用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

可惜就真係可惜, 但對於囡囡係好的, 鬆一鬆的感覺.

小學生真的實在太忙, 功課, 測驗, 考試, 突然間的測驗, 課外活動........, 大人有壓迫要幫小朋友趕時間, 小朋友壓力仲大.

我囡囡小一,  24小時間都唔夠用, 上至執書包, 手冊, 習作, 恆常的活動科, 就算尋日假期, 都要她溫書, 準備中/英默, 有時覺對囡囡好抱歉.

原帖由 十月媽咪 於 10-9-24 07:03 發表
各位,

噚晚再同爹地&囡囡商量過, 決定CUT埋英文科喇....英文科COMPLETER最終都做唔成, 感覺有點可惜, 囡囡亦掙扎左好耐, 但面對住排山倒海既學校功課 (每日起碼有十樣八樣, 間中仲要有十幾樣), 默書(默親都2-4版不 ...

十月媽咪,
當妳見到她一味做做做, 口叫唔辛苦, 想繼續做時, 心就好痛又無奈, 尤其妳囡囡真的好乖好勤力.

我自己有時都諗, 囡囡都係6歲, 貪玩都好正常, 其實佢都好乖, 想當年自己6歲, 仲發緊夢咋, 所以心裡面成日提自己要有耐性, 想話囡囡時, 問自己她係咪有錯先, 定自己過急.

原帖由 十月媽咪 於 10-9-24 17:27 發表
LILY媽咪,

囡囡今年升左小二, 我唔知點解會有好強烈既 "有時覺得對佢好抱歉" 呢個感覺, 響呢種感覺既驅使下, 令我更確定要減輕佢既壓力...

十月媽咪,  我都有同感, 希望做到番學星期日攞到平衡, 學習 ~~ 休息 ~~ 再學習.  

原帖由 十月媽咪 於 10-9-24 23:13 發表
LILY媽,

自問自己六歲時, 仲係通街跑, 邊樹會日日坐定定做功課丫....求求其其做完, 已經九秒九約埋隔離屋小朋友落公園喪玩了! 眼見個女既童年就係沉浸左響每日既功課入面....好無奈呢! 以前幼稚園因為太輕鬆, 所以
由細就登到條繩行一行, 我好驚他朝會有一日條繩會斷啊!
...

妳小朋友宜家做學校功課忙嗎, 仲有沒有時間, 每日都能抽出時間, 做公文先, 成效好慢長, 妳與小朋友可否接受.

原帖由 穎穎媽咪 於 10-9-26 08:51 發表
你地覺得小三先開始遲嗎? thx

十月媽咪, 宜家一家嘟開心晒, 特別係囡囡, 义完電, 再放電.

我都成日同囡囡講, 玩要盡情, 做功課要專一, 我自己同囡囡都摸索緊, 加油.

原帖由 十月媽咪 於 10-9-27 11:59 發表
LILY媽,

噚日阿女去金鐘考完試, 同佢去香港公園個兒童遊樂場放電....真係好耐好耐好耐無同佢去過遊樂場喇, 佢好似餓左好耐咁, 不停咁上上落落的玩, 玩到唔願走, 臨走前仲再三提醒我地, 佢好想下次再唻玩.....升左小 ...

睇完妳的分享, 我自己都有得著.  

原帖由 十月媽咪 於 10-9-27 13:28 發表
小朋友確係需要叉電放電再叉電再放電的, 亦都因為咁, 我一直堅持星期日係FAMILY DAY, 小一時, SUNDAY都仲有時間周圍去玩下的, 都唔知升左小二之後做乜鬼, 忙到嘔電!

而家CUT左中英文, 希望FAMILY DAY可以多番D出去 ...

阿女讀了公文兩年, 中英數係有進步, 但 unseen 都好驚喎, 可唔可以解釋吓, 點默法.  

原帖由 十月媽咪 於 10-9-28 21:52 發表
小豆媽個女間"地區名校"係咁架, TT呢間所謂"名校"都係今年二年級至一開波玩UNSEEN中英默....呢....下星期又唻UNSEEN喇, 若然無讀過公文中英, 我真係死鬼得架喇....張成績表唔駛見人咯!

...

十媽咪, 阿女都有小小粗心大意, 梗係多一橫小一點,  英文都係咁上下, 唯有叫她寫完再番睇.   

原帖由 十月媽咪 於 10-9-30 07:18 發表
LILY媽咪,

其實UNSEEN又唔係真係咁得人驚既, 因為UNSEEN內容都係集中響以往教過既生字入面, 只要小朋友唔係左耳入右耳出, 其實都唔難的啊!

真的係天大好消息, 小朋友大人都無咁辛苦, 最緊要慳番時間.

原帖由 十月媽咪 於 10-9-30 07:46 發表
各位,

唔記得同大家分享一樣開心事, 就係我地屋苑已經成功自組褓姆車, 由下星期一開始, 褓姆車會由我地屋苑直接往返學校, 點到點, 以後囡囡們可以瞓晏d, 放學又可以放早d (起碼放早20-30分鐘), 時間好用番好多喇! ...

妳地又唔係唔讀, 點駛理會學校點睇.

原帖由 十月媽咪 於 10-9-30 12:21 發表
LILY媽咪 & mmak,

好開心我地屋苑既家長都好齊心, 今日學校就會收到我地家長代表遞交既退搭校車通知信, 希望學校盡量配合我地吧!

靜晒 ~~
尋日囡囡升左中文AI囉, 由7月到宜家先搞掂, 繼續慢慢咁學普通話. 另12月頭考試, 同老師講停一個星期先, 唔上堂和練習, 專心溫書.
‹ 上一主題|下一主題