用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! ...
樓主: mamamui
go

大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦!

一家三口,
但佢同時話基督教崇真中學只係直屬中學!
你睇左EMB「一條龍」學校名單未? 冇SSP崇真架 -
http://www.emb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeid=631
我認為崇真小學同基督教崇真中學不屬EMB 所定義的「一條龍」. 但私校同直資由學校自主收生,所以校方可訂立類似「一條龍」的政策吧!

Re: 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦!

yy13 寫道:
jennie

你同事好傷呀 1個月後都唔知返唔返到工

Jennie 仲傷呀! 假期泡湯了!      

一家三口,

咪玩我啦!     我都係估估下咋......

Kirima 寫道:

係丫, 不過崇真係私學又可以唔同播
copy from emb<<有關直資和私立學校所採用的「一條龍」辦學模式及 其具體安排,家長須直接向個別有關的直資或私立學校查詢。>>

對呀!你好心水清....單以SSP區來講,蔡繼有同聖馬加利這兩間「一條龍」學校就不在名單內.可能只係津校結龍才要同EMB申請,直資和私立就自己搞.....

一家三口 寫道:
邊o個敢玩mamamui.............   

mamamui 去玩就真啦! 下個禮拜再會!     

lavender 寫道:
我終於知hei hei讀邊一班la, 今日石老師打比我,話hei hei會讀低愛班,佢係lee班既班主任,到時請各位多多指教~~

lavender,
update 左 name list 啦 ~~

Re: 大埔道崇真06~K2 & K3 小朋友家長,入來啦!

各位我回來了 ~~
感謝神今次的行程頗順利,天氣也很好,只落了一兩天雨,也不是太大問題. Natalie 也很合作,雖然日日要行很多路,有時也頗熱同哂,也沒扭計.今次的旅程中,又感到小女又大個了很多 ~~    每次同她出門,表現都很不一樣,小朋友真大得好快啊 ~~  

應是明晚 630, 今晚果場係新生家長的.....  

一家三口 寫道:

mamamui > 妳唔入bk, 個topic好靜呀! wellcome back!

一家三口 - 5關事,係暑假尾,暑假班又完左大家先靜D.....一開家長會,大家又蒲頭啦!  

Re:大埔道崇真06年K2&K3小朋友家長,入來啦!

朱MayMay ,
嘩,乜凑錯仔都得.....   5怪得你擔心.....
Friday 如果你見到 Natalie, 麻煩你幫我昅下佢.....
Million thanks.....    

Adrain 媽,
係呀, 完成北海道之旅了......  

Connie,
昨天見到你地架, 不過呢個 Natalie 5知做乜5肯過去同你地打招呼  :evil:  :evil: , 可能冇返學一排"生埔"左D.....    Hailey 大個左好多呀......

一家三口 寫道:
我囡囡幼班是吳鳳珠老師. 低班是許曼曼老師. 她們還在學校教嗎?

吳鳳珠老師肯定在任,明年也是教幼班. 許曼曼老師則無留意.

Re:大埔道崇真06年K2&K3小朋友家長,入來啦!

ConnieBaby219 寫道:
Hailey昨晚坐在課室 5 肯走, 佢話太舒服好想快d上學, 俾佢笑C

很好啊!    我比較簡單, 學校能令小朋友愛上學 , 己是足夠!  

妳地各位小朋友個班邊個做班主任呀?

小女低仁班, 李佩儀老師.

我連小女果班兩位助教叫乜名都記5到啦......   

我地果班昨晚好多人, 5夠位坐呀.....多得一位家長讓位俾 Natalie.....

我地明年5豬又會5會都失去參加家長會的動力呢?  

Vicky'smom 寫道:
Hi, Adrian's mom,

Ms. Lee just called me and asked if the school bus driver called me or not.  Yes, you are right,  she is very nice.  

Vicky's mom

Yeah, Miss Lee also called me last night to ensure everything is OK.   

e+ 做老師真辛苦......  

Adrain 媽 - Pls check pm.

朱MayMay 寫道:
Hi 全日班的媽咪 :

我想知食飯學校會呂唔會穿圍裙, 用不用自己帶 ? 忘記了問
見你地個個對班主任印象都好好, 又咁多靚女, 好似得我地

上年我有時自己送 Natalie 返學,見過下全日班的小朋友食飯/刷牙/午睡. 佢地冇穿圍裙的. 不用太擔心, 聽過 D姐姐講 "XXX 又5食飯, 老師餵左半碗". 相信老師會睇住, 又餵下又教下啦.
5好太擔心,可能日後發現老師都係好好呢......

snowB,

小女又係,早餐只飲奶, 乜都5食......   

Mrs Yellow -
你個 list 好詳盡, 一於跟住執!

snoopy -
多謝提點!   你小朋友今年讀邊班?

朱 MayMay -
生日相應係小女果班上課用, 如你果班老師未有提出就不用理了. 至於口罩,一向都要帶呀......
多謝提醒, 5記得買白長衭添......   

yy13,
Pls check pm.

snowB 寫道:

mamamui :

咁其實係唔得o架!無吃早餐影響上課專注力,我想要設法改
一改,還有學校的早點好多時唔合小女口味,她把早點藏在毛巾盒不吃,真氣人!
點好呢?早上時間有限但又想迫佢吃早餐.....

snowB

snowB,

會5會特登整D佢喜歡的食物 e.g. 腸仔,薯餅,麵可吸引小朋友食少少先呢? 暑假時我試過下, 尤其出門果幾日, 都 work 架. 但當然5好 expect 佢會食好多啦.

Mrs.Yellow 寫道:

低能變高人!學校的班名真攪鬼。
朋友的仔是"低B班",他自己叫"低班B"

你鬼馬就真啦, Mrs Yellow.
你朋友的仔是否讀 "春田花花幼稚園"?    
‹ 上一主題|下一主題