用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band1or2邊緣人
go

band1or2邊緣人 [複製鏈接]

我會預30-35,歷年穩定有1/3其實30內都穩陣!你間校最後一名b1生唔代表就係b1末班車。當然清楚知道個排名係呈分排名最好。

2010YL 發表於 22-12-14 12:33
絕對會, 因為如果某科既分數低過平均分, 呈分排名會跌多幾名~1X名架

難以想像一科低於平均水平可以考到20幾(我係估樓主嘅小朋友位置)。基本上按學校俾出嘅排名(或建議banding)都唔會離晒大譜,其實唔使過分解讀個呈分排名計算方法,造成有的家長過度困擾,好驚名次與呈分排名相距甚遠。要明白理論同實踐都可以相較甚遠

2010YL 發表於 22-12-15 12:27
視藝&音樂如果無天份, 其實好容易攞低分, 2科既平均分通常比起其他主科(數學除外)既平均分高, 如攞70分已經 ...

明白!不過視音係5分起跳,假設低過平均分,咁總成績排名其實已經有更大影響。我個case視音完全唔在興趣範圍內,我認為佢衰硬,結果都俾A

soulsorrow 發表於 22-12-15 14:32
其實好正常, 小女小學時, 常識中文會差d 當時overall 大約20左右
而家中學就中文...中史 below average,  ...

我係認為小學任何一科低於平均水平個排名都會有直接大嘅影響(呢度指各科成績平均分排名)。我唔係咁明你講中文常識差D即係點?(低於該科平均水平定係同英數成績比較)要低於平均水平又考級20先可以駁到我個觀點。

而中學科目增多,除咗少量學霸級嘅表現,學生更有機會顧此失彼。一科兩科嘅影響力相對小學嚟講較弱,更有一些垃垃雜雜嘅科。我會focused我想睇嘅科。e.g.中英數
‹ 上一主題|下一主題