用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 龍校的迷思
樓主: BabyBookBu
go

龍校的迷思   [複製鏈接]

回覆樓主:

‘而且他們只會教好嘅學生,不會教番好學生。無他嘅,因為佢地著重成績名氣,對於要教番好小朋友嘅責任,當然交番比家長。而且如果成績不好,很多小朋友中途已經跳船’
—-此種描述更適用于私小,官津小學,全港有1/3 學生是band3,讀唔掂就要升band3中學.
官津名中直屬小學既band3生到時升邊間,who care?

happynewyear16 發表於 21-5-19 23:26
培僑有勸退,考得後個啲會收電話

小學定中學呢?正路都是先留級.
培僑小一開始已經有補底班幫後面既同學.

happynewyear16 發表於 21-5-19 23:36
小學,比一個位留班好定係收一個勁人插班好?

又冇升中壓力,要踢唔使小學踢,中五踢都未遲.当然留級都讀唔掂另當別論.

唔少直資學校唔鼓勵競爭,排名都只排級前幾名.

而且每個學生都是學校自己選既,有道義責任.

好多人不明白一些直資一條龍學校為何能取得好成績,認為是踢走不達標既學生,當然不是這個原因。
原因有三:
1.學生經過挑選,這不是決定性原因,面試時小朋友先至五六歲,将會在學校學十二年.
2.一個重要既原因是家庭,收既學生相當大部分來自私幼,這些家長都是願意為小朋友學習付出金錢,一個中產大學程度家長,無論小朋友讀咩學校,都會盡可能使自己小朋友入大學.
3.學校因材施教,因為學生經過挑選,唔需要分精英班,難度可適當提高.學生家庭足以支持一人一樂器.學校唔布置太多作業,家長亦不會令小朋友耗費時光.同學之間亦互相影響.

‹ 上一主題|下一主題