用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟思 林文燦 福小 虚心請教
樓主: lovelyemile
go

啟思 林文燦 福小 虚心請教   [複製鏈接]

回覆樓主

我同樓主一樣有啟思,等緊福小亦上緊優才家長班。我仲要住油塘。我一直心儀福小,因為近、語境、教學方法、對學術亦有一定要求。

考啟思是希望多一個選擇,亦因爲另一個小朋友的經驗。我今年是細女,大仔兩年前考小一(而家小二),佢當年考到一間小小谷的直資,小一這年學術滯後,佢溫書的情況與樓主的小朋友有D似,我們後來帶他看醫生,暑假時diagnosed 了專注力不足,我暑假前已做定打算轉校,當時有朋友提議我插啟思,我因而認識啟思,但阿仔結果考不到,考了另一間私校,小二轉了,現在讀得很開心。

因為哥哥的經驗,我地都幫妹妹報埋啟思,如果她考到福小,我都會好掙扎。

heather1106 發表於 18-11-16 23:40
專注力不足有咩徵狀?

http://www.hkcpsych.org.hk/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=779

回覆樓主

那是瑪麗醫院兒童精神科主管陳國齡醫生介紹ADHD 的PowerPoint, 試下Copy 去 browser 開,或者google ADHD 同醫生名都應該找到。

學校名我唔想開啦,原校都是一間好學校,只是唔太適合我小朋友,佢雖然未達資優(智商130以上),但智商屬High average,好鐘意尋根究底,強數理語文弱,加上因為專注力不足(問題包括執行功能弱,不懂排優次等),例如同佢溫中文,佢就問你天文地理,但學校對分數有要求,做不到大家都有壓力,每次溫習都是一場角力。醫生話佢既學業成績(語文科尤其中文)明顯受專注力不足影響,我唔想佢因此產生挫敗感,失去學習興趣,所以除了治療外,亦決定轉校。
‹ 上一主題|下一主題