用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如想考英文小學(例如陳守仁), 讀邊間幼稚園有優勢? ...
go

如想考英文小學(例如陳守仁), 讀邊間幼稚園有優勢? [複製鏈接]

陳守仁真係MUG幼稚園都有機會入去, 佢地唔多睇邊間, 最重要睇面試表現, 入到去便知有好多來自屋村幼稚園, 住公屋家長都有好多吓.
要中英文好, 同識答問題, 自信開朗型機會大.

小朋友係屋邨幼稚園, 但係英文好好. 佢屋企講英文,
父母想小朋友中文好d, 入屋邨幼稚園讀好d中文.

可能其他直資, 好多要讀名幼稚園先至機會大d, 之前有2個網友讀學x園, 而加無上來bk. 考唔到TSL, 另一間直資英小收了,但佢地無讀.

佢真係太多人考, 學校真係睇唔得甘多. 校長要公平, 全睇面試表現.

原帖由 busy_penny 於 11-3-11 08:36 發表
屋邨幼稚園都入到?? 但是屋邨幼稚園的英文水平高嗎?能夠以英語面試嗎?很好奇,是哪些屋邨幼稚園???

我沒有直接認識任何TSL家長是住公屋, 亦不覺得住公屋讀TSL要值得一提. 請不要誤會, 先同大家說句不好意思.

我只是無意中看到學校校巴路線,均有幾個落車點是XX村, 而有些附近亦無什麼私園.

我只想講TSL收生是公平, 不是孫公所講讀直資學校, 家長一定富貴, 其他直資學校就唔清楚, 聽聞有些要比地址的正本証明.

這些可能是她受歡迎原因之一.

而TSL每年均預留30個叩門位,前兩年都係用筆試, 有家長投訴過筆試時間很長.對一些名幼生來說, 筆試不一定有優勢, 因好多名幼園不鼓吹抄寫.
THKS!多謝分享!

是派位後! 現在的叩門考試形式改變了, 要問番舊年家長.

原帖由 Pessuma 於 11-3-25 10:41 發表
請問30個叩門位是否給到6月派位後申請小一入學?

小兒第一輪面試失敗了,正準備6月第二輪再試.....
‹ 上一主題|下一主題