用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴2007 pre-nursery 家長請進-註冊咗未? ...
樓主: zoeli
go

劍鳴2007 pre-nursery 家長請進-註冊咗未? [複製鏈接]

wingchingchu,
原來晴晴病左呀 ? 咁而家好番就好啦~~

我都覺得 d 小朋友互相既影響好重要, 好多時見到人地做, 佢又會去做.

原文章由 wingchingchu 於 07-8-14 10:19 發表
mchan, dorist, and all

晴晴病了, 所以沒有上來留言...今天好D又上學去, 當然都是哭啦...:cry: , 不過我覺得她理性上已知道上學是怎麼一回事, 只是感性上唔捨得媽咪...(有進步了:D )

晴晴都係戒唔到片,  ...

kira,
我準備得七七八八啦, 不過仲爭張健康報告囉.

我係 dr. kong 買左對白波鞋, 不過都有少少後悔... haha ... 因為之後出面見到 d 白色波鞋款仲型. 反正我地著便服, 應該唔駛全白掛, 少少花紋我諗都得既. 不過既然都買左, 都冇計啦, 唯有等呢對唔啱著先再買過啦 ...

我都好緊張呀, 見 d 朋友仔一個二個都開晒學, 我都好心急, 好想快 d 到 9 月呀. 我都想像唔到洵洵番學會點, 唔知要喊幾多日呢

原文章由 Kira 於 07-8-13 11:32 發表
Dear mchan,

Are you get ready for all the stuff ? Where do you buy the white shoes ?

I feel nervous about the first day of school ? Can't expect what will happen    Another mommy whose b ...

dorist, wingchingchu,
我個女都係呀, 好細膽, 冇信心, 出到街講野好細聲, d 人見到以為佢好斯文, 其實就一 d 都唔係

原文章由 dorist 於 07-8-14 10:37 發表

晴晴病咗呀? 要小心身體呀!

我個女又係叫晴晴呀!
佢同你個女一樣,
都係膽小型, 好錫身架!
佢見身邊d小朋友跑得快d,
都會避開架!

dorist,
你估我地會唔會買左同一個款呀拿 ? haha~

原文章由 dorist 於 07-8-14 10:48 發表

mchan89,

我同你一樣呀!
買完 dr. kong 之後見其他牌子波鞋仲型仲靚呀!
不過都係諗住呢對唔啱先再買囉!

係呀, 最好可以同班添啦 HAHA

原文章由 dorist 於 07-8-14 10:51 發表

哈哈! 係呀!
如果佢地做埋同學仔應該會幾啱 key!

係呀, 最好可以同班添啦 HAHA

原文章由 dorist 於 07-8-14 10:51 發表

哈哈! 係呀!
如果佢地做埋同學仔應該會幾啱 key!

我都係咁話呀, 咁耐都未開家長會, 又冇消息, 如果真係 1/9 先開真係好似好遲囉, 我唔知有冇野要準備架麻.....

洵洵都係好怕醜, 以前叫佢叫人, 佢點都唔肯, 成日匿埋人後面, 不過而家就好左好多, 起碼肯叫人, 雖然就細聲 d, 不過只限佢識既人, 如果陌生人, 佢就唔係個個都肯叫.

原文章由 wingchingchu 於 07-8-14 14:24 發表
Dear dorist and mchan,

原來唔止我晴晴係細膽豬, 你0地0個個都係, 哈哈, 有個伴啦!! 不過, 我個女可能是一山還有一山高0既那座高山, 因為她連由細見到大的婆婆她都驚,見到婆婆仲要細細聲0係我耳邊話 ...

dorist,
haha ,睇黎我地都係度鬥高, 不過唔係鬥身高

我個女都試過有次好經典, 就係俾佢自己放既屁嚇親. hahahaha

原文章由 dorist 於 07-8-14 14:53 發表

係囉! 之前老師話八月尾, 如果九月一日先有, 都驚有野漏咗唔夠時間買.

我個女都係數一數二的高山,
佢連放在冷氣風口位的報紙被風吹起,
都叫"驚驚呀!"

kira,
咁學校有冇講時間呀 ? 上午定下午呀 ?

原文章由 Kira 於 07-8-14 15:40 發表
Dear all

I have confirmed with the school last week.  The parents briefing will be aranged on 1 Sept.  We will receive the notification this week.  

[quote]原文章由 dorist 於 07-8-14 14:5 ...

劍鳴 nursery 係直升 k1 架, 唔駛再面試架.

我都諗住考下其他幼稚園, 因為要揾間做後備, 如果 touch wood 劍鳴讀得唔好, 都有第 2 條出路. 又或者有一個 better choice 呢.

原文章由 wingchingchu 於 07-8-14 22:17 發表
mchan, dorist,

哈哈哈哈哈哈哈 , 我都笑到流眼水

仲有, 你們是不是打算K1也是讀劍鳴??有沒有其他打算, 除了劍鳴, 我有幾間都想, SC(英文勁), 宣基(基督教, 有學卷, 成績不 ...

kira,
我諗放晒 d 野, 而個水樽又裝滿水, 咁都會幾重架, 不過我會送到佢去校門口, 到時先俾番個書包佢揹 or 到時先袋埋支水入書包, 咁佢都係揹入課室啫, 應該都 ok 既.

原文章由 Kira 於 07-8-14 16:18 發表
No bor, I expect to be arranged in morning.

Have you try to put the snack box, towels, clothes, drink bottle etc in the school bag?  Do you think is heavy ?

哦 ?? 我個陣睇過 d 人話到咁上下, 學校會問我地會唔會留低讀 k1 架喎, 所以我一路以為係直升. 乜原來要再 in ??

原文章由 wingchingchu 於 07-8-14 23:09 發表
是要面試的, 但由於她已經比較熟悉學校的環境和老師, 我想會比較好吧, 就算面試的表現不好, 叩門的機會都大D掛

[quote]原文章由 mchan89 於 07-8-14 22:38 發表 http://discuz.baby-kingdom.com/images/comm ...

愛林媽,
係呀, 呢幾日我地呢度都熱鬧左好多呀... 可能就開學, 大家都想識多 d 朋友仔 hahaha

我都聽講 km 無論程度同英文, 都應該唔算差, 所以我都不排除我最終係會留低讀 k1, 當然要睇下讀成點啦~

原文章由 gotgot 於 07-8-15 01:19 發表
洵洵媽, wingwingchu,kira and all,

嘩....你o地一日就留o左咁多留言,我都爭d追唔切添呀~~

我只記得肺炎針係$750/次,水痘就平d,好似$350???

訂bb大頭姓名貼我係呢個網訂:
http://compu ...

dorist,
教我地個班既 miss, 可能要學下輕功先會好 d ... hahaha
唔係一陣動作大少少都嚇親我地 d 小朋友

原文章由 dorist 於 07-8-15 09:06 發表

如果我地全部咁"高"嘅 B 編埋同一班,
可能輪到老師叫: 驚驚呀!
佢驚郁d又嚇親我地d B 呀!

dorist,
我同你相反喎, 過埋呢個月我就會係全職媽媽.

要搭 50mins 車, 真係一個好大下既考驗喎.

原文章由 dorist 於 07-8-15 09:31 發表

我現在是 full-time mama, 諗住亞女開學後咁上下再出來工作. 我都覺得學校好唔就腳, 所以無辦法,
唯有坐校車, 起碼返風落雨都無咁狼狽.

我驚到時人地喊三個鐘,
我個女要喊足五個鍾 ...

阿kim,

係呀, 我地又真係好似係度開緊家長會喎.

飲早茶係好呀, 不過個頭好似冇乜地方食野咁喎.

我都會好努力咁揮霍手頭上既名字貼, 用完之後再買有相既名字貼先得...

原文章由 wingchingchu 於 07-8-15 11:57 發表
HI, mchan, dorist, kira, gotgot and feliciak,

我0地0里度真係熱鬧0左好多, 劍鳴遲遲唔開家長會我0地0係渡自己開...

今次劍鳴的老師遇到0甘多"高" B真係唔知點搞

我的CASE同DORIST差不多 ...

[ 本文章最後由 mchan89 於 07-8-15 13:48 編輯 ]

愛林媽,

我諗應該大陪份都會收掛, 唔會咁絶掛~

原文章由 gotgot 於 07-8-15 12:55 發表
wingwingchu,

好呀,咁我就叫你阿kim啦~~~

阿kim,

hihi~~好多謝你報料呀,我個囡有食開smartfish o架,等我一陣接佢放pg前去萬0換o下先,有幾多換幾多, yeah~~~

今日我拎o左d姓名貼紙比pg d家長睇(老師 ...

kim,
咁都得喎, 又一城咁近

原文章由 wingchingchu 於 07-8-15 15:32 發表
mchan, 愛琳媽,

幾條友搭的士去又一城0羅

係哦!!"揮霍"二字用得很好, 之前晴晴豬要拿來貼我都就住就住, 宜家... ...哈哈

我想就算面試, 自己D學生都鬆手D0掛

愛林媽,
係啦, 真係可惜呀, 或者你地下午班可以約埋一齊去食個 tea 囉

原文章由 gotgot 於 07-8-15 21:59 發表
阿kim , 洵洵媽,

我個囡讀下午班呀,同唔到你o地飲早茶lu~~~

早晨呀, 咁多位準同學仔媽咪 ~~

今日禮拜四啦, 仲未收到學校信, 佢地究竟攪乜鬼架, 遲遲都未有消息, 好彩咁大間學校啫, 唔係真係以為佢地走左佬呀~
‹ 上一主題|下一主題