用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)
樓主: cow
go

[英國] BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)   [複製鏈接]

2jkidsfather 發表於 23-8-31 11:15
"無需提交"-----------------------------------> Yes, 但要 declare 自己不是恐怖份子,諸如此類

...

唔該晒!

其實真係唔使排快證,我女無排快證都兩日就批咗

luckyangel 發表於 23-10-24 23:35
想問下有冇家長小朋友讀醫療科在UK要取DBS,之前用BRP申請,攞咗BNO visa之後有冇嘢要跟進?使唔使再做過DBS?
...
我女term 2先要做,所以未做。
我估呢樣野問返學校會穩陣啲,反正都要通知學校轉咗bno visa

anitawong21 發表於 23-10-27 06:53
可以!邊個create account先冇所謂,總之佢人響英國就要做境內申請,而你係境外申請!但當佢填到要申報邊 ...
想請教吓,申請個share code 係邊個位置搵到架? 我女個BNO visa已經批咗,但佢話唔見有share code,話唔知我講咩 >.<

anitawong21 發表於 23-10-27 08:23
Email應該有條link睇e visa,入到去可以整share code

哦,要自己整架?

2jkidsfather 發表於 23-10-27 09:10
當然。
因為 share code 不是必須。
不是整,是Print 出來。

咁即係入去evisa就會見到,就咁print出黎就得?我女話見唔到有code,話唔知我講乜。。。
咁其實個share code位置喺邊架?我想叫阿女再睇清楚啲。
同埋share code除咗租樓買車有需要,其實仲有乜用架?

anitawong21 發表於 23-10-27 10:06
咪係響email嗰條link度囉,佢有冇自己登入去睇過㗎,佢都要check吓個人資料有冇錯㗎喎!

搵工同租屋先要 ...

明白晒,唔該晒你咁詳細解釋!
我唔知佢有無撳入去睇過呀,只係知佢係有見到要寄返BRP返去,同埋佢都知道要通知學校。

bb1225 發表於 24-1-23 12:51
唔好意思咁多位, 還是想搞清楚, 如果老公冇BNO, 我同阿女可唔可以自已申請BNO去英國? 註: 阿女未夠18歲.
申 ...

bb1225 發表於 24-1-24 15:35
謝謝你的資料.
我想問清楚, Partners意思係咪指配偶呢? 咁睇係可以分開申請我老公 & 阿女? 即係就算我一個 ...
Partners 係配偶, other family members 即係例如申請人既父母。
照我理解似乎配偶同子女作為dependent 都係可以分開申請。
(有錯請指正)

回覆 貝珠 的帖子

佢老公到時應該可以用dependent身份申請,否則條例都唔使講明配偶申請時主申請人既BNO visa一定要仍然有效先可以。

poonseelai 發表於 24-1-25 15:55
My understanding (https://www.gov.uk/british-natio ... your-family-members) and could be wrong:

"Y ...

以我所知之前都曾經放寛過配偶以dependent身份既申請要求,可容許前後腳申請及入境,所以我偏向覺得partners係包括夫妻。
供參考, https://page8company.com/bno-visa-application-guidelines-updates-9-april/

而家BNO VISA唔係好似有得俾錢申請做特快咩?

delete

BBCoffee 發表於 24-3-19 23:39
唔好意思想問下,如何阿女係十月出世,九月開學,即係佢要喺香港先申請學生簽證先入到英國境讀書.因為我見 ...
我女都係學簽過到去一個月內再申請BNO VISA,2日就批咗,但學簽IHS費用會被扣咗一年。所以攞咗學簽再申請BNO VISA唯一就係蝕咗學簽既申請費用同學簽交咗既一年IHS費用。

katrinafu 發表於 24-3-19 23:50

10月出世 和9月開學有什麼關係 ?
可能係10月先夠18歲獨立申請BNO VISA但9月就開學,所以要申請學簽過去開學先。

bb1225 發表於 24-3-20 01:05
£573 好貴呵!
咁要計返"學生簽證申請費+ 1年學生簽證既IHS"貴D,定兩人申請特快BNO visa既 額外 £573X2貴d。
我覺得應該唔會差好遠,但就起碼唔使做2次申請,又唔使擔心批唔切開學。

bb1225 發表於 24-3-20 14:47
唔好意思,我有些不太明白. 申請StudentVisa 時要付student visa 申請費+ 2年IHS費
(估計是收阿女Y12-Y13兩 ...
無錯,收費正是如此。問題係先申請學簽入境後再申請bno visa的話,代價會係學簽申請費同1年ihs費用。我女18歲過去讀大學既,當時學簽係4年ihs都係俾咗4年,之後成功申請到bno visa後就只退回3年ihs。我聽過如果係1年學簽就會退到半年ihs。你女女2年學簽,我諗都只會退返1年。

其實bno visa申請都幾straight forward, 所有野都係照問照填,無tricky野。當時只係預先準備晒所需既document俾阿女帶過去,佢到步後自己上網填表俾錢upload文件都好順利。

AARaymond 發表於 24-3-20 15:30
請問申請特快BNO visa,需要幾耐才能批核?
係咪好似5日呀。。。上網搵吓應該好易搵到。

bb1225 發表於 24-3-20 16:06
特快係咪一申請果刻就要申請? 唔可以先申請standard, 之後再轉特快?

我記得就係。
同埋提一提,一定唔可以一個快一個唔快,否則俾咗快證既都會當standard咁做。

bb1225    發表於 24-3-20 16:17
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊