用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴2007 pre-nursery 家長請進-註冊咗未? ...
樓主: zoeli
go

劍鳴2007 pre-nursery 家長請進-註冊咗未? [複製鏈接]

Re: 劍鳴2007 pre-nursery 家長請進

愛林媽,
哦 ?? 你會點轉呀 ?? 轉上午定番少 d 呀 ?? 我可能 6 月至會同佢轉下午, 希望可以早 d 同佢調節到番下午班既時間. 到時都可能會上晒 2-5, 不過暫時都未決定, 因為番 4 日都幾多, 加埋 weekend 既親子 playgroup, 一個week 5 日, 好似多左 d 咁.

洵洵就係慢手慢腳, 人地唱 head, 佢慢吞吞, 唱到 shoulder 佢先 touch head ... 成日要 skip 左 d 動作 !!! 不過見到佢地兩個好鬼忙咁, 不斷上上下下咁做動作, 真係笑鬼 c.

我覺得 Mygym 似係一個 playground, 同真係以 gym (做動作) 為主, 學術上冇乜野教 (少少啦), 視乎你想揾乜類型既 pg 啦, 不過好多小朋友係個度都玩得好開心既.

不過我啱啱上完晒 mygym, 黎緊會去試另一個 pg, 叫 my musikbox, 唔知有冇人上過 ? 有冇乜 comments 呢 ? 我想揾個英文親子 pg 係 weekend 上, 因為歷奇同協康都係講中文, 同埋想 weekend 自己帶, 所以想揾英文親子 pg 囉, 有冇好介紹呀  ??

愛林媽,
係呀, 係賣廣告個間, 等我呢個 sunday 上完, 再話俾你聽試成點啦~

係架, 以前 hea 兩個鐘都好 d, 慢慢摸下食下早餐, 兩個鐘都算易過, 但 3 個鐘真係幾尷尬, 我屋企都唔算太遠, 單程半粒鐘左右, 所以到時我會叫工人湊完佢番學, 就番屋企先, 之後再番去接佢放學. 如果你來回要 2 粒鐘就好似濟唔過, 番到去"鄧" 都未坐暖又要出番黎, 好似遊車河咁, 仲要一連 4 日

咁你即係轉番上少 d ? 會唔會轉番上午呢 ? 其實計番價錢, 幼學堂 (係咪呢個名 ?) 係抵過學前好多, 每堂平 d, 仲要多一粒鐘.  你可以計下數, 可能你照俾幼學堂錢, 但自己唔好日日番, 番 3 日, 可能都係平過學前散買    (不過我冇計過 )

我而家仲要番工呀, 所以多數都唔會我自己湊佢番學, 不過有時偷懶蛇下王, 就會湊佢番學囉.  

我舊年 halloween 仲係 多多上緊 pg, 都有參加佢地既 halloween party, 個個都扮得好靚, 唔係公主就係仙子 (洵洵都扮左士多啤梨仙子   ), 真係好好玩, 好開心~~

多謝你俾我既 pg info. 呀, 如果我試左我個間唔掂, 就試下你個 d 先    

愛林媽,
係呀, 上午班真係好 full, 上兩個 week 放假湊佢番學, 仲見到同一時間有另一班大 d 小朋友一齊上堂    , 不過聽個家長講, 個陣佢地小朋友放復活節假, 所以先番呢度, 咁我諗個 d 係假期班掛. (希望係啦)

不過而家多左同學, 相對好似冇以前咁細心, 連 d 報告都冇咁仔細.  

佢地肯再正式向你道歉同講番件事, 証明佢地冇逃避責任, 都算係咁啦.  

我尋日收到評估報告啦, 你有冇收到呀 ?

星期六我地未決定幾點去呀, 不過我諗會 9 點幾去掛, 因為我老公同個女都好早起身, 7 點幾起身, 食埋早餐就可以去喇.

btw, 係咪 9 點開始 ?

愛林媽,
咁得意, dick sir 一次過俾兩份評估你, 之前又唔俾你既  

係呀, 係歷奇村見唔到, 係劍鳴都實有機會見啦~~~

我都會係聽日 9-10 左右去 register .....

我尋日都去左註冊啦, 我到個陣 around 10am, 都唔係好多人, 又係放低張 cheque 就話走得, 不過既然一場去到, 梗係俾洵洵係個度玩下先走啦, 睇落佢都幾鍾意個度, 尤其係個遊樂場, 玩到唔捨得走.      

zoeli,
我個陣係 tutor-time 上 pg, 真係有得 on-line 上網睇佢地上堂既情形架, 不過..... 個 cam 掛係好高, 我每次只可以靠衣著去認番個囡, 知道工人有帶佢番學, 但係佢地玩緊乜, 有冇喊, 係睇唔到架. 仲要佢地 circle time 個陣, 係全部都背對個 cam 添.    

愛林媽,
真好呀, 唔知你有 cd, 係咪代表我都就快有呢 ...  
btw 你幾時會轉班呀 ?

愛林媽,
哎呀, 睇黎你啱啱走我先到... 錯過左添 ....  :-|  :-|

我 1 月尾個陣收過 cd, 到而家都未有, 上次打番學校問野個陣, 都有問 madam kwan, 幾時有 report 同 cd, 佢就話 report 要等中心指示,  cd 就話每隔一排先有, 咁我咪話都差左 3 個月啦... 跟住佢咪話差唔多架啦, 應該月尾會有囉....
咁我諗我呢個 week 都會收到 ~~

我諗呢個月頭, 佢地開始轉制, 又多左同學仔, 所以冇乜點影, 而家應該穩定左, 同埋還掂要整 cd, 所以影多d 囉.

我冇咁快轉呀, 因為我仲有個 pg 係星期三番緊, 要番到 6 月中, 所以最快都要 6 月先考慮轉咋.

foonhei

邊度有得睇佢地既 organization chart 呀 ? 貼左係學校個 board 度 ?? 我都有留意添, 掛住同個女去玩

我同你一樣, 都係放棄左迦南 (麗港城), 而揀劍鳴.

foonhei

ic... 我都冇留意到添

唔係呀, 我住彩虹地鐵附近.... 你住個度 ?

foonhei
咁又幾頭痛, 因為迦南近咁多, 相反我就係正兩間學校中間, 所以位置係冇分別.

愛林媽,
哦 ?? 愛林病左呀 ? 冇事呀麻 ? 希望佢快 d 好番晒啦~~

我工人呢樣就幾好, 因為佢會教洵洵, 有時會教 abc, 有時同佢唱下兒歌, 佢個次仲教埋佢唱 "一二三", 攪到我個女唱到好 "外省", 之後我都叫佢唔好再教佢中文.

我影相唔叻啦, 我識 d 朋友影相仲正, 我只係一個初哥黎咋. 我自己就用緊 canon 350d.

moonwongwm
係呀, 洵洵會係劍鳴讀呀, 你呢 ? 你個囝囝幾大呀 ? 係咪都係今年讀 n1 ?

聽人講, 男仔講野既發展係慢過女仔架, 我姨生就係一個好好既例子, 佢 over 2 歲都唔肯講野, 我家姐同阿媽都好驚佢係 "啞", 點知番學冇耐, 佢就開始講野啦, 而家 7 歲 (咁上下啦), 講野講到不得了, 想佢靜少少都難呀~~~

The most updated list:

Child's Name(Log-in) -----Class-------Sex--------BD

AM

Jolie(janice_yy)------------AM--------GIRL
Michelle (conniechong)-----AM--------GIRL ------ Apr
Kean(tkmama)------------AM---------BOY-------MAY
Matthew(WMCHAN) ------AM---------Boy --------Apr
Monique(jnasally) ---------AM---------Girl--------July
Gabriel(LAIKITMAN) -------AM---------Boy
Hiu Yeung(denisetai_liu)---AM---------Boy
Karissa (karissamama)----AM--------GIRL-------APR
Eunice(iristam)------------AM--------GIRL--------JUN
Chloe(danduscc)----------AM--------GIRL--------JUN
Ivan (cheungoli) ----------AM ---------BOY------May
Matthew(mat媽)----------AM---------BOY-------Sep
Bill (GreatBaby)-----------AM----------Boy------July
Cherry (dorist)-------------AM--------GIRL-------Sep
Merrick (Francesyip)-------AM---------Boy------AUG
Dorothy (wingchingchu)----AM--------Girl--------July
Stephy (maggiec) ----------AM--------Girl ------ April
Clarence (CindyMak)--------AM-------Boy-------May
Hoi Wun (franca) -----------AM-------Boy-------April
vincy(恩禧媽媽)--------------AM-------Girl-------May
Foonhei (Cheryl)-------------AM------Girl-------Jan
TungTung (Pui_Pui)----------AM------GIRL------JUN
ShunShun (mchan89)------AM---------GIRL ---- JUN

PM
Cosmo(zoeli)------------ PM----------BOY-------Feb
Anderson(feliciak)---------PM---------BOY-------Jan
Oi Lam(gotgot)-----------PM----------GIRL------Jun
Colin(manb)---------------PM--------- BOY------April
Maldive(J.maldive)--------PM----------GIRL------Jun
Kai Yin(yumlawrence)-----PM----------BOY
Bryan(angelhair)-----------PM--------- BOY
Zoe Chan(sofei)-----------PM----------GIRL
Aiden(peipeiwong)---------PM----------BOY-----Sep
Serena(Kira)---------------PM----------GIRL
Jethro(sharon2005)-------PM----------BOY-----JAN
Jason(Haileyyu)-----------PM-----------BOY-----Feb
Yat Long(vivianchiu1029)-PM ----------BOY-----Mar
Howard (cwzcandy)------ PM-----------Boy-----Jan
Wing Wing (ccym)---------PM----------GIRL-----JUL
Hoi Kiu (PW530))----------PM----------GIRL-----APR
Charis (FloliMom)----------PM---------GIRL----- MAR
Gavra(ruth_esther)--------PM---------GIRL------Aug
Judith (LC-Judith)----------PM----------GIRL------Jan
Tsz Hin (Tzehin )-----------PM----------BOY------Jun
Hazel(monma)-------------PM--------GIRL------Apr
Jushua (vyvy)---------------PM--------BOY-----MAR
Lai Sze Wai(pui5867)-------PM--------GIRL
Alvin (Alvinbb) --------------PM -------Boy -----July
Arthur (allyri) ---------------PM -------Boy -----Sept
Marcus (sandylui) ---------- PM-------Boy ----- Mar
Ching Ching (CHING411) ---PM------ Girl ----- Apr
Pui Yin (bobopig)------------PM-------Girl-------Apr
Emily (lauwsv) --------------PM------Girl-------Mar
Ching Ching(chingchungdin)-PM----- Girl ------Mar
siukong(sipongpong)--------PM----- BOY-----MAR
Ashley (CatMow) ------------PM ----- Girl -----Aug
Tat Kwan (queeniebb) -------PM------Boy------Aug
Clarence (vlee)---------------PM------Boy------Jan
Justin Chan (BetterBoy) --- PM --- Boy -------Sep

愛林媽,
係呀, 洵洵轉左上午班呀~~  可惜唔可以同愛林做同學仔啦 ...  

歷奇村隻 cd. 我得好少相咋, 仲要冇 movie 添呀, 唔知係咪上午班太多人, 佢地忙到影唔到相呢      

其實我到而家都唔係好識影相架咋, 我影 d 相..... 只係記事形式, 唔似我另外 d 朋友咁, 好有藝術 feel.....

zoeli
係呀, 好可惜唔可以同你做同學仔呀, 不過做校友都一樣啦

其實我都十五十六左好耐, 唔想放棄國際班, 不過又實在太想佢番上午, 因為時間真係好用得多, 唔會好似冇晒一日咁

原來你就生得啦, 真係恭喜晒呀~~~

咁到時你會唔會陪囝囝番學呀 ?

lauwsv,
我註冊前已經問劍鳴可唔可以轉上午, 佢地就要我寫封信俾佢地先 (寫幾隻字就得), 但都唔係即刻知得唔得, 要過左註冊個日先知有冇上午班既人退出. 咁上個 week 佢地就有人call 我, 話可以轉上午班啦.

你不妨打個電話去問下先, 我諗上午班應該仲有位掛~~~

愛林媽,
咁又係, 同埋我地都可以互通上下午班既野, 睇下有乜唔同都好呀~~

洵洵最後冇試到 my musikbox, 因為佢唔俾我試over 2 歲個班, 但我望過under 2 歲個班 d 小朋友都幾細, 佢話兩班既分別只係多左 d concept (eg. 教下乜野 apple, orange 咁喎), 我覺得洵洵都應該得啫, 但佢係都唔俾我試, 又多多借口, 最後我都連細仔班都冇去試.

不過對上個星期六, 我去左試 kids gallery, hm .... 唔可以話好好, 比較簡單, 都係做下動作, 唱遊為主, 冇乜野教, 仲有 1 個鐘既 pg (頭 15 mins free play), 竟然仲有茶點時間     ... 所以我覺得 d 內容唔夠豐富. 不過洵洵係個度都算 ok, 幾開心, 同埋佢竟然第一次見面就肯跟人, 所以我最終都同佢報左 8 堂.

我都冇學架, 不嬲構圖都係我最差既地方, 多數影相我都係撞下手神咁... 好彩咪影得過得去囉, 不過多數都唔係咁見得人 ...    

Cherisechik
我 k1 都會揾 d 俾洵洵去 interview, 一來想睇下有冇好 d 既 choice, 二來, 萬一洵洵係劍鳴讀得唔好, 都可以有條後路. (因為 k1 要今年 9-10 月開始報, 個陣都未知洵洵係劍鳴讀得好唔好, 所以揾定, 到時再決定      )

zoeli

我而家都係到睇緊, 暫時都諗住報 St. Cat, 根德, 培正, 聖羅撒, 到時如果收左先決定讀唔讀. 不過如果係劍鳴讀得好, 我都未必會轉.

St Cat. 入學申請:
http://www.stcatherines.edu.hk/big5/admission.html

愛林媽,
我唔諗住試 my musikbox 啦, 因為有 d 朋友都試過, comments 都麻麻地.

洵洵開頭番歷奇, 唔算好跟 d 老師, 但又唔算抗拒既, 不過就怕怕醜醜咁, 佢行入學校係以一吋一吋既步伐行入去咁囉.

我諗第時洵洵番左學, 都會 keep 住 weekend 個堂 pg. 不過就未必會係而家讀開個 d, 可能會再同佢揀過第 2 d 類形. (到時 over 左 2 歲, 唱遊為主個 d 好似唔再啱佢, 而我又想揾英文 pg 俾佢, 所以而家個 d 都唔係咁啱)

如果你鍾意影相, 又肯去鑽研既, 咁應該都唔會難到你既, 影多 d 睇多 d 自然會了解多 d, 就會知道個竅門 (不過我到而家都仲未領略到     )
‹ 上一主題|下一主題