用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 自己教個仔彈琴
樓主: ohmygosh
go

自己教個仔彈琴 [複製鏈接]

請教你地一班老師.

因女兒剛6歲, 學一對一3個月了, 每堂30分鐘, 彈亦是最初級的諳, 學音符號, 記, 聽....., 你地一般會對佢地有什麼期望, 會快快脆脆教完一本琴書, 做練習 (目的升高班或以為家長想教快些 ? 已講學好基本功最重要), 放學後憑幾分鐘時間, 交代給家長聽, 想依賴家長係家再教番小朋友 ? 陪彈無問題, 再教自己囡囡, 可能真的力不從心, 上堂氣氛係咪好嚴肅, 一彈錯或未來得反應, 就說"已教過妳, 為何都仲未記得..., 查實啱啱這堂教", 因她都未消化到, 再講第2樣, 當然無反應, 搞到囡囡唔太開心, 原本開心上堂, 搞到自信心低晒, 要點同老師溝通好, 想囡囡開心學習, 有興趣先入腦.

老師可能對囡囡已有要求或期望她一定已明白晒, cdefg, 1,2,3,4拍....., 但每個小朋友天資都不同, even都每日彈琴, 因身邊無人話給她聽對與錯, 就算點彈, 音的節奏可能都係錯, 一上堂一彈, 老師可能以為她無練琴吧.

老師一輪咀咁講, 聽係明, 但到落手彈, 已係另一回事.

原帖由 ohmygosh 於 10-7-12 15:25 發表
我自己也是那種比較嚴肅﹐對學生的技術及練習要求頗高的老師﹐我要求學生表現出穩定持續的進步﹐這並非因為想孩子升高班/以為家長想教快些﹐而是我對自己有要求﹐也想教會孩子認真學習﹐同時我也相信孩子有此能力﹐並且我有方法扶 ...
‹ 上一主題|下一主題