用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區升中邊緣人求助
樓主: Kelly222
go

九龍城區升中邊緣人求助 [複製鏈接]

Kelly222 發表於 21-4-14 12:12
回覆 YmOra 的帖子

唔該,係本區

如想試兩間 大抽獎可以考慮如下
甲1 九真 (KL3邊緣人可能屬全港B1)
乙1 培道 (B2熱門 乙2可能無機)

Kelly222 發表於 21-4-14 12:31
回覆 Poyau 的帖子

老師話今年培道係B1,我唔知佢係B2?!啊啊啊

培道近年DSE成績有進步
多咗B1生選 不過B2生乙1應仍有機

Kelly222 發表於 21-4-14 13:35
回覆 Poyau 的帖子

原來係甘…講真宜家好難估,年年情況都會唔同…九真培道好似不分上下?有無提議參考嚇 ...

九真成績較培道佳
兩校2020年DSE成績比較供參考

2020年 培道 | 九真
中六 109人 | 94人
3322率 70% | 86%

中文4+ 60.5% | 66%
英文4+ 23.9% | 50%
數學4+ 37.6% | [≤50%]^
--------------------------------------------------
CEM4+ 37.3% | [38.7-55.3%]^^
通識4+ 40.4% | 51%
--------------------------------------------------
主科4+ 38.1% | [41.8-54.3%]^^

^校務報告寫中英通過半 估計數≤50%
^^假設數學4+ 0-50%

imtschl 發表於 21-4-14 13:47
除咗培道,九龍城仲有無其他「B2A」的選擇呢?

DSE成績 培道 > 何官 > 胡兆熾
文理 無公布DSE成績

Kelly222 發表於 21-4-14 20:38
保守D甲乙一同二都揀一真光,二培道……

邊緣人保守啲可考慮乙1培道
因為B2生乙1培道可能已派完

Kelly222 發表於 21-4-18 19:54
回覆 YmOra 的帖子

嚇?!點解唔樂觀

九真熱門程度隨近年成績進步而增加

2020年 銀禧 | 黃笏南 | 丘佐榮 | 九真
3322率 77.1% 94.7% 76.1% 86%
聯招學士 78.1% ~67%^ 73.4% 85%
聯招取錄 85.1% 達89% 89.0% 87.1%
學士比例 91.8% 超75% 82.5% 97.5%
^ 89% x 75% = 67%

yingb 發表於 21-4-19 10:56
請問乙一排銀禧定黃笏南會安全些?

請問係B1/B2生定邊緣人
‹ 上一主題|下一主題