用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外升學,澳洲 or 加拿大
go

[其他] 海外升學,澳洲 or 加拿大 [複製鏈接]

你小朋友幾大?
我都有睇過兩地學制,舉例 NSW 中學畢業係考HSC, Y11-12每年大概要讀5-6科, 除英文係必修,其他科目就好flexible, 而總成績係計50%學校分同50%公開試,最後會換算為一個ATAR分數考大學。

加拿大中學就讀夠 credits就可以畢業,由grade 10 開始計credit, 好似Eng, Math, Social, Science, 都係必修,有啲省嘅總成績係計70%學校分同30%公開試。另外仲有一啲叫advanced placement嘅programme,讀完可以係大學扣返credit。

唔知有冇錯漏,如有請其他熟悉嘅家長指正。

王家爸爸    發表於 21-1-22 11:50

enrei 發表於 21-1-22 10:30
小朋友13,讀緊s2,兩地學制都有比較過,個人覺得加拿大比較易啲接受,反正都唔要求入出名U⋯⋯,不過宜家 ...
其實你小朋友而家S2, 最遲讀完S3都仲可以銜接到當地課程, 可以比多小小時間睇下兩地情況先.
我之前同一間澳洲學校面試時對方都好老實話, 今年好大機會國際學生過唔到去開學.

不過加拿大雖然可以入境但疫情仍然反復, 有啲學校都可能改做網課.

‹ 上一主題|下一主題