似乎係DGS/ SPCS。
DGS可能有预留位给”特异功能但成绩不够好“的学生,jiljill不喜欢的。

liverpool2023 發表於 24-1-16 12:08
我覺得有保險會支持到一個醫療科
而家開始有保險包獸醫
我覺得獸醫之後會大行其道
兽医保险的保费会不会很惊人地高?否则保险公司如何赚钱?

liverpool2023 發表於 24-1-16 12:44

Repeat

我意思係可能貴到不如唔好買,有事時有錢就醫,冇錢就人道了結。咁樣,對獸醫呢行都唔會好有幫助。

liverpool2023 發表於 24-1-16 13:04
唔會啦
係佢就唔會出啦
人道毁滅?

狗仔做手術下下都可能要十幾萬,做完以後又有機會復發,醫兩醫,冇幾耐可能就係咁先,真係好高風險嘅一件事。

jiljill 發表於 24-1-16 13:35
如果呢度啲網友個個都係某南區傳統名校家長嘅質素,我唔介意講多少少畀你聽。

不過呢度某位會員雖然有少 ...
你时不时提到某南区传统名校家长质素恶劣,其实到底发生了什么事?你是否又来说他们的学校看不上眼?

天外之人 發表於 24-1-16 15:43
聰明用在唔適當地方就冇用,更何況感覺德育方面......................
这个case不是聪明还是不聪明的问题,而是格衰还是不太衰的问题。

liverpool2023 發表於 24-1-16 15:48
有啲攞完資格,都無咩想做,又讀下其他,父母繼續供,父母又大把,亦唔介意仔女不成家
都好多咁既情況
所 ...
的确是如此,拿到资格后再做其他东西都算了,有些是读大学时转3次major, 本来是4年变8年我都听过,反正父母都会(无奈地)支持。。。

jiljill 發表於 24-1-16 16:34
DGS 勁就公認,你覺得 SPCS 都勁?

2023年入醫科人數(nucleotide
1 SPCC 43
2 DGS 42
3 DBS >20
4 QC 19
5 SPCS 17
6 LSC <21
7 MCS 11

8 YWGS 10
9 PLK 1st <12
10 YW <10 (應YW家長要求,由 8 改成 <10)
11 WYK <8
12 LW ,TH 6.
知道你以医科为目标,看看这个表,便知道SPCS如何(但17个好像是包括了海外医科)。

adriantai 發表於 24-1-16 17:49
好難不與女鬥
你点知jiljill一定系女人?

jiljill 發表於 24-1-16 18:07
你係EK少數會用腦嘅人
多谢,jiljill爸爸!我就当你承认你是爸爸吧。(用脑的人很多,只是赞同你的人少而已)

jiljill 發表於 24-1-16 19:28
這與贊同不贊同無關

做到對事不對人已經不容易,我也覺得你觀察力和分析力不錯。

其實你寫嘢嘅語氣一d都唔似女人,而我都留意到,肯寫長篇多字講理論嘅人,通常都係爸爸
EK係有好多爸爸,爸爸先至鍾意用理論吹水。

adriantai 發表於 24-1-16 19:36
佢自己講既

係咩,真係嘅話佢咪之前講大話喎!
其實我都可能係媽媽啦⋯⋯

jiljill 發表於 24-1-17 08:25
我唔準你咁樣講猴子爸
又关我事?jiljill, 我觉得你有必要解释1373# 的cap图。我还以为你是爸爸?即使你不透露女儿的学校名,起码是爸爸还是妈妈,应该不是问题吧?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊