用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

各位好, 小女都有幸讀德望, 希望以後大家多多關照啦.

聽我朋友講 (佢女兒升小五), 假如活動比賽成績理想都會有獎學金扣減學費, 咁我諗讀書成績好都應該有

原帖由 bbmummmy 於 09-7-8 00:39 發表
LKMC,

我聽過有人話gh好似有獎學金, 你有無聽過 ?

嘩! 你好勁呀! 咁多新料, 返而我第一輪收到而家仲係幪查查, 打親去學校就話遲先有信通知, 全靠你肯share 咋.

十月媽咪,

介唔介意fax 資料比我呀? 麻煩你

原帖由 smallegg 於 09-7-10 09:36 發表

如果可以喺學校做埋功課,真係天大喜訊,I LOVE GOOD HOPE

十月媽咪,

已經PM 個 Email address 比你啦, 認真麻煩哂!!

聽聞係咪會有家長簡介會? 唔知係幾時呢?
希望到時可以同你相認啦.

係呢, 你分班? 有幾多班呀? 唔知係用乜基制來分班呢?

原帖由 十月媽咪 於 09-7-10 12:07 發表
各位媽咪,
唔好意思呀, 你地畀我既FAX NO.呢, 我唔可以FAX到畀你地呀, 因為我拎起書單係小冊子唻, 而校車路線圖係一張A3紙, 所以FAX唔到畀大家, 如果大家唔介意既話, 畀個EMAIL我, 因為我已經用相機影低有關資料, 可 ...

edea,

您好聰明呀!! 咁都比你發現 好瘀!!

十月媽咪, 唔好意思呀, 希望冇比太多麻煩你啦

我send email add 去你PM, 希望你大人有大量, 不記小人過. 多謝哂!!

原帖由 edea 於 09-7-10 21:52 發表

傻瓜, 妳想pm十月媽咪係咪呢? 妳按錯掣舉報佢呀...哈哈....既然冇我既事, 我就閃啦~

edea

我都係星期六收到學校寄出的資料啦,終於都安樂啲 不過裡面好似只係得午膳時間 (11:50-12:45)而冇提及膳食安排。請問有冇人有料可以分享吓呢?

Wendy888,

1C 班徐咗你,仲有我 Yea!! Yea!!

原帖由 wendy888 於 09-7-13 00:50 發表
請問有無人係  1 c 呀 ??各位:

你真係好好人呀, Share 咁多料, 多謝哂!!

我呢的日頭返一份正職, 夜晚又做一份保母, 真係無辦法緊貼搵料, 全靠你咋!!

會唔會真係無Size 呢?

原帖由 十月媽咪 於 09-7-15 13:17 發表
無問題, 但我地仲未約幾時去買啊, 總之買左就上唻報料啦!

穎晴媽咪,

妳的意見好正呀, 多謝哂 !! 唔知小一有冇Locker 用呢?

今日有幸去德望個新泳池, 一個字"正"!!!!

小女去到學校門口已經開心到飛起, 入到更衣室更讚不停口, 希望佢盡快適應小學生活可以做個開心的德望生啦!!

原帖由 穎晴媽咪 於 09-7-21 01:58 發表
smallegg,

我諗大 size 書包對小一生真係大左 d,
依家一般小學的班房都會有 locker 俾
學生放置較多時間會於堂上用的物如枱
墊 (for art and/or lunch 時用) 而其他
文具用品放入細 size 書包應不成問題,
我反而想係  ...

Fromgod

恭喜! 恭喜!! 我兩個女同班呀, 8月1你會唔會帶埋女兒去呢?

原帖由 fromgod 於 09-7-22 23:30 發表
Dear all,
報到~囡囡係1C...hi hi~

P1A
十月媽咪
bbmummy
CherieElizabeth

P1B
tct
穎晴媽咪
sweetma
fyeung
YiuYiu2002
schoolbus26

P1C
wendy888
yan316
bird-bird
Happy-mom
fromgod

P1D
junior_pam
BMW

P1E ...

fyeung,

嘻嘻, 妹妹個泳會租用德望個泳池我先有得去咋, 真係好正呀!!! 小妹開心到兩眼發光 heehee..

係呢, 你之前係咪話細碼SPI書包就夠用呀? 我上網只係搵到呢個牌子咋, 其他就唔識啦, 各位有冇推介呀??

原帖由 fyeung 於 09-7-23 19:03 發表

bird-bird,

你就好啦,可以預先去睇泳池.點解會入得去??

fyeung,

去書展買係咪會平的? 可唔可以麻煩你去完上來報料呀? 唔該哂呀!!!!

請問Sanrio 有冇web site 可以睇款呢? 定係要去門市睇?

原帖由 fyeung 於 09-7-24 12:54 發表
bird-bird,

I see.恨到我口水流埋 又會咁好去新泳池游.
SPI有媽咪話過書包會好重.我可能選擇sanrio個細size.今晚去書展,我會去睇下文具+書包咯.

fyeung,

多謝哂呀! 假如有好, 可能我下星期假同妹妹一齊去掃貨, 預祝您今晚搵到心頭好啦

原帖由 fyeung 於 09-7-24 13:49 發表
bird-bird,

以前去書展,都係睇下story book,對於文具,書包無咩心得.我去睇下有咩特別野,再上黎報料!

無website,我之前係去千色店個度睇到.有細size,大size & 有轆.

...

fyeung,

我未去呀?

可能明天下午去吧? 藉得去嗎?

不過我呢幾日都有四圍去睇書包, Sanrio 同 Dr. Kong 都係 around $2xx.  

其實SPI 書包係咪好過Dr. Kong? SPI 貴成百幾二百蚊....你好捨得呀....

暫時妹妹揀紫色Marie 貓同深藍色Dr. Kong, 但係就未睇過SPI. 係呢, 請問SPI 除書展, 仲係邊度有得買呢?

原帖由 fyeung 於 09-7-27 13:29 發表
bird-bird,

我買左d暑期作業&買左個SPI書包.細size - HKD 389.00仲有個file送(F4 size的習作可以放入此file內),我地仲氹左個姐姐比多d著數我地.咁你有無買左d咩?

...

Hello ccbrown,

妹妹又多一個同班同學啦, 歡迎, 歡迎!! 8 月1會唔會同女兒一齊去註冊呀? 希望到時見到你啦.

原帖由 ccbrown 於 09-7-28 13:27 發表
各位GH P1家長,

您們好! 我是新加入的。我女女是1C班,請多多指教。

fyeung,

我冇時間去書展啦, 今日係最後一日啦....

方便起見, 我多數都會買Dr. Kong 啦, 雖然個公仔幾醜樣, 不過勝在夠平, 同分店多.

多謝哂你報料呀, 希望8月1會有緣相見啦.

原帖由 fyeung 於 09-7-28 13:36 發表
bird-bird,

書展同場仲有lego書包,$200幾蚊.我覺得個墊比較大.
Dr. Kong d書包我無比較過,SPI書包我之前係怕佢重,不過當日拎起左,又OK wow.加上有野送 ,咁就買左咯.而家唔使$400蚊搞掂,用到2年-3年都ok架.

...

fyeung,

唉, 乜註冊日可以彈性時間去呀, 我仲以為好似Orientation Day 咁要準時到添, 真係大幪媽媽, 好彩得你提醒。  

如果係咁, 我諗我都係9點零鐘到。你會唔會同女兒一齊去呀? 我會記得帶個大書包同埋支票簿去啦, 到時見呢

原帖由 fyeung 於 09-7-29 13:40 發表
bird-bird,

8月1日你幾點到,我9:00 am左右.
要買書,我會帶個背包+大環保袋,唔係都唔知點攞.

BMW,

唔該哂呀, 我尋日去大眾睇過, 原來SPI 有個4S 係列都係$248蚊咋, 會員仲有9折添! 有粉紅色同粉籃色, 除覺得佢比Dr. Kong 重之外我都幾鐘意, 不過妹妹都好似鐘意Dr. Kong 有公仔多的. Lego 真係最輕, 但唔知佢護脊功能係咪一樣咁good 呢??

我仲未決定到呀!!

原帖由 BMW 於 09-7-29 14:15 發表
可以去CWB的Sogo,0個度幾個Brand到有。

fyeung,

HSBC card 度有2款, 一款"Target"係列係紅色同藍色, 另一款"Active Special" 有Apple Green 同 Purple Pink 2 隻色, 但係都要6萬幾同7萬幾分, 睇現貨要去油麻地, 太麻煩啦, 不過你可以睇下面條link 參考下.

http://www.hsbc.com.hk/1/2/hk/cards/rewards/catalogue?pwscmd=quarterpick

原帖由 fyeung 於 09-7-30 13:09 發表
bird-bird & BMW,

SPI書包,我當日買個個係舊款,有個SPI架字,無粉紅色,我買左紅色.另外有一個係新款,紅色,粉紅色,藍色有公仔係前面,好靚,不過我當日同幾個家長諗過,內裡無SPI舊款內裡咁大,所以無選到.

我見有媽咪話 ...

亞女早上冇學, 我想我想會同埋佢去, 等佢快的睇下學校個泳池以外的地方. 到時, 背住個大背包同個女雞啄唔段就係我啦 , 到時見

原帖由 fyeung 於 09-7-30 13:32 發表
bird-bird,

唔好咁講,大家互相提醒下.有時忙,好多野我都會搞錯.
仲有要帶文件.
如下:
1. information sheet 3頁
2. autopay form 2頁,要帶bank account bank
仲有係form後面寫中文名+班別
3. 家長教師會form + HKD  ...

fyeung,

已經覆PM, please check.

Wallwini,

你好細心呀! 放心我唔會著高鞋, 拎咁多著高鞋咪即是搵自己笨?!

原帖由 fyeung 於 09-7-30 19:41 發表
bird-bird,

當日我朋友比我睇架係一張leaflet,上面有粉紅及粉綠個個,書展中所見到,印象之中好似係for大d架小朋友.

咦,當日會好難認架喎.please check pm.

Wallmini,

HKD 3,131.00係寫支票,係個頁最低寫左payable ...

死囉, 今晚要記住搵針咭.......係咪最遲開學要交比學校??

原帖由 fyeung 於 09-7-31 09:27 發表
阿十,

唔使聽日帶都得,打針之前帶.
希望你快d搵番出黎啦!!
‹ 上一主題|下一主題