用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 19-3-4 12:43

呢尐咪就所有事情只為求分數,用投資去考量回報,親手扼 ...

是教育制度使家長同小朋友求學就是求分數.
你全科外補,級頭入神中名中.咁就威威啰,學校都以你為榮.
我畫畫有創意過梵高,不過我是band2,band3,老師同家長話,你個仔都是唔好玩物喪志啦.

Soundervolt 發表於 19-3-4 13:22
請您睇返我喺363#嘅回复....唔再跟您遊花園。究竟有幾多父母真正認清楚自己仔女才能?
...

你可以話是家長因素, 但家長既行為都是要圍繞教學制度而轉.

現行教育制度下, 唔通叫家長唔插手幫小朋友呈分高D, 唔理級排名, 追求個人興趣.

在地區一線, 年年排一次精英班, 操少D都驚跌出精英班.

家長当然可以SAY NO, 結果越來越多人投向國際學校, 直資.

香港既國際學校供不應求, 越來越多.

Soundervolt 發表於 19-3-4 14:51

其實您對官津學校有太多誤解,而且概念上只係停留喺一群 ...

沒錯, 官津唔可以一概而論, 好多名校反而唔是好CHUR.功課反沒地區一二線多,

我見有名小到三年級仲是用活動教學坐椅編排.方向正確.

另外,

你既小朋友讀緊一線學校, 如果話唔使呈分, 全體小學生都可以升讀中學, 但中學可能成績由Band1A 跌到Band1B.

你是否贊成? 對學生個人成長是好事還是壞事?

我當然知道國際學校既問題.

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3736445&page=10&authorid=0#pid47634975

所以我比較喜歡直資.

回覆樓主:

沐恩既教學方法都反映左傳統官津既教學方法,所謂tier1既中學如果收既學生如沐恩相若水平,所謂獨特有趣既教學方法,唔見得可以比沐恩既成績好.
相反,沐恩收既是band1AB學生,現有方法一樣成績顯著.

回覆樓主

沐恩既方法是傳統官津一般既學習方法,短片見亦沒把此種學習方法比下去既意思。
然後有人話,因為沐恩唔是tier1,我間學校是tier1,所以我間學校教學方法先进好多。
Tier1既學校未必等於教學方法就是tier1,好多时候只是生源有別,大把tier1既學校與沐恩教學方法相同.
增值率高既中學先代表教學方法是tier1。

ddtt347 發表於 19-3-23 11:43
CIS學生的自信和淡定除了學校教育之外,應該更加來自本身家庭背景所給予的“底气”。兩間學校的學生所處的 ...

我认為是教學模式唔同,國際學校教學注重討論及表達,傳統學校老師上面講,學生下面聽,注重紀律,当要发言時難免拘謹.

國際學校未必是最好.
由幼稚園或者小學升上去, 如果加埋出國留學, 可以使幾百萬.
而且中文程度唔高,太過自由.以前國際學校小學是沒功課既,多左本地學生先多左功課.
我認為直資介與傳統與國際之間,
可以與國際學校一樣, 在高中先真正面對考試壓力.
而且學費較平, 好多有海外考試課程, 不難取得外國大學學位.
家長眼光要長遠D, 親生仔既水準先代表學校真正實力.

heihei33 發表於 19-3-27 12:12
但其實成個制度好奇怪,直資小學冇壓力, 但你要考入去,幾歲人仔已經要感受過五關斬六將面試壓力同識18般 ...

兩者並不奇怪.

1. 好既直資小學功課唔應該太多, 可以留俾小朋友學音樂, 玩體育, 捉棋, 睇書, 又或者根據自己既需要補習.直到高小都可以是咁既方式.多留時間發展小朋友既興趣, (有能力自律性高既學生, 甚至提早學習高年級課程).

2.直資小學唔需要分精英班, 考呈分試.

從依兩方面講, 直資學校壓力是沒咁大.

學校亦唔會選班HEA既小朋友及家長.

對學生及家長亦有要求:

學生經過挑選, 唔可以話選既是最叻既學生, 但肯定唔是差個班.學生之間程度差異沒咁大.

這批家長肯為小朋友學習付出金錢, 重視小朋學習,

家長能夠明白學校既教學理念, 對自己小朋友有要求.小朋友多出來既時間唔是拿來打機,

如果自己既女性格守紀律, 希望佢斯文有禮大方, 應該去讀女校.官津直資都沒問題. 伊D特質是同學校因素好有關係, 家庭都未必可以培養.
而且DSE四核心科目中三科文科, 女校成績好.
男仔重理科, 幾間最TOP既男校, 3322率都唔高. 應該選有海外課程既直資或IS多條出路.
‹ 上一主題|下一主題