用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

ipadress,

we swim in dali too, which pool do you go to?  we go to EMax, every WED, THU and SUN. may be we can see each other if the time is right.

bird-bird.

原帖由 ipadress 於 09-9-4 08:04 發表
My daughter learn swimming in 大力泳會, u may access www.daliswim.com.hk for more information.  They are now to apply Oct - Dec course.

我隻小豬話因為聖母瑪利亞生日, 佢去禮堂聽道理同唱歌, 冇得上VA堂, 佢好唔開心.

手冊有寫VA堂要帶膠水, 你知唔知漿糊筆得唔得? 我驚膠水太messy....

bird-bird

原帖由 十月媽咪 於 09-9-9 09:59 發表
我女就話噚日係聖母瑪利亞生日, 佢地要響禮堂聽人講野喎...都唔知係咪真係瑪利亞生日?!

BMW,
我隻小豬以前都係西九學溜冰 幾個月前先轉去MegaIce咋, 唔知有冇見過你呢?

Chloe 係F.S.1?  會報Solo? 如無意外我都會報, 不過小豬唔係太積極, 如果佢知道有同校的小朋友一齊參加, 佢可能會開心的.

墊我準備比細size 的白膠布佢用, 貪佢夠輕 (輕過同乾淨過報紙掛....), 不過就唔係好環保, 唔知得唔得呢?

bird-bird
原帖由 BMW 於 09-9-9 10:24 發表
Chloe係在西九龍中心学,我貪0個度就脚

BMW,

西九好多教練都轉場, 我以前跟成仔學星期日下午12:30, Chloe 跟那一個教練?

bird-bird

原帖由 BMW 於 09-9-9 10:57 發表
Bird Bird,

Chloe星期日上課,如果你囡囡都係星期日上課的話,我古一定見過姐^^

Chloe如無意外会参加F.S.1既Solo,有認識既人一斎参加一定会開心好多架!

BMW,

Jaffee 係咪即係個head coach? Chloe 係咪之前扮過公主有個wishing well 道具個??

Scarlet 以前係成日著條籃色one piece skating dress , 你好叻呀!! 就係冰面對上條Banner 著籃色裙個囉

bird-bird

原帖由 BMW 於 09-9-9 11:29 發表
E?!...Exactly同一時間上堂!! Chloe跟Jaffee学。

Scarlet是否経常繽両條辮仔、白色Glove、藍色Skating Dress上課??

bbmummy,

白膠布我本來打算比佢VA用, 你咁講, 我都去Jusco $10店睇先, 唔該哂

bird-bird

原帖由 bbmummmy 於 09-9-9 12:47 發表
BMW, Bird-bird,

你哋講個款墊是用嚟上V.Art ,定係下星期食飯用 ?

我尋日去過jusco $10店睇, 見有一款食飯用台墊都可以, 中間可捲起, 幾輕, 另可買一款似紅白藍袋質地, 是大張picnic 用枱布, 但我唸可以返嚟按自 ...

BMW,

Sorry 攪錯添! 我而家知道邊個係Jaffee 啦, 唔好意思, 之前唔知個姐姐叫乜名 Sorry 哂.

不過我唔係好認得 Tinker Bell Chloe 呀

Jaffee 咁好去年都同你安排比賽, 成仔就冇咁積極啦

不過小豬轉場之後即極好多, 希望今次比賽徐比佢見大場面之外, 仲會令佢更加投入練習啦.

加油呀!! 一齊努力練習呀!

Bird-Bird

原帖由 BMW 於 09-9-9 13:11 發表
Jaffee係長髪、金毛0個個女教練AR!! Chloe係上年扮Tinker Bell O個個AR! 有無印像AR??

ipadress,

nevermind, we will meet some days anyway.  may be in one of the swimming gala.

bird-bird.

原帖由 ipadress 於 09-9-9 17:23 發表
My daughter go to Dali on Monday only.

barney2009,

我家小豬同你公主同班呀!我哋逢星期二上堂跟vincent,你呢?

Please check PM

bird-bird

原帖由 barney2009 於 09-9-11 09:00 發表
BMW / Bird Bird,
呀女都是在MegaIce學, 星期日早上, 和同學一齊上堂(2女1男), 好初級的...好似學緊後溜.....妳呀女好掂....已經
F.S.1既Solo :D  唔知我地見過未 ???

呀女讀1C, 同學讀1B, 以前都是SC舊同學.....妳 ...

阿十,

好羡募你個女咁生性!

努力擦呀...........媽咪。加油。http://forum.edu-kingdom.com/images/smilies/default/bb13.gif

原帖由 十月媽咪 於 09-9-11 15:11 發表
今日派左中英文生字簿喇, 有五個生字要改正, 每個改三次, 其中個t字同佢幼稚園學嗰陣有少少唔同, 要洗一洗腦, 重新學寫過個t字了!

阿女話: 媽咪, 有d同學好慘呀, 佢地中文生字攞個"丙", 英文攞個C呀! 好彩你叫我擦 ...

Hello 亞十,

我家小豬間幼稚園出名中文差, 估唔到, 小豬第一份worksheet 竟然比佢到高分, 於是佢就比足心機做新個張worksheet, 但係我驚佢始終個中文底都係差, 好容易就拾級而下, 由甲變乙, 乙變丙, 丙變.......咁就慘啦, 唉! 希望越大, 失望越大呀......

不過佢真係超級鐘意的老師, 仲話中文老師超級好人, 梗係啦, 比高分你喎 擦鞋妹

bird-bird

原帖由 十月媽咪 於 09-9-12 15:52 發表
bird-bird, bbmummmy, BMW,

可能因為佢以前響幼稚園嗰陣, 份份功課都攞慣excellent (老師要求較低, 做啱晒, 齊齊整整已經畀excellent), 咁佢嗰日問我...媽咪...B 同埋 乙即係點呀? 我咪話佢知, 咪即係好似你幼稚園 ...

Smallegg,

好開心竟然有人同我隻豬一樣下巴穿窿 30-45 mins 食得完餐飯已經好叻啦, 我隻豬今朝未返學已經問我, 如果夠鐘都食唔哂飯咁會點.......

未返學就心定先, 佢真係自己知自己事

Bird-Bird

原帖由 smallegg 於 09-9-14 13:09 發表
今日班大小姐係課室開餐,唔知情況係點,應該有老師睇住啩。阿囡下巴穿窿,啲飯會跌落枱面,一般30-45mins完成一餐飯,仲俾佢帶咗幾粒提子做飯後果,55mins lunch time要包括飯後執拾、去吓廁所洗吓手,唔知阿囡今日點呢  ...

亞十,

原來1A係中文精英, 而1B就係英文精英

1C英文昨日都係寫Date 5 次咋, 而中文就係第二課同工作紙五,六囉.....咁我一定係明日精英啦, 因為明日,同明日的明日, 有排追呀......

bird-bird

原帖由 十月媽咪 於 09-9-17 07:11 發表
fyeung,

咦咦...卒之有樣野係快過你地喇, 事關高效我地已經教到第四篇....但阿女話教完第三篇之後, 就skip左第四課"包剪揼"嗰篇", 跳左去第五課講葉子既!

...

笑多的對身體有益呀,

亞十, 你唔去家長會?? 係十爸去???

咁點相認呀???

bird-bird

原帖由 十月媽咪 於 09-9-17 08:23 發表
bird-bird,

你係咪玩野, 畀你笑鬼c!

亞十,

你就好啦, 十爸咁得手, 我都係只可以教呀賓姐帶小豬去學咋 女都係我兩個女人攪咋。所以都係我自己去家長會啦.

唔知係咪分班坐呢? 係就比較難同隔離班家長相認啦.

bird-bird

原帖由 十月媽咪 於 09-9-17 08:39 發表
bird-bird,

無辦法啦, 嗰朝阿女十點三開始上堂, 之後直踩到五點半, 然後再趕返馬鞍山, 參加表弟仔既一歲生日會呀, 由於星期六阿女好多野學, 而爹哋又唔太清楚邊堂打邊堂, 預期要我逐樣交帶, 不如我自己跟番嘛, 所以 ...

ipadress,

我一相情願地估會有退款掛.....

但係一切已經太遲啦, 張支票同回條大概已經到老師手上

bird-bird

原帖由 ipadress 於 09-9-17 08:37 發表
請問大家有無留意旅行

注意事項5. if typhoon no.1 before 6:00am, 活動cancel.  Have refund or not???? Any body know....

Hello Barney 2009,

未見到PM呀, 好心急添

bird-bird

原帖由 barney2009 於 09-9-17 09:23 發表
bird-bird,

check PM.:D

1A 唔使怕, 仲有 1C 係道, 你追英文, 我中英都要追呀......

原帖由 十月媽咪 於 09-9-17 11:26 發表
嘩, 死得...有排追!

好, 今日食豆腐, 哂我隻冇牙妹

bird-bird

亞十,

小豬未換牙呀, 不過佢一向都唔鐘意食肉, 怕要, 所以"淋"食物就最, 最鐘意食海同鵝肝

話時話, 小朋友上側門牙理論上冇咁早換喎, 你公主上正門牙換未? 一般係換正門牙先... 使唔使check ??

bird bird

原帖由 十月媽咪 於 09-9-17 12:07 發表
bird-bird,

你真係好鬼搞笑....有你響度, 多好多歡樂!

你女係咪都換牙喇? 我女甩左上面兩隻側門牙接近半年喇, 都仲未捨得出番, 真係唔知想點!
‹ 上一主題|下一主題