用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 40網荔枝角天主教排第2有機會嗎?
go

40網荔枝角天主教排第2有機會嗎? [複製鏈接]

Re: 40網荔枝角天主教排第2有機會嗎?

shirleychan,

我當年都係好似你甘排, 第2排荔天, 就派咗去第3志願lak.

shirleychan,

派咗去旅港開平商會學校, 不過叩門入咗大角咀天主教小學(海帆道).

2fungs,

旅港開平唔係唔好, 佢地既academic level都好好ga, 不過我老公覺得佢地既校舍舊同細d(compare with 千禧校舍). 同埋當年佢地仲係4測4考, 怕阿仔同自己都頂唔順. 我地又覺得男仔派中學時油, 尖, 旺區好似多d學校choose, 所以就轉咗區出去讀lak.

2fungs,

我阿仔就ok啦, 佢地係一年級xmas開始要背乘數表, 仲要係由9開始背, 不過測驗, 考試係唔駛考ga, 直至2年級上學期先真係要測or考乘數. 其實甘早背都有好處, 真係會熟好多, 同埋原來由9開始, 之前果d就會容易背好多.

2fungs,

我阿仔宜家係2年級lak, 佢舊年一年級時就係xmas開始背9既乘數表lak. 我阿仔都ok, 不過佢就無補習, 我要佢係我放工前做晒d功課(因為成日同佢講, mummy返來係睇功課, 唔係陪你做功課既). 佢暫時都做到, 希望佢keep到落去啦. 你阿仔入小一, 係咪06年9月? 都係讀大天(海帆)? 得閒都可以入去我地個topic度一齊chat下....

2fungs,

甘你會choose邊間? 有邊間會係你心水? 希望你入到你想入既學校啦.

2fungs,

旅港開平只係校舍問題, 佢地既academic ok ga. 不過可能你會發現佢地每年都係10個人到入旅港開平中學, 我有問過我親戚(佢有2個小朋友讀緊小三&小一), 佢話因為考得前既同學會choose更好既中學, 所以我都相信佢地既academic level係ok既. 同埋我親戚佢地改咗全年2測, 2考lak.

祝你地個個都好運!

J&Amom,

大角咀天主教係舊校, 即以前上午班變咗全日制, 而海帆道大角咀係大角咀舊校既下午校變成全日制, 佢地係新校舍. 同油天係無任何關係. 我大仔宜家就係海帆道大角咀天主教讀緊.  

J&Amom,

海帆道大角咀係海帆軒對面, 隔離有間嘉道理中學既. 奧運站or南昌站都可以行到去. 不過我諗你去果間係油天(海弘道).

當年我都係choose英華甲一, 乙一, 不過我係抽唔到果個. 派咗去第3志願(旅港開平), 我第二填荔天都派唔到, 結果自己去叩門入咗, 大角咀海帆道.

2fungs,

係呀, 佢大女時第一round巳經choose旅港開平, 佢都係諗住佢有直屬中學. 所以第一round15分就入咗. 都細仔時就更加唔駛諗直入啦.

我都係有2位公子, 細仔宜家讀緊k2, 今年9月先choose小學, 不過我都係直入海帆大角咀lak, 唔駛好似大仔果時甘煩.

J&Amom,

甘少中上旅港中學, 我聽我親戚講, 因為果d成績強勁既學生會choose d比旅港中學更勁既學校, 所以先得10個人到上佢地既中學, 不過佢就話其實全級頭30名都可以優先choose旅港中學.

同埋開始改制, 唔睇學能測驗, 真係靠前1,2年既同學仔既成績, 睇下仲可唔可以攞多d band 1位.
‹ 上一主題|下一主題