用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BPS自行問題請教
樓主: mmmandddy
go

BPS自行問題請教   [複製鏈接]

mmmandddy 發表於 21-11-5 11:08
阿女16校網小學,唔系四小龍,普通學校(有BK家長話係寶校),級頭3,BPS未收過我地小學學生,自行報BPS系 ...
其實除咗鍾意女校呢個原因外,究竟你家爸爸仲有冇其他鍾意既原因?

catcleho 發表於 21-11-8 16:12
唔好意思, 其實如果係寶校級3揀BPS, 機會真係小, 好多外區小學和私小都以BPS為其中一間自行, 張祝山, 中婦 ...

BPS是好受歡迎,但又未至於達全港級頭女都會報的學校
第一,位置問題,起碼新界、九龍西或九龍城等未必會考慮過海讀bps
第二,好的女校何其多,亦有部分家長唔喜歡「官校」又或學習氣氛較濃厚的學校
第三,唔好睇少近年既人口變化加減少既情況,從而影響入讀機會率

mcl203 發表於 21-11-8 17:26
BPS嚮咗好多年啦喎,係同QC齊名,一間男一間女~~~
係呀,所以我都話追bps好受歡迎,但未必如網友所寫是所有級頭囡的target 唔好攞女校同男校比啦

mcl203 發表於 21-11-8 17:44
咁又似乎係港島好受歡迎㗎喎,咪同QC差唔多,一樣受現行政策影響,只係女校比男校多,男校易啲收尖子去交 ...

又認同既,確實係好受「港島」囡歡迎

b3410 發表於 21-11-8 18:31
女校真係比較多選擇
當初心大心細,最後都係外貌協會自一MCS。本來最心儀英華女,不過當時唔知幾時 ...

反而我擔心位係,入到但讀唔讀到?話說有朋友,小學成績年年級頭,當年順利入bps,點知愈讀愈唔起勁,追唔到,結果u都讀唔到。佢都幾唔開心,小學明明成績好好,點知上唔到u。

yuki0120 發表於 21-11-28 17:12
我一心以為係咁先轉校的,點知而家認識左幾個ssgps同學仔媽咪,佢地啲大女升左中學,從她們口中得知升中後 ...
其實有「學業獎」應該好放心升直中冇問題,除非又想跳走,否則就算唔知名次,但都一定比起冇直中津校放心。
至於讀書壓力,真係個個唔同,不過今年都聽朋友講ssgc其實唔算太輕鬆,我估大部分band 1學校相若,no pain no gain.

yuki0120 發表於 21-11-28 18:58
其實我係擔心要自學,攪功課到11點幾而無時間溫習。朋友個女讀英華都係8點前完成功課,起碼仲有時間溫習。 ...
都是個人問題多啲,另一方面,如果能掌握學習進度,其實做功課唔會有難度,咁就唔需要花太多時間。可以培養到日日溫書實在太乖太好喇小女由小學到而家都一定唔會日日溫習,完成功課就算冇佢咁好氣。

yuki0120 發表於 21-11-28 20:10
謝謝 其實係因為小女不太聰明,所以才要透過每天溫習來換取好成績。當初一心將來入bps,所以才每天 ...
我都經常同自己小朋友講,小聰明會有用完的一日,良好的學習態度及習慣先是最重要。
‹ 上一主題|下一主題