用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! ...
樓主: mamamui
go

大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦!

Kirima 寫道:
我有朋友教深水埔官立, 佢叫我.............唔好揀

我個人都 prefer 津校多D.....

Re: 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦!

Kirima 寫道:
mamamui,

又要問o下你呢個活動小學概覽, 官立同津貼又有咩分別

5好咁講, 我做左幾十年深水埔街坊, 今日大家講區內學校先多野講.....   
原來我地講的"津貼"學校e+叫"資助"學校才對......
又係 copied from 2006 小學概覽 -
現時的小學一般分為四類:官立、資助、直接資助(直資)及私立。官立學校直接由教育統籌局管理。資助學校的經費絕大部分來自政府,但其管理則由學校的法團校董會�校董會負責。直資學校由法團校董會�校董會自行管理,可收取學費,並享有一筆按學校合資格學生人數計算的政府津貼。私立學校則由辦學團體自資經營,由校董會自行管理。

抄而已.....   

抄開有癮,呢段野有D趣味, 抄來大家睇.....

<2007年入讀小一人數會「大跌5000」?>

最近有報導指出2007年入讀小一的人數會「大跌5000」。事實上,小一學生人數並不可純粹根據幼稚園學生人數推算,當中會受其他因素影響,例如新抵港兒童的數目。

根據政府統計處於2004年中發表的全港人口推算數字估計:2006/07及2007/08學年適齡入讀小一(六歲)的學童人口推算數字分別為58,900及60,600;推算數字亦顯示:直至2010/11學年,適齡入讀小一的學童數字亦很穩定,介乎58,000至61,000之間。

不過,由於未來實際入讀公營學校小一的學生數目會受家長選擇影響,而且小一的學生年齡有可能高於或低於六歲,因此實際入讀小一的學生數目與推算的適齡人口可能會有差異。

- Extracted from EMB <二○○七年小一入學正面睇>

Hello, wawa_mami & Connie,

暑假過後,我地D小朋友都大個左.....
家母最卦住熙妍. 日日問有冇見到佢, 有冇重同高.....

ConnieBaby219 寫道:

呢個問題我可以代答, 熙妍肥左又靚左、高左、叻左、頭髮長左.......     
熙妍媽咪快d現身補充下

最好有相睇 .... Natalie 婆婆實流哂口水.....   
Calling soldier.....

Re: 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,J來啦!

Good morning everybody ~~

LamChu - Welcome!

Adrain媽媽 -  有心! Natalie 今天已返學. 等我都留意下今日有冇八達通先......

Jade - 祝昕昕快些好番!

Mrs Yellow - Little Yellow 是星星組嗎?

yy13 寫道:
mamamui, jennie

c火, 乜基愛係好野黎架 我係校友都唔多覺

聽講話佢兩文三語搞得不錯......小一已用普通話教中文......
你有分,不妨 research 下喎........

yy13 寫道:
snowB

原來瑪利諾神父教會學校係net 40, 我仲以為係net 38添   

瑪小07年搬往填海區新校舍, 相信要轉去 net 40......

lam's-mother 寫道:
mamamui,

你囡囡搭邊架校車呀?

13. 上下課都是.  

Mrs.Yellow 寫道:
mamamui> Little Yellow 5係星星組,係猩猩組組長至真(馬騮的同類)。你想知邊個係 Little Yellow,問你囡囡除XX達外,第二百厭那個就係啦!

Little Yellow 就算係猩猩,都係阿笨果亭醒猩猩..... Natalie 傻更更, 好似未係好識新朋友, 講來講去都係幼班同佢一齊升上來果兩位.....   

一家三口 寫道:
昨天問囡囡想唔想響崇真返小一, 佢答: 唔想. 我問點解 ?
佢話想讀有泳池個間(意思是培僑), 我即刻話: 妳考到至算啦!

佢好似對崇真歸屬感唔係好夠!

崇真個 campus又真係弱D......
同阿囡去參觀多幾間啦......

Re: 大埔道崇真06~K2 & K3 小朋友家長,入來啦!

我囡囡都係

咁啱!  
Please check pm.

一家三口 寫道:
mamamui > 妳點睇 德雅 & 聖瑪嘉利 呢兩間 ?

德雅 - 傳統型學校, 功課幾深架.
聖瑪加利 - 從前不是很好的學校. 近年改直資, 標榜學英/外語, 又5使考試果種. 個人不太 buy 這種學校.
SSP 區內私小我都係對D傳統學校較有信心, 如不想太深, 崇真之外不如睇睇德貞同禮賢.

一家三口 - 過獎啦..... 我自己區的學校就真令我頭痕, e+重努力溫緊書咋...... 大家多多交流......

Mrs Yellow, Connie - 拜託多多搭訕! 搭多D, 大家知多D!   
九龍塘真光有朋友的女在讀,佢話學校較細, 又係傳統型學校,至於要求 - 佢話基本上私校都5淺, 爭在有幾深咋......

Mrs.Yellow - 多謝報料!
旅港開平在區內算口碑5錯的學校, 近年5知keep 5 keep 到,但 so far 又好似冇乜5好野聽到.
聖紀文近年, 尤其轉全日制後聽到的確是讚的多.

ConnieBaby219 寫道:
小學巳煩腦中
各位請多多指教
傳統型學校 - 是否要求坐定定 or 校規嚴 ?
個人喜愛小班制, 老師有愛心, 唔好太free,
因此TT不是首選

彼此彼此......
傳統型學校不代表一定要求坐定定 or 校規嚴 (雖然好多係).
你同我理想一樣! 但不知去邊度搵......
傳統有口碑的學校多人入, 基本上都不是小班制 (佢收5夠生焗住少人者例外.)
初初睇TT 的資料, 都係好少人一班. 奈何愈做愈旺.....  
睇睇下真光細細間可能都可以諗下噃.....

有媽的孩子像個寶,有媽媽同媽媽的媽媽就更好!廢話

唉,好似我咁5掂的媽媽,好彩重有媽媽....  
第日輪到阿囡果代, 真係有媽媽的媽媽都把鬼!  

我想要的學校都係咁...我諗優才會係我的 dream school, 但將軍澳太遠啦!

如果崇小唔係一班咁多人同要6:50 分上車, 我會有98%選呢間.

優才初小旺角都有 campus 喎.....

Mrs Yellow,
你觀察力好強!      

mamamui >我特登去實地觀察的,梗睇到D野。

睇放學係好反映到校風  ~~SO,如得閒都不妨去望下~~

我都知呀.....奈何要返工呢......
不過相信揀定心水後真係要的起心肝去實地觀察下......
‹ 上一主題|下一主題