用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無直資,無自行offer,抽獎沙田區乙一二填九龍城旅港有 ...
樓主: yaching
go

無直資,無自行offer,抽獎沙田區乙一二填九龍城旅港有機嗎 [複製鏈接]

回覆 jesswu 的帖子

其實我唔多理解B2要搏B1, 衰啲講句俾你搏到入去又點? 阿仔/女讀得上嗎? 到時要留班甚至被勸喻轉校咪仲衰?!
大抽獎真係要認清事實同埋面對現實囉

TAIOU4    發表於 23-4-18 16:17
HK-MAN    發表於 23-4-18 11:31

如果係B2生但中文唔好所以想入B1英中我覺得可理解, 但其實好多B2中學都有英文班吖, 只要做下功課就可以揀到合適既中學.
呢個世界無最好既中學, 只係合適既中學, 作為家長真係要揀間合適既, 而唔係"講出嚟好聽"既中學囉

回覆 chanti 的帖子

我諗大部份既B1中學都唔易讀, 由其係何文田三寶就更加谷, 同意B1生都會覺得有少少吃力, 何況B2生?
真心講句, 唔好為咗"好聽"就監硬要仔女去一間唔適合既學校, 到時讀唔上咁點算? 唔通真係"逢二進一"??!

為咗面子, 輸咗仔女既前途, 值得嗎?
當年我都有幻想過阿女讀SMCC或者TLGC, 奈何佢資質爭少少, 咁不如搵間適合佢既中學仲好啦!  家陣佢讀得開心又有自信, 都幾好吖

嗱~ 就係有啲父母誤以為入咗間勁既中學就可以"物以類聚"令到仔女既成績突飛猛進, B2B都變B1B 其實呢啲嘢好現實, 質資唔夠就係唔夠, 監硬谷佢推佢仲衰, 倒不如搵間適合仔女既中學仲好啦
可能因為我以前都係讀B1中學, 見過有啲同學讀到喊甚至神神地, 又或者留班兩次 所以到我女讀書我都唔會迫得佢太緊, 係鳳係蟲自有安排, 但求佢開開心心, 身心健康, 品德好有禮貌就得啦
‹ 上一主題|下一主題