用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 浸會大學附屬幼稚園,小學及中學(王錦輝中小學) ...
樓主: ka媽
go

浸會大學附屬幼稚園,小學及中學(王錦輝中小學) [複製鏈接]

Re: 浸會大學附屬幼稚園,小學及中學(王錦輝中小學)

原來浸幼生都要面試o架, 我又打電話(留言), 又用email, 重出fax, 到最後原來最有用係fax, 依家查到面試時間啦, 我現在心情好緊張啊! 有冇人面試o左, 請講講個過程啦, 多謝晒!

我又問到浸小的人, 佢話浸幼生如果唔係屬沙田校綱, 收番讀浸小的機會會高d(當然面試的臨場表現唔好太差啦), 因為校方只可收15%的沙田生, 浸幼生都不例外, 如果有考生係住大圍, 沙田, 火炭以及馬鞍山的話, 就真係要講d彩數la.....

Hi, kae:
多謝晒, 承妳貴言啦!

今日我女已去完面試, 有d小朋友的表現很突出(很不合群及不投入), 但普遍的表現都很平均, 不明白校方的評分標準係點定的, 所以這次面試亦不需要技巧.

-首次面試分兩部份:
1) 30分鐘 - 7位小朋友圍在一張長枱, 枱上有一幅散開的巨型砌圖, 要小朋友合作化零為整, 家長可在班房靜坐遠觀. 每批進度唔同, 有d好快搞定, 有d砌唔完.
2) 20分鐘 - 單獨會見小朋友, 不過可有1名家長在場(坐在遠處見到但只聽到好少), 問了一些以小朋友為主的家庭瑣事.

-9月3日前就會收到通知是否需要次輪面試, 這次是見家長.

Well Congratulations Julie!
I feel that you are impressed of your son's handling of the interview, may I ask if your son is already a kindergarten student at the school?

Best wishes and I believe the next interveiw will be one for the parnets and not for the kids.

Good luck.

浸小係直資的, $35,000-一年.
幼稚園未派表, 詳細d可致電浸幼.

有機會的學生9月3日前會收到電話通知, 如果唔係9月15日會收信通知唔得的考生.

如果有人收到電話, 唔該馬上上綱報料, 等大家留意一下, 好似第一輪面試我都係自己打去學校才知面試時間o架!

(今日9月2日)浸小話今日已一一致電在8月22及23日面試入圍的考生, 大家收到電話未啊? 其餘入圍的, 會在明天通知.

我今日打去學校咪知o羅, 我係26號去的, 要明天先至有report出

我致電學校check到我女已入圍, 下星期四見家長

我終於明白咩o野叫做"有得震冇得瞓", 昨晚成晚好似都聽到電話响, 好緊張啊!
知道個女嗰關過咗, 依家輪到"考"家長, 學校話學生分+家長分, 到時計好分先會正式出信通知招考成功, 我問點見法? 佢話係同校長傾計, 吓? 一個鐘頭喎, 一對一(佢話)????  
我唔會帶小朋友一齊去, 速戰速決啦!!!

本來我都打算一個人去就算, 但明明有父有母, 如果兩人齊齊出席就比人覺得好似個小朋友受重視o羅, 所以我會同老公夾定口供先一齊去.

浸小聽電話個小姐, 好似係冼小姐, 同我地d咁煩o既帥奶講o野都好有耐性兼好有禮貌.

Bob&Wendy,
浸幼生一樣要參加第一輪面試o架, 所以我先鬼咁擔心我女d面試表現, 在等學校通知入圍的日子裡, 我同其他校外生媽媽一樣, 都係有得震冇得瞓o架! :

我係星期四6-7pm見校長, 我估到時係幾對家長一齊見校長呱, 單對單? 咁要見到幾時啊?
有冇家長係星期一見校長o架? 見完之後, 上綱講下啦! ok?

我暫時未知今年k3確實有?班, 我只知學校立立亂, 我要去學校睇下先.

至於浸小10月21日才公佈結果, 咁會唔會影響大抽獎呢?

我指的"立立亂", 意思係指新學期老師及學生心情仍未定, 在程序上時間控制得唔係咁好, 連上下課時間排個隊都搞好耐, 另外有家長投訴老師唔足夠, 我覺得始終園長走完主任又要走, 當然有d影響啦.

另外, 今年k3只有3班? 咁學校又同我講有5班? 唔通係k1有5班? 等我問清楚再傾過.......

dickeywei33,
多謝妳報料, 明天輪到我啦, 真係好緊張, 我一心入浸小, 其他學校我冇做到功課, 所以浸小唔收我女的話, 我只有等大抽獎啦.
我今日致電浸幼已問清楚2005-2006年度學生人數,
k1有6班(上午3班+下午3班),
k2有4班(上午3班+下午1班),
k3有3班(上午2班+下午1班),
每班唔會多過25人, 現時平均每班20人左右,
其實今年浸幼k3人數唔算多, 街外人考入的機會都可以高d嘅, 希望我地的小朋友可以做得成同學仔啦.

popma,
妳知唔知有部份浸幼家長肯交咁貴學費, 都係等住入讀浸小嘅o個一日咋,(老實講, 也包括我在內), d家長plan咗好耐o架啦, 可謂用心良苦, 我地選浸幼係證明我地也會認同浸小, 咁讓浸幼生有優先, 都唔係唔公平啫.

dickeywei33,
我剛才向妳發的私人訊息我已找到答案了, "wei"!!!!

暫時都唔知有冇沙田區浸幼生被"叮", 但今年浸幼k3人數唔多, 希望唔會成為事實啦! 其實原來有浸幼生是在第二輪收生中才報名, 可能佢地都好似我咁後知後覺, 唔知浸小係要自行報讀嘅(包括浸幼生在內).
我諗係到時要求家長會做個統計, 就清楚晒.

我終於明白點解浸幼生要面試, 原來怕人投訴不公平, 其實浸幼培養出來的學生比人強, 浸小收番晒都唔出奇啦!
咁睇o黎浸小校長都算想得周到

Allie,
我要更正妳講的一點係....大家如果想入浸小, 最遲應在k2下學期入浸幼做插班生, k3升入浸幼就太遲啦, 今年浸幼的k3生, 早在k2的暑假已要小一面試o架啦!

咁其實係咪真係有浸幼生入唔到second in.啫? 真係冇人有勇氣企出o黎講下喎, 真係得個"估"字
‹ 上一主題|下一主題