用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2023
樓主: 小時了了
go

[英國] UCAS 交流區 2023   [複製鏈接]

TeresaMom 發表於 23-7-13 15:04
Cyber incident, Manchester portal down 機,申請唔到accommodation, 請教有冇其他方法

應該無辦法,只係暫時,Manchester web已寫左:
We're currently experiencing issues with our e-accommodation system...... We anticipate that the system will be available from the end of July 2023.

仲寫明we can't accept accommodation applications by email, phone or via any other system.

唯有等啦。

bearbear2003 發表於 23-7-20 22:07
我地都收到两問Medicine 問有興趣再考慮,應該之前有CO 的放棄,不過要等埋AL 放榜先知 ...

好特別,clearing階段都有Medicine 的位。請問,這情況下可跟兩間大學講自己有興趣,accept the CO, 還是只能揀一間去回覆yes。

上星期幫朋友睇clearing位(其他科),係有位。

famila 發表於 23-7-26 00:26
想請教a level 放榜如果meet 吾到co, 是否比起現在ib/DSE  同學較少clearing choices?

仲可以点

這幾年,這裡好多前輩已教:
如果是near miss, 只係差dd,即刻聯絡 或send email比嗰間大學,希望佢地可以考慮,比個位你。

至於機會係米比dse和ib學生少左,從時間角度來講,我覺得係。dse放榜係上星期,ib好似係7月初? 如係失手的學生想從clearing申請,應該已submitted,係比GCE AL快左一步,但唔代表我們考GCE係一定蝕底。

Anyway, 唔好太擔心,做定功課,現在上UCAS clearing睇定想讀的科目,仲有邊間有位,抄定聯絡電話和聯絡方式出來備用。我自己都做緊這功課,7月初我睇左我孩子要的科,只有一間大學無左(無哂位),8月17日放榜前我們會再睇,攞個最update 的info,有兩手準備。去年這時候, 我都睇定clearing資料,當時仲有一間心儀大學在放榜當日仲有clearing。

祝你孩子成功,meet 到個offer 。

NAMNAM媽媽 發表於 23-7-30 09:05
同事個仔報UCAS 5間大學, 因為DSE meet 吾到requirements,  全部rejected, 想報clearing, 但agent 話不能報 ...

你同事個仔自己有無login UCAS?我知有d 港生係交哂比agent處理。如佢自己可以login, 米快快手手入去睇那科目仲有咩大學clearing 仲有收生,望望requirements, 搵間成績較近的大學去報。未達標,都睇下相差幾遠先知繼續處理。

NAMNAM媽媽 發表於 23-7-30 09:05
同事個仔報UCAS 5間大學, 因為DSE meet 吾到requirements,  全部rejected, 想報clearing, 但agent 話不能報 ...

仲有,我無login ucas, 我仍可以在ucas clearing的page搵到資料的,揀學科,佢會走哂有位的大學,你睇完requirements, 岩啦,按blue colour 個Apply 制, 下一個版面就係login ID等資料。

回覆樓主:

被rejected 的大學,佢成績係米差得遠?如係,不如考慮下相差少少的兩間。如我,我會自己直接send email 起問一問,睇對方回應再諗點做。

唔好直接按apply clearing個制,clearing階段,任何時間都只可以add 1間,add左一間,對方reject左你,你先可以再add, 唔好浪費機會。問左嗰兩間大學有無機會先,邊間機會大,先add個間入去。

我只識一個人讀OT, DSE成績夠才入讀。

2jkidsfather 發表於 23-8-15 10:00
對。

對 x 2。到明年,要應付校內試,要做面試,又準備公開試,好忙好忙,壓力好大。揀個自己鬆動嘅時間去考,會好d呀!

lee2046 發表於 24-3-17 23:57
你好呀
想請教有關Agent package
可不可以PM

我都想要呀,我朋友成日問我攞這類服務和價錢,我完全唔熟。

如有,請分享,謝謝兩位家長。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊