用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道 (APS) vs 陳守仁 (TSL)
發新帖回覆
go

九龍塘宣道 (APS) vs 陳守仁 (TSL)   [複製鏈接]

如題,兩個offers,唔知點揀。

背景: 大B女,外向、好動,專注不足,不自律,常要提點,冇樂器天份,練習時間不足,冇請姐姐,太太右眼視力衰退、冇工作兼poor time management,家在深水埗區, 比較近陳守仁。將來都係考慮深水埗及油尖旺區中學,唔考慮其他區中學。除非入到神校,否則唔會搬家。

小學概覽2022 - 陳守仁 (TSL)  小學概覽2022 - 九龍塘宣道 (APS)
TSL: 中學學位分配結果 (最後更新於 20/ 7/ 2023)
APS: 2020/2022年度本校98名小六級生升中派位
(以下對比資料不斷更新)

中文:TSL 6年普教中。ASP不是普教中 (from
普教中小學概覽)

英文:TSL依據校本課程制作課本。 APS用書單上的書

其他外語:TSL學生可選日文, 西班牙文, 法文。  APS無此要求。

測驗考試:TSL 1測2考。  APS 3考 (小學概覧2022提供)

課堂時間:TSL 8:10am-3:30pm (8堂) (小學概覧2022提供)
                   ASP 7:40am-2:30pm from 小一新生須知2023
                   ASP 7:45am-3pm (9堂) (小學概覧2022提供)

學費(9/2023): TSL HK$20,500 (*pending EDB’s approval) (由網友提供)                                                    TSL HK$19,800 (小學概覧2022提供)
                             APS HK$59,450 (小學概覧2022提供)

總面積:TSL 4k sq m (有恒温泳池,有户外攀石牆)。APS 7k sq m (但無泳池....)

興趣班:
APS小一要全民接觸樂器,小二已可退出樂器訓練揀唱歌組。想有嘢玩可以參加合唱團/詩班,免費。學校從來冇強制考級。只係會主動提供各種音樂資訊例如考級、演奏會、比賽等等。真係冇興趣嘅可以無視 (由網友提供)
TSL下午堂係功課堂、eca堂、校隊訓練,放學後可以再直落課外活動班或校隊至5pm,泳池係開設水上運動訓練,唔係普通泳隊比賽 (由網友提供)

9    0    0    1

回覆 CamilleLily 的帖子

TSL學習外語可選: 日文, 西班牙文, 法文  TSL總面積4k sq m (有恒温泳池,有户外攀石牆)
APS總面積7k sq m (但冇泳池....)

回覆 寶力加 的帖子

我個女都啱啱上完APS適應班, 兩日前TSL先通知waiting有位去要留位註冊

回覆 Liverbird 的帖子

經歷過York呢D咁商業化嘅幼稚園洗禮, 我會特別小心, 所以錢絕對係我嘅一個考量因素, 我每月好多家庭支出, 每一蚊都要慳住用. 我估算過APS學費, 書簿費, 校服, 雜費, 餐費, 家校來回交通費 及零用錢, 一年太約都9萬. 仲未計由老師搞嘅興趣班費用 (Sister聲稱唔關APS事APS冇迫學生一體一藝.....)

回覆 boboapril 的帖子

因為太太堅持自己接送女兒上下課, 但又個女瞓到最後一刻先叫醒個女, 早餐都食唔好就揸車趕去學校

CamilleLily 發表於 23-8-12 10:37
回覆 hkcsty 的帖子

係,答案呼之欲出。

太太都好buy TSL學生英文非常presentable, 但因為個女非常容易受外在環境或同學影響,太太比較擔心個女在TSL相對開放嘅教學環境會越來越活潑難教,成續會變差。
太太又擔心TSL每星期會有好多勞作或其他剪貼習作要佢幫個女做。

利申: 爸爸勞作手藝OK, 無奈社畜工時長....

Grandplace 發表於 23-8-11 16:07
會唔會考慮到中學?2間學校的中學網唔同。

考慮深水埗及油尖旺區中學,唔考慮其他區中學。除非入到神校,否則唔會搬家。

TSL: 中學學位分配結果 (最後更新於 20/ 7/ 2023)

APS: 2020/2022年度本校98名小六級生升中派位 (兩年先公佈一次?)

keikolau 發表於 23-8-12 19:17
你女女已經上過APS小一適應班,有冇問下佢意見?覺得在APS讀書開心嗎?
我有問過個女學左咩,好玩嗎,但佢對APS適應班好似冇乜特別興奮或開唔開心,可能自小已經經常四處奔走學E樣果樣,變得對學習機基構或考場麻木左

kissis 發表於 23-8-12 16:55
小朋友考到呢兩間,相信媽媽一定付出咗好多,而且好清楚小朋友適合D咩,如果之後都係媽媽跟,建議俾媽媽決 ...

已經唔淨係錢嘅問題,而係亦影響到駕駛安全及小朋食早餐。希望我太太之後作出理智嘅泱定。

hermyhermy 發表於 23-8-19 06:25
咁咪去間又平又近囉,仲要struggle?
係屈服,廢事喺個女面前再同太太嘈

最近我見太太有少少後悔選左APS....我偷笑了
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊