用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
go

分享蒙特梳利教學法part 2 [複製鏈接]

I'd also like to join the Sat class, please count me as well!

原文章由 fionapp 於 07-7-11 10:31 發表

I have interest in Sat. class.  Can I join u?  I will enroll the parent's seminar in Aug and the trial class first.

Hi 小米和其他媽媽,

硬頸看來是這個年齡的特性之一, 我亞女也是, 前陣子也像大家一樣很頭痛; 多謝zita介紹了一本情緒的書籍給我看, 大概是講父母應該用同理心得(empathy)去對待小朋友的情緒問題, 從她們的角度去睇件事, 用真心去感受她們的感覺再表達出來, 例如當她們不願去歸位時, 可以想到可能她很渴望立即去玩另一個玩具, 就同她說: 你一定是很想立即去玩xxx, xxx好似好好玩喎, .... 不過我們一定要擺好yyy先, 不如依家我們一齊去擺呀!

最初都覺得亞女咁細可能未必啱用, 但試過一兩次在大小姐發脾氣時應用又好似有d成效, 雖然可能都要有一些妥協, 例如一齊擺, 不過我想凡事都可以慢慢來, 好似大人咁, 當拆哂面時都要讓一讓步

好個性勝過好成績

原文章由 luitaitai 於 07-7-12 12:04 發表
Zita and lobor
may I know the name of the book?
Thanks

Hi cleverbb,

Do we call COW to register for the trial class individually? or they'll organize one just for us?

原文章由 cleverbb 於 07-7-12 14:33 發表

For those interested in our self-organized Sat p.m. pg, COW will arrange us to attend the trial class (parent's seminar) together. I've already passed your phone # to them so that they can id ...

我都有想過kindermusik, 不過屋企附近好似都沒有好的, 仲researching, lets share more
原文章由 Happy小米 於 07-7-19 00:45 發表
Edgar媽,

thanks!

zita & 各位,
進進一向对music好敏感,今日老師唱完歌,仲唔畀老師講故事(尖叫)要老師繼續唱.

最近听到某隻歌,仲自己跳起舞上黎.好有节奏tim
又常常想尖叫, ...

我和bb都想上來玩玩, 不過唔食lunch la(要陪老公食) ..
kp, 你住在盈翠還是附近嗎?
原文章由 kp061078 於 07-7-17 12:55 發表
各位,

今個星期六大家有無興趣食 lunch聚一聚..
地點: 青衣城. 1:00pm
食完可以來我家坐下...但 ...

10蚊店有, 不過你要行去買廚房用品個邊 ...

[quote]原文章由 Happy小米 於 07-7-26 03:17 發表
甲由仔,

我就是想買右

COW has just replied our trial class, either 18/8 or 25/8. For those moms that showed interest before, please mark down your availability.

I. Date
A) 18/8 Sat 3-4 p.m.
B) 25/8 Sat 3-4 p.m.

II. Cost
$300 for this trial class, 50% off ($150) if you got their trial class coupon in the BB expo booklet

name                 Availability
1. cleverbb  ------- A & B
2. dilyshung ------- A & B
3. lobor ------------B

環境我都覺得可以, 不過節奏上可能因為只有一小時, 我覺得大部分時間用了做group activites, 相反小朋友可以自由工作的時間很少, 感覺和一般playgroup差不多 ...

又有沒有已經上緊2 hr session的媽媽可以分享一下

原文章由 zzerong626 於 07-8-27 10:51 硐表
各位上星期六已上COW既試堂家長,你地覺得點呢?

http://www.montessorihouse.com.hk/eng/index.php?page=course_schedule

呢~我係最遲入黎架!因為我要1點由上環公司返屋企TKO接囝囝,到CWE所以真係趕C我。Lunch都未食。:- ...

Dear nokmom,

Can I also have the info, thanks.
原文章由 nokmom 於 07-8-27 11:45 硐表
My son's piano teacher is Orff-trained.  She used Orff method to conduct the music enlightenment course in APA which my son attended.

She also runs Orff courses for young children.  I can send you so ...

咁又真係ok快wor. 我都係住青衣, 不過我只可以下年開始接送bb, 所以只會報n1了, 唔知道滿額未呢?

另我都約了下星期一去參觀

原文章由 kp061078 於 07-9-6 12:11 硐表
zzerong,
我今朝帶阿仔搭42C去學校一次,又唔係好耐喎,上車起計25分鐘到...都好快比想像中方便.
我去參觀左佢地2歲班的課室,都好clear,好多教具,好似九龍塘BC,最正係有一個細小的廁所尊比2歲班的小朋友,呢樣家中連九 ...

大家好, 想問下大家知唔知邊度有小楷英文字母的puzzle買? 好似下圖, 不過是小楷的
http://hk.myblog.yahoo.com/super-mum/photo?pid=722&fid=-1

多謝大家的資料
waikiki, 字母card未能引起bb興趣, 可能她還是太小
edgar媽, 多謝你的info, 會去花園街一趟找找

原文章由 Edgar媽 於 07-9-21 13:55 硐表
我有2塊, 一塊係木, 一塊係好似abc地墊d 質地o既, 木o個塊o係花園街有間賣精品o既店買o既, 成半年前, 唔知而家仲有冇, 至於好似abc地墊d 質地o既, o係wanchai 太原街街市o既玩具鋪我見過, 有d 屋村文具店都可能有.

...

多謝報料, 卓悅是近太子還是旺角?
原文章由 JojoB 於 07-9-24 22:19 硐表
前日我去過花園街卓悅對面果間細細間既玩具店(門口放左好多燈籠) 裡面我見到有木既 細階英文字拼圖 好似$25 定$28一塊

想問有無小朋友返緊best concept(under 3)呀? 想同女女下年開始返, 有無咩comments?

多謝你的comments呀, 咁你個小朋友一星期返幾多日, 上午定下午? 唔知道佢上下午的導師是否一樣
另外, 你小朋友下年仲會唔會返其他nursery? 我好想送女女返
montesorri class, 但如果再返其他nursery, 好似好辛苦咁 ..

原文章由 cm93002 於 07-10-11 17:21 硐表
我小朋友20個月開始返到而家兩個幾月,因為除了頭兩星期陪佢一齊上堂之後(仲係佢婆婆陪佢),都係佢自己上,所以我都唔係好知道佢地上堂o既流程係點,不過都可以比少少意見。
我覺得佢地三位導師都好專業好nice,我仔仔好鍾意佢 ...

我都諗住返期四,五,六下晝. 不過要下年才開始, 等我星期一打電話去約個時間參觀下先 ...

原文章由 cm93002 於 07-10-13 13:16 硐表
lobor,
曦曦返星期四,五,六下晝,上下午導師應該一樣,不過下午少人d,得4-5個小朋友,我覺得會照顧得好d。
下年9月曦曦會讀k1,唔會返nursery喇咁辛苦,我諗住一路比佢返Best Concept,到返k1個時再諗
...

近日呢個topic突然又有哂生氣, 聽到好多好耐無見媽媽的近況, 好開心!
kp, 你張train table真係超靚, 引用我女兒最近的口頭禪, 叻叻叻!
evan, 你做了全職媽媽後覺得怎樣? 和你expect有大出入嗎?最近都想做這個決定, 究竟可否做全職媽媽, 為了此苦惱了好耐, 始終有太多要consider了 ...

我女女曾經返過BC幾個月,依家亦返緊Infinity,好懷念返BC的日子,個人覺得BC的老師真的很nice很gentle,可惜因為距離和接送問題,最後還是選擇了屋企附近的nursery+一星期一次的Infinity。

一年前我都曾經經曆過大家的考慮,好明白大家都想把最好的給自己的子女,不過畢竟都要衡量很多因素:交通接送,金錢,小朋友的升學等。 記得以前都跟Daisy傾過這個問題,她的建議就是就讀一間屋企附近普普通通的學校算了,重要的是家長在家中怎樣教,所以我選擇了用昂貴的學費補貼了我做全職媽媽,每天就自己跟女女玩多d!

係呀,jamie現在tue在兒童無限返,jasmine還有返orff嗎?

原帖由 elmostoney 於 09-3-28 14:53 發表
呢度見到好多識識地嘅媽媽, lobor, 你個陣時係咪係太子ms. ho到返過orff架?  宗熹係兒童無限, 我個女好似同過班...
‹ 上一主題|下一主題