用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 我的兒子做事好求其!
樓主: mini
go

我的兒子做事好求其! [複製鏈接]

冬日勳章

Re: 我的兒子做事好求其!

JAY媽,
好耐無上黎,因為上3個星期,屋企部電腦壞左,剛剛先整好
你最近好嗎?你囝囝點呀?
我最近都係要同小雪鬥智鬥力,攪到成日都鬧佢,覺得自己好變態 :cry: 但我又真係忍唔住....唉........

冬日勳章

JAY媽,
我呢排都係得番半條人命 小雪咪就係樣樣要同我理論囉,我以為自己參加左辯論學會呀!
佢呢排出親街,就要扭我買野,我唔買的話,佢就開始同 我理論,佢又唔係喊,係不停講唔同的理由出黎,要我認同佢 攪到四週圍D人睇望望,陰陰嘴笑....最後要我好似傻婆甘講“你再講100句我都唔會買ga啦!”佢先收聲 :cry: 雖然明知唔應該甘講,但又可以點做呢?
最近用了好多時間去說教,連我自己都覺得自己煩
但唔講又點令佢明白呢?你話係咪激死我啦?

冬日勳章

JAY媽,
總之呢排就攪到自己好似傻婆甘呀!唔識我既人,仲以為我變態呢,幾日對小雪惡到死 其實,我都唔想ga,但佢真係聽我講先得ga 一有野唔順佢意就發癲,又無禮貌又自私....有時我會諗,點解我個女會甘ga?

冬日勳章

Sindy 寫道:
[quote]
pigpig 寫道:
小雪咪就係樣樣要同我理論囉,我以為自己參加左辯論學會呀!

佢呢排出親街,就要扭我買野,我唔買的話,佢就開始同 我理論.........係不停講唔同的理由出黎,要我認同佢

我仔又係開始咁啦...........但佢d理由..........都唔係理由黎既....求其講樣野出黎,九唔撘八,就以為過得骨.............呢排湊返佢,都好煩下呀.......[/quote]
嘻...嘻....我諗我依家已經係辯論學會會長黎ga啦
你點解要自己湊佢?你無返工咩?

冬日勳章

JAY媽,
唔會嫌你長氣,唔俾個機會你,你點可以講出心聲呢?    其實,大家上黎,都係交流下、分享下....有時唔講,個心會唔舒服呢
其實,小雪唔發脾四時,真係好可愛 <----呢個係我話既
昨日我老公有野做,我自己帶佢去海洋公園,佢又幾乖,無咩扭計,所以我同小雪都玩得好開心....
其實,有時我自己對小雪太惡時,我都會後悔的,覺得自己好唔岩,所以夜晚都會失眠呢.... :cry:
總括黎講,雖然小雪的缺點都有時幾難受,但佢都有好多可愛之處
好多謝你的鼓勵呀!你都要努力

冬日勳章

JAY媽,
我好同意<<一啖砂糖一啖C>>  
小雪大約1個月前開始,上通利的音樂班,番左幾堂,就扭唔去上堂,話唔鐘意,好悶 老師只不過叫佢彈一個音,佢都話好累唔肯彈,俾佢激C......不過,我同老公都決定俾佢上多幾堂,再作決定
上畫班,佢又係甘,話好悶,甘我咪話不如唔好學囉,佢竟然答我:甘又唔好,你交學費,我去坐下都好呀!
你話係咪激到你命都無呀?

冬日勳章

JAY媽,
小雪講野真係隨時會笑死我ga
佢昨晚係的士,不停問我同老公,點解唔生多個BB,佢話要女仔,甘我話如果生左男仔甘點呀?小雪答:我都要,不過想要女仔BB多D....跟住佢再諗左一陣,就問:點樣先可以生女仔BB?係咪問護士,同佢講要女仔BB就得?
笑到我同老公,仲有的士司機CC下呀!
其實,小雪由上年9月份開始,都已經有上興趣班,音樂班同畫班,係由4份先開始,佢之前上開英文班同普通話班,佢又無問題;不過,佢自細,我就覺得佢音樂天份唔高,唔係聞歌起舞的一類,我要佢上音樂班,只係想訓練佢的專注力;小雪話佢唔要學音樂,一學就要學小提琴 我話你要學小提琴,都要學好睇5線譜啦!佢就唔出聲
小雪學校有暑期玩,返去玩下,我諗我多數都會俾佢返,費事佢放完一個暑假唔番學,又有煩野

冬日勳章

Sindy 寫道:
無啦,我仔學校四個月有兩單手足口病呀,學校有隱門真相....所以我唔敢比佢返啦........

[quote]
pigpig 寫道:
嘻...嘻....我諗我依家已經係辯論學會會長黎ga啦
你點解要自己湊佢?你無返工咩?
[/quote]
嘩!    嘜甘勁呀?成兩單?係咪學校清潔做得唔夠好呀?
甘你囝囝最近咪成日要係屋企囉?你帶佢去邊樹玩多呀?
唔知點解,呢排我發覺,好多家長,都由得D小朋友放晒D手指入口 嚇得我呀!我不停提醒小雪,一定唔可以甘做

冬日勳章

JAY媽,
一家5口?恭喜你呀!   
小雪成日都話,唔生BB,就要養小狗 真係呀....我咪話養寵物要好好心機,又要帶佢去散步......點知今朝,佢番學時,係要帶隻玩具狗番學,我話點得呀?佢話你又話要帶D小狗去散步?甘我咪帶佢去返學校散步囉....   真係好好笑呢!
感覺統合訓練係咩黎ga?要一星期做4日甘多ga?要唔要陪的?每次做幾耐?
唉.....當然唔係慳水慳力啦!個暑期班要收我$3900--4個星期ga....我都未同我老公講甘貴,只係話佢知,小雪會番暑期班 費事佢甘早知道,煩呀!

冬日勳章

JAY媽,
係呀!真係好溶下 但無法啦!我呢度無咩選擇....唯有上啦!
感覺統合訓練個解釋都幾覆雜下,算啦!唔好解釋俾我聽啦,我好鬼蠢,多數都唔會明
你諗住會俾J仔重讀小一?係咪係原校?定會轉校呀?如果要轉校,你要用多D時間去解釋清楚呀....
我都明白,做人父母的,一定會好擔心仔女的情況,真係可憐天下父母心呀! :cry:

冬日勳章

JAY媽,
甘你依家就要開始同J仔傾定,重讀的問題,唔好拖啦!唔係越遲講咪越難,你要小心D講,唔好傷害到佢自尊心,你係佢媽咪,你應該好明白,對自己仔女有咩可以講到好白,有咩要避忌D甘講,希望你快快解決啦!
你介紹的2本書,我會去睇睇,唔該晒!
‹ 上一主題|下一主題