用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

我們班好似無派。唔知會唔會明天派呢?

原帖由 bbmummmy 於 09-11-11 16:00 發表
今日派咗中文聆聽評估.

BMW,

pls check PM.

Bird bird

原帖由 BMW 於 09-11-11 14:14 發表
E?! 中文朗誦吾係12月先比賽0羊?!

各位注意, 多加衣服, 小心身體......

下星期又開始默書啦....無時間病啦....

bird-bird

今晚轉涼明將跌至15度
(明報)2009年11月12日 星期四 08:45

天文台表示,本港今晚天氣顯著轉涼,未來一兩日,氣溫將下降至15度左右。

天文台表示,一股清勁偏東氣流正影響廣東沿岸地區。同時,一道冷鋒已經在華南形成,並逐漸向南移動。本港方面,今早西貢錄得超過10毫米雨量。

本港今日天氣多雲,有幾陣雨,初時短暫時間有陽光,氣溫徘徊在25度左右。今晚天氣顯著較涼。吹和緩至清勁偏東風,稍後轉吹清勁北風,

BMW,

收啦.

教練問題真係好另人頭痛....... 每個都有各自的問題.....

bird-bird

原帖由 BMW 於 09-11-12 10:02 發表
Bird Bird,

Please check pm

小蛋,

唔好笑我做天文台啦, 今朝公司唔忙, 咪有時間睇新聞兼做個溫馨提示囉

vvmon,

我都想知呀, 條頸夠暖, 真係衫都可以著少件呀....件校褸睇落真係唔係好掂, 好似件冷衫仲暖咁, 冇條頸巾仔圍下, 點得呀

bird-bird

原帖由 vvmon 於 09-11-12 12:31 發表
各位媽咪,
你地知唔知good hope可唔可以帶頸巾,見到件校褸又薄又無"靚",條頸會冷親,我隻小V又有哮喘,吹吹下佢又喘的時候,我死都唔掂呀!
vvmon
...

好嘢!乜野冷風都唔怕囉!呢道好溫馨呀!!
GH 一年級萬歲!

穎晴媽咪,
頸巾係咪只可以單色?係黃,綠底色但有花紋或圖案得唔得?

原帖由 穎晴媽咪 於 09-11-12 14:52 發表
小鳥, vvmon,
可以戴頸巾架,只要係「招牌顏色」就可以喇!

各位,
等我又溫馨提示下先 ~
招牌顏色即係 : 黃色 或 綠色

比你哋講到我都手指痕想織埋一份,不過Wallwini講得啱,要確定咗可唔可以織間色或織名先可以開工。有冇高人打救呢?

bird bird

原帖由 Wallwini 於 09-11-13 13:24 發表
咁是否要純黃色or純綠色? 因為我打算黃綠黃, 頭尾兩邊會用綠色寫上女兒名字. 如果真的要純色, 要簡單, 我要由頭開始?
有沒有人知道?

多謝穎晴媽咪,
高人,你真快手:)

原帖由 穎晴媽咪 於 09-11-13 15:20 發表
All,

岩岩 左去學校問,校務處回覆整條頸巾只可
以得一種顏色,即係 淨黃色 或 淨綠色,不能有
間條,即使黃底綠間 或 綠底黃間 都唔可以,各
位請留意喇!

...

原帖由 bbmummmy 於 09-11-17 22:03 發表
vvmom,

唔使客氣!!!  呢幾日大家都要穿夠衫!

各位媽咪,

係咪十度以下先可以著棉襖?明天可以著嗎?

bird bird

thank you yiuyiuhui,

而家六點得十度。唔理得咁多,著咗棉襖先。比sister罵好過凍死。
希望唔會寫手冊啦、、、、、、
bird bird

阿十早晨,

部腦整好啦?恭喜哂!!!

係呀, 今朝去到學校門口都見到好多同學著棉襖, 我都估應該唔會比人....

至少唔會小豬一個先

bird bird

原帖由 十月媽咪 於 09-11-18 07:19 發表
放心啦, 噚日得12度, 我地個站d高年級姐姐個個都著晒棉襖, 佢地都無話畀sister鬧, 今日再凍d, 佢夠膽鬧我地d女, 我諗佢會收到N咁多個投訴吧!

我以為之前段post唔見添, 又出現返?????

Thank you yiuyiuhui,

係呀!小豬昨天平安回來, 無比老師印黑豬 .

小蛋,

我班昨天終於抽籤啦......我都抽唔到去 outdoor learning activity 做家長義工呀...... 唔通真係要做路人甲, 同亞女扮偶遇????

bird-bird

原帖由 yiuyiuhui 於 09-11-18 08:27 發表
放心啦!其實sister並唔係想像中咁惡,我囡囡琴日都著咗灰絨褸啦!

hi BMW ,

sorry 太耐冇上來update,咁遲先知件事。
don't worry. 我估同小學一樣,臨近開學便會有位放出來比後備生,因為總會有啲家長係有幾個已取錄學位係手。我隻小豬都同你大女一樣好恨同亞妹同校嫁^_^

原帖由 BMW 於 09-11-24 09:42 發表
邊有甘好彩AR....如我所料"学位有限,未能取録",家姐勁失望AR!!!!

leelee5354

其實我們大家的情況也差不多,不用灰心,you are not alone. 一齊加油吧!

原帖由 leelee5354 於 09-11-24 11:08 發表
原來有這個平台, 真係好.
我是working mom, 有時又要出trip, 真是不能好貼身地follow個女學校的事.
開了學快3個月, 我亦快被學校及女女氣死我.
單是"校服"這個item, 已經花了不少時間. ...

BMW

我整六個飯團比小豬, 佢分一個比老師, 兩個比小朋友, 自己食三個(都有一碗飯分量)算係咁啦. 佢仲食蒜蓉包餅干同其他小朋友的雞翼同小食, 不過聽講佢係早上十點左右便開餐啦.....唔知點解會飽到夜晚游完水都未識肚餓....

不過佢話因為唔同班, 所以Share 唔到比你個女呀....

原帖由 BMW 於 09-11-26 22:52 發表
0下?!零食??? 我無比零食距帯...基本上平日都少比距食零食架! 吾怪之得帯去Share的食物...盛返甘多帯返屋企La!

絕對同意!!同女女相處真係要多溝通互了解先可以減少磨擦。所以當我打消做"路人甲"這想法後,我便約了幾個家庭去郊遊及燒烤。我們昨天去了清水灣郊野公園,玩了一整天。雖然倦,但是絕對值得。我真的很享受同女兒一起的時間,對一些家庭這可能是很奢糜,但慶幸我有選擇。多謝天父!

原帖由 bbmummmy 於 09-11-30 10:30 發表
Hi parentslove2,

其實我所講真係真心話, 成日見好多小朋友跟爸爸媽咪無溝通, 家長只顧返工, 小朋友由姐姐帶上活動, 小朋友其實無興趣上堂, 家長因無同小朋友傾計, 完全唔知仔女嘅思想感覺, 做成好多時小朋友因無興 ...

我從前的工作也跟你一樣經常要出差,瞓酒店多過自己屋企。某天我發現原來假如我錯過亞女的成長,多多錢也無法挽回。我很感激所有支持我從前線退下來的人,希望每一個媽咪和女女都一樣幸運!
原帖由 leelee5354 於 09-11-30 17:36 發表
唉 ! 我好有感觸.
我就是很少時間陪兒女.
有些時候, 他們是自己在家與工人吃飯.
我出trip時, 他們便由工人照顧24小時呢 !
我在香港時, 都盡能力在家與他們傾談, 但都十分有愧.
女女上了小一, 我更加覺得working mom ...

你有冇收過通告關於採排的時間呀?  係咪全日照常返學???

唔該

原帖由 BMW 於 09-12-1 11:36 發表
C火!! 星期五0米採排既...0個日亜女要朗誦比賽。完左比賽再送亜女返学都応該採排完左La...点算?!

Hi leelee5354,

Send 隻 比你.

bird-bird

原帖由 leelee5354 於 09-12-1 14:44 發表
BMW, bird-bird
請收pm

星期五是否真係放早 ?

‹ 上一主題|下一主題