用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2006 入讀St.Cat K1 家長交流區
go

2006 入讀St.Cat K1 家長交流區 [複製鏈接]

Re: 2006 入讀St.Cat K1 家長交流區

hello,

我個女都會讀羅福道 AM, 大家好!!!! 多多指教!! 她現在讀緊屋企附近的幼兒園。

我有個仔仔

CCW 寫道:
wcandtt : 有你o向到就好喇, 你覺得仔仔讀k1讀成
點呀? 佢英文有無進步? 對學校評價係點呢你?近排睇到好多講st.cat 好同唔好o既comments,都搞到我有少少擔心唔知幫個囡做呢個選擇o岩唔o岩....因為我放棄左kent am ga.....仔仔有無考cckg呢?

Hello CCW,

唔知我係咪好好彩,K1 and K2 d班主任(人和"鬼")都好有愛心。

SC 係一間能夠 provide 到英文 environment 的學校,但是家長不可完全倚賴學校,學校每星期會告訴你 next week 英文會教乜,家長可以幫小朋友溫定書先,但是溫書不是很古板的,很有趣的親子 activities,學校會比 suggestion 你這個 week

CCW 寫道:
請問有無人可以fax 7號 & 11號校車時間表(有埋上落車時間)俾我呀﹖
FAX NO. 2480 5876  JOYCE CHAN 收
唔該曬﹗

學校有冇嫁????  有埋上落車時間???????你打電話問下學校啦!!!!  如果有我幫你取,再寄比你。

mmak 寫道:
Hi all,

我個囡囡係羅福道 pm 呀,現在重係返緊 playgroup (由1.5Yrs 開始 upto now)

好似無mug 人讀 pm class bor...
係咪個個都諗緊 轉 am 丫, 其實 K2 都要返 pm 所以 我都唔轉lor...!!

係啦,早d適應仲好啦。我仔仔以前都係PM class!!! 初初1-2個 weeks,上上

Hello TakTakMa,

I've read from other forum, KV also accept yr kid, right???  me too!!!  but i will choose SC!!!  

How about u????  

hello TakTakMa,

Yes, SC is very expensive.......but worth it.

1) 用中文in or 英文in

Use Cantonese

2) 答對%問題 (大約)

about 100% for all questions......but my daughter did not want to tell her name, she only looked at the toys!!!

CCW 寫道:
wcandtt : 我想問呢, 聽講st.cat要家長買佢地鏽有學校名o既襪返學ga wor, 係咪真ga﹖

唔洗嫁, 白襪就得。

至於買校服,遲d學校比個list你們,以前有3間 suppliers,but Hipofant 一月 close,所以剩下2間。我覺得世光d質地幾好,尤其是冷外套,個仔條冷外套大約2weeks洗一次,

Kristymami 寫道:
Hi all,

My son "Long Long" will be AM class in Norfolk campus in next year, and my elder daughter is K2 in SC now.

same as u woh!!!!  Hello      My son is also studying in Norfolk road K2 now.

CCW 寫道:
wcandtt, TakTakMa :
多謝回應~~
今個星期日去註冊喇我, 再去睇清楚間學校先到時....

CCW,

你幾時去註冊呀?????  Sat (17/12) or Sun (18/12)???

Kristymami,

Oh!!!  I don't know i can woh!!!!!        

TakTakMa 寫道:

今天早上registered了. 我連校車也book了. 這間學校很有親切感(可能以前時常在這裡接我的女兒放學, 又常和老師們交流). I think 我決定讓囝囝入讀這校. :

Were there many people when u registered???  Do u need to wait for long time???

CCW 寫道:
wcandtt : 聽日去呀, 11am

Oh, i see.  For me, it's 3:30pm tomorrow too.

我都鐘意羅福道多d,因為近MTR station.

如果兩公婆都要返工,叫工人接送會不會好d???  小朋友又冇"禁"辛苦。初初我都諗住比小朋友乘 school bus, 但是自己試

其實我鐘意下午班多d,早上可以睡久一

可唔可以做些統計, 誰会同campus , AM 或 PM.  :

[size=medium]login name: boy or girl / month of birth in 2003

Essex Crescent Campus - AM
1. cherrychung: 細仔

Essex Crescent Campus - PM
1. Prema: 大仔
2. birdbird: boy / Oct 03

Norkfolk Campus - AM
1. KadenceCheng: 囡囡
2. IYYY:仔仔/ Jun 03
3. wcandtt : 囡囡 Jun 03

Norkfolk Campus - PM
1. Pekkleyin: 細仔
2. mmak: 囡囡 / Apr 03

Venuscheng 寫道:
[quote]
gordonmama 寫道:
請問大家會去亞洲定世光度造校服?

請問你地打算幾時開始幫仔女做校服呢??[/quote]

我會去世光因為質地好,仔仔穿了2年的冷衫都沒有毛粒,重好新淨,慳d今年冬天 Nov 06 比個妹,幫哥哥買件新的。但校樓就要買2件了,一件哥哥,一件妹妹,因男裝和女的不同 。大約7-8月買都未遲。

K2 starts teaching phonics.........

mmak 寫道:
HI wcandtt,

想問下你意見 !!
"世光因為質地好" 但聽其他d sc 家長講 世光o既 PE 衫 甩色, 服務態度又差...
亞洲呢 ?? 你幫趁過未丫...??

hello mmak,

係呀!!!  世光PE衫褲係會甩色,但洗了1-2次之後就OK了。服務態度OK,no problem.
我未幫趁過亞洲。
‹ 上一主題|下一主題