用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 正確認識「谷」
樓主: Face3366
go

正確認識「谷」   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-10-13 22:09
相反地,活既小朋友入讀被動性較強既學校亦是苦差。活動教學對小朋友並不難適應,但在家長立場就要堅守當初 ...

將學校當成靈丹妙藥,錯估隨時會產生新既問題。我唔知活動教學是否一定match好動嘅,淨係覺得小朋友細係可以改變嘅

fatman69 發表於 21-10-14 01:35
十分同意,冇去面對克服問題,反之刻意逃避問題,隱藏弱點,只會令弱點越來越弱,不易取得學習上的平衡!
...

我都係傾下閒計吹下水,解決問題係艱辛嘅,所以個人有自己選擇.
到今時今日仲有一大幫小一家長極度抗拒普教中,且大多係並未打算移民嘅喎,講難聽D就係冥頑不化、分唔清時勢

bobbob 發表於 21-10-15 12:41
我覺得高中難啲喎

事實上高中係難D,有人時間管理大師高中先跑出

tkhhung 發表於 21-10-15 12:43
我要求不高 有中上已收貨

幾多我都收貨,唔收貨又可以點

王家爸爸    發表於 21-10-15 16:25

王家爸爸 發表於 21-10-15 16:24
其實呢啲現象好普遍,係香港既教育制度造成;學生讀唔啱程度既學校,基本上一定係咁。
同班同學覺 ...

父母都有責任,唔講Level對唔對等,初中生欠交功課、朝早返學校趕寫大有人在,小朋友無自制力又無人理到

Face3366 發表於 21-10-21 23:10
時代不同了。以前放洋矜貴。依家,真係要計吓回報率先付諸行動。曾聽過有人賣樓供子女放洋深造,但觀乎後來 ...

如果家長由細忽略咗啓發教育,下下以成績為考量,搞到個仔去到外國都唔會適應得好好,自然增值有限!
太多人被名牌嘢蒙住雙眼,以為入到名牌大學人生就掂晒,所以未必適合自己的學科都照讀,其實係嘥時間。

PTL_L 發表於 21-10-22 17:45
今時唔同往日喇,仲以為而家既父母好似以前咁,完全認為「萬般皆下品 唯有讀書高」時下父母大家都有學識有 ...

令我想起內地的現狀:技工學校國家認可、企業認可,偏偏家長不認可挺佩服棄北大入北工業那位同學,如果他擔心「起步」問題很可能就淪為平凡!
從眾心理適唔適合都奔醫科去嘅唔係少

‹ 上一主題|下一主題