用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心求問:關於KTS、APS和SFA應該點選擇? ...
樓主: TONG0720
go

真心求問:關於KTS、APS和SFA應該點選擇?   [複製鏈接]

女仔,普通私幼國際班,本身幼稚園喺happy school,學術偏淺,冇考試默書。性格好動開朗,語言能力OK,但音樂方面只學鋼琴,仲喺一級階段,應該就冇音樂天份。
今年因為疫情關係,學校收生比較特殊,SFA同KTS都喺拍片收offer,APS因為2nd in喺zoom in,小朋友唔肯回答問題收waiting後,3rd in筆試+面試後收offer。心大心細,唔知應該點做最後決定。求問,謝謝。

18    0    0    0

elsa007 發表於 21-6-7 18:58
容許我直接講句:哥哥插班入左SFA,咁你應該好清楚SFA情況,你地一心又target英小,唔明有咩難揀😂 ...

兩個小朋友性格唔同,SFA確實唔太適合妹妹,喺考慮到兩個讀同一間會冇咁辛苦

balls 發表於 21-6-7 19:06
For me,我直接比妹妹跟返哥哥。
起碼預習時有充足資料,溫書時又有經驗,學校出咩題你都可以預測埋。成績 ...

喺,其實就係因為咁樣,所以我都考慮埋SFA,如果唔係因為哥哥讀緊,我應該第唔會考慮SFA,真係唔係個個小朋友舒服讀,特別女仔。for boy 會好d

daijuju 發表於 21-6-7 18:27
你的情況,我會揀SFA或KTS。兩間女仔都升得好好,可看下升學表,兩間target校不同。SFA男比女多。你看看喜 ...

謝謝你的意見。

sephine97 發表於 21-6-7 19:48
回覆 TONG0720 的帖子

請問點解SFA適合男仔多啲?

本身SFA男仔多過女仔,教學較為傳統,可能因為疫情關係,冇咩課外活動,另外有資優教育

balls 發表於 21-6-7 20:23
其實三間都係差唔多嘅嘢,大家都好重學術,無中學。係我嘅話,最多會SFA VS APS,因為宣道多樣樂器等於多 ...

APS成績好吸引我,但又覺得SFA同APS校舍太細,而且我冇信心谷小朋友樂器

jn880 發表於 21-6-7 21:35
APS 3rd in 筆試面試,即刻有offer?

6月5日早上筆試面試,今日接近中午收call,11號註冊,非常有效率

chingchub 發表於 21-6-7 22:03
其實你俾既資料唔多,好難知道細女適合邊間多啲。既然入到呢三間,我諗起碼學術呢關點都過到,冇理由三間 ...

非常感謝你的意見。妹妹暫時來講,坐唔定。唔知升小後會唔會自然適應到而定性d。
接送暫時覺得唔係問題

creambun 發表於 21-6-8 09:13
論女仔升中成績,APS 及 KTS 比SFA 好少少。論校網APS 及 KTS 在九龍城網,比SFA 深水埗網好一點。APS 對 ...

非常感謝你的意見,因為其實屋企之前有不同聲音,依家我哋都基本達成一致。謝謝你

creambun    發表於 21-6-8 09:23

deco99 發表於 21-6-8 08:51
APS谷過SFA,每年好多人走。如果考慮方便湊,我會揀SFA同哥哥一起。如果唔考慮哥哥,我揀KTS,校舍大好多 ...

APS主要係擔心樂器谷唔到我囡囡,KTS校舍真係十分吸引。謝謝你的寶貴意見

Dybala 發表於 21-6-8 10:48
以為SFA已經係天下間最谷嘅學校, 原來APS仲勁

其實我覺得谷唔谷喺睇個人,特別睇小朋友性格。我仔仔讀SFA,又可能遇到疫情同埋仲喺初小階段,我唔覺得SFA好谷,功課真係唔多,每日2-3份,個人就覺得功課重質不重量(另可能多1-2份改錯,未必個個小朋友需要改錯),教得喺深,中文同數學深半年,英文深一年,重exercise,教法我覺得較為傳統,但絕對唔係多抄抄寫寫果種。考試前學校都會幫小朋友溫習,教小朋友點溫書。

SFA喺好好,有佢嘅優勢,只係我覺得未必係綜合發展,又可能疫情關係,少好多課外活動,所以我哋哥哥讀得好開心,但妹妹就未必適合。

karen55407 發表於 21-6-8 18:06
好叻女!我㨂KTS,似乎開心啲!

謝謝,升小喺緣分遊戲,疫情下更加喺。

Raleigh 發表於 21-6-8 18:19
可能要諗長遠少少,你想入咩中學而去揀咩小學!
因為3間小學升中都有不同!九龍城中學校網可以cover晒所有 ...

謝謝你,最終決定幫囡囡揀九龍塘其中一間,希望冇做錯決定。

hkpapa852 發表於 21-6-8 08:12
三間都係谷學術,只係催谷方式不一樣。
KTS幾年前開始亦已要求學生學樂器。

非常感謝提醒同意見。喜歡唱歌同埋朗誦,樂器唔係不喜歡,喺覺得冇信心去谷佢一年考一級(聽聞APS需要計入成績表,一年考一級),有學鋼琴但只係希望陶冶性情冇對佢有要求。

活躍方面,只能希望上左小學後大個d 會定性小小。

b3410 發表於 21-6-9 08:23
已經放SFA ?如果你還打算小學繼續玩插班,跟哥哥同一間好d,熟悉測考模式,更加容易操fit成績。

如果唔 ...

謝謝你,已放SFA。暫時唔知佢升上去小學會讀成點,所以都唔敢去霖再插班問題,所以會考慮埋校舍。

b3410 發表於 21-6-9 09:55
祝讀的開心

謝謝

manmonster 發表於 21-6-11 10:24
路過,沒花時間看完幾頁留言。為何對沒有中學部的三間私小情有獨鍾?當日為保留抽名津的機會?沒有其他 off ...

因為本身報嘅學校唔多,最心儀兩間當然喺神龍校得waiting,之後就得三私一直,龍校得WKF and PK,我哋哥哥讀緊呢三間其中一間,三間距離都不遠,所以喺考慮呢三間。

creambun 發表於 21-6-11 10:34

樓主小朋友是女仔,我留言明確指出的是女仔升中成積。SFA  ...

非常感謝你哋熱心回覆我,俾我咁多信息,其實三間各有特色,成績都好好,APS可能因為有一技旁身,所以男女成績特出,我哋最終放棄註冊,始終有兩個小朋友要兼顧,驚自己應付不了學術+樂器。SFA其實除左男仔好出色,女仔人數少但一樣出色,上年成績喺28人考,27人升band one。KTS除左成績好,我相信校舍都吸引好多人,所以真係各有各好。

creambun    發表於 21-6-11 11:12

Gdhopebb 發表於 21-6-12 23:13
回覆 TONG0720 的帖子

最後有沒有註冊呢?

註冊左其中一間,另外兩間已放位

Poyau    發表於 21-6-13 17:35
‹ 上一主題|下一主題