用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴2007 pre-nursery 家長請進-註冊咗未? ...
樓主: zoeli
go

劍鳴2007 pre-nursery 家長請進-註冊咗未? [複製鏈接]

kira,
我諗都係 around 15 mins 啦, 都應該唔會咁長掛. 不過我開頭預多少少, 之後再睇情況加加減減啦

原文章由 Kira 於 07-8-23 15:06 發表
mchan,

Do you know how long is the stack time ? 15 minutes ? I may not prepare too much for my gal, e.g. bread / several biscuits, as she eats quite slow.

PW530
我個女都係呀.... 所以越簡單越好, 費事食到周圍係啦

原文章由 PW530 於 07-8-23 15:12 發表
hi cheungoli,

我都打算帶bread or biscuit,我個女到而家自理能力麻麻咋 所以簡單啲算吧

我都係縫落外套同圍裙度, 至於 spare cloths, 我想將佢放落一個袋入面, 咁將個名牌縫落個袋度. 咁唔知得唔得呢?

原文章由 Kira 於 07-8-23 15:30 發表
I sew the name tag on the school dress only.  I recall we have to prepare "Spare Clothes" for my baby.  Do we have a locker / drawer to store these Spare Clothes ?  If yes, I will sew the name ta ...

FloliMom

我都想知帶唔帶得

原文章由 FloliMom 於 07-8-23 16:14 發表
各位媽咪:

通知信上說九月一日的家長會是「只須家長出席」/"*For parents only*",那麼你們會否帶小朋友去呢?

cheungoli
GOOD, 咁就唔駛縫咁多件啦~

Thanks~

原文章由 cheungoli 於 07-8-23 16:24 發表
我註冊日問過老師,佢話袋上寫上姓名都ok

愛林媽
咁我諗愛林番左成日學, 都應該會肯早瞓既, 咁就冇問題啦~

不過到時你咪要等成日 ? 中途又冇得番屋企喎~~

原文章由 gotgot 於 07-8-25 12:41 硐表
Dear all,

好耐冇上o黎留言啦,一個人湊住阿囡,所以抽唔到時間上o黎添~

洵洵媽,
我會繼續參加歷奇呀,因為始終覺得學習品德同自律等都好重要,所以到時會早上比愛林係歷奇返pg同食埋飯,一點鐘就搭 ...

愛林媽, 阿 kim,
咁我個日都帶埋個女去玩啦, 等佢適應多 d 同見下 d 同學仔都好 ^o^

原文章由 gotgot 於 07-8-25 12:41 硐表
Dear all,

好耐冇上o黎留言啦,一個人湊住阿囡,所以抽唔到時間上o黎添~

洵洵媽,
我會繼續參加歷奇呀,因為始終覺得學習品德同自律等都好重要,所以到時會早上比愛林係歷奇返pg同食埋飯,一點鐘就搭 ...

愛林媽,
哦, 咁有人陪都好 d, 冇咁悶啦~~

原來我記錯時間, 我以為家長會係 10 點, 點知原來係 9 點, 但係洵洵 9 點有 pg, 我要睇下個 pg 可唔可以請假先, 如果唔係, 洵洵就去唔到家長會啦

原文章由 gotgot 於 07-8-27 19:35 硐表
洵洵媽,

係呀,到時全日都要係街遊蕩,唔可以好似而家係歷奇返全日咁,送完愛林返學就可以返屋企休息啦~不過好彩仲有其他繼續返歷奇o既MAMI陪~

好呀,sat.你都帶洵洵一齊去km啦~^^ ...

dorist,
洵洵著過對 dr kong 鞋啦, 又冇乜野喎, 佢仲好鍾意對鞋, 係屋企成日都會羅黎著

原文章由 dorist 於 07-8-28 08:18 硐表
琴日攞對 Dr. Kong 新鞋俾亞女响屋企試著,
似乎緊少少,
要換大一個碼呀!

各位媽咪,
如果你地可以最好都俾小朋友响屋企試下著對白鞋,
睇下有冇問題,
同等佢習慣下,
我個女初初著行到成個機械人咁呀!
可能對鞋都幾硬. ...

kira,
我 send 左 pm 俾你啦

原文章由 Kira 於 07-8-28 09:19 硐表
Morning mchan,

It seems only our babies are in N1A (group A) class.  My gal will attend the pg this Sat at 9:00 am.  I am still thinking whether to take her to KM or not ?  Shall we exchange our phon ...

kira & kim,
如果洵洵可以請到假, 咁我地就可以一家三口去家長會, 如果唔係, 就得我一個 lu.

原文章由 Kira 於 07-8-28 10:22 硐表
Will you all go along with your husband ?

[ 本文章最後由 mchan89 於 07-8-28 11:41 編輯 ]

愛林媽,
1 號個日我請到假, 所以個日會一家三口去家長會
之後我都會 keep 住番呢個 pg 架, 暫時未有計劃停止

我都收到個張邀請咭啦, 好期待畢業禮呀~~

呢個 weekend 我同你都咁忙, 又要家長會, 又要畢業禮

原文章由 gotgot 於 07-8-29 00:40 硐表
洵洵媽,
原來咁O岩撞正洵洵返PG時間,KM開學之後,咁你仲係咪繼續讀呢個pg呀?
今日收到歷奇畢業禮張邀請card,好靚呀,真係要好好留低做記念呀~^^

KarissaMaMa,
我個囡讀下午班呀,所以第日 ...

放學番黎啦, 今朝番學等左好耐先有的士, 攪到我遲左差唔多10mins 先到呀, 激 c 人.

番到學校已經開始左啦, 雖然 miss 左少少, 不過我覺得都幾好, 幾流暢, 同埋 d 老師睇落都幾有經驗, 不過當然要睇埋下一個星期先知.

原文章由 zoeli 於 07-9-3 03:40 硐表
dear all,

好緊張呀.. 今日就係正式返學啦...!! 有乜特別記得上來交流交流呢!

vyvy,
我得一張

原文章由 vyvy 於 07-9-3 21:30 硐表
請問是1張or2張pick-up card?

番完第二日啦, 基本上流程同之前一日差唔多. 我覺得 ok 喎, 都唔算好趕, 係就係每樣做少少, 不過可能我有心理準備, 所以覺得 ok.

原文章由 zoeli 於 07-9-4 07:19 硐表
上完一日堂.. 雖得一個鐘但我cosmo仔都好鬼攰.. 返到屋企sleep咗三個鐘 .. 但佢其實十一點至起身咋喎!.. 唉..到正式返三個鐘都唔知點算!

唔知大家覺唔覺得返嗰一個鐘好趕.. 好似係趕得有d過份! 我個仔都未意 ...

我都覺得 hall 既音響唔係好掂, 尤其係家長日個日已經覺得, 成日都聽唔到佢地講乜

原文章由 Kira 於 07-9-4 13:28 硐表
I think the schedule is a bit too rush.  Tea time is arranged on 9:15 just after the english story reading.  How do you feel about the sounding system / mike in the Hall ?  I cannot hear the songs cle ...

我都問過我地班主任我地班有幾多人, 佢都係話廿幾, 冇答實數囉.

不過呢兩日我地個組都係 10 個人, 可能下一組會多人 d 掛.

至於老師, 我覺得 ok 細心架, 都可以控制到場面, 不過基本上暫時都冇乜大考驗, 下個禮拜先知

原文章由 zoeli 於 07-9-5 02:25 發表
我又覺得今日几好喎!.. 可能大家都適應咗啦!.. d老師都好細心同照顧到我哋d小朋友呀!.. 會唔會係am class多人d呢?.. 我嗰班有24人, 你哋呢?

[ 本文章最後由 mchan89 於 07-9-5 15:25 編輯 ]

番左第4 日啦, 老師話聽日會派書同埋 Schedule, 另外老師話第時係會分批去廁所 (佢話大約 4 個喎), 而家只係因為有家長, 同埋時間緊逼, 所以先會一齊去. 同埋每次都會有一位嬸嬸+一位老師幫手既.

仲有之後班房會放多一張枱, 即係總共放三張枱, 每組一張枱. (唔知其他班係咪都一様呢 ??)

另外下個禮拜其他班既老師同埋校長都會黎幫手, 所以叫我地唔駛擔心喎.

佢冇講架, 係我地自己問架咋, 你地都可以係自由時間 (係操場個陣), 同佢地傾下架, 有乜唔明或者擔心, 都可以問老師, 我諗個個老師都肯答既.

原文章由 cheungoli 於 07-9-6 15:31 硐表
你就好啦,老師講咁多嘢,我果班都無講會派呢d嘢,你果班的蔡老師都好好丫,我好羨慕你囡囡讀a班呀:cry:

我暫時都覺得我個班既老師 OK, 不過而家仲早, 未咁快知既, 過多一兩個月先知.

原文章由 dorist 於 07-9-6 19:37 硐表

Hi mchan,

Thanks for your information.
我都覺得 A 班d老師好似幾好.
‹ 上一主題|下一主題