用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 浸會大學附屬幼稚園,小學及中學(王錦輝中小學) ...
樓主: ka媽
go

浸會大學附屬幼稚園,小學及中學(王錦輝中小學) [複製鏈接]

Re: 浸會大學附屬幼稚園,小學及中學(王錦輝中小學)

ka媽

恭喜哂呀

今晚訓得安樂law。

ALLICE,

都唔駛咁擔心0既,相信學校係會通知哂所有浸幼的學生,comfirm左會由浸幼直升浸小的學生先,咁剩番個d學位咪容易掌握d law,相信到時會一次過通知哂你地架啦。

祝原各位順順利利。

ka媽 寫道:
9月24日2:00pm浸小陳校長叫被錄取的學生家長開會,
所為何事?

ka 媽
我地浸幼k1向24號2:00又係有個家長會喎,地點向浸幼3樓,咁啱0既。

ka媽 寫道:
我o地浸小開會在低座會堂2座1樓, 浸小話係校長想我o地d家長更加明白浸小的教學方向, 然後就要簽"賣身契", 免得日後後悔.

好似好嚴重咁。

ka媽

你明天去可否報告下??  唔該哂你。

ka媽

多謝你詳盡報料   

其實咁計都收左浸幼50幾人,今年k3都係60人到,即大部份都收哂。

不過到我個呢班k1仔個年有成百幾人,佢都係得百幾個位,除非學校到時加班,如果唔係都有d危機。

我今日都去完k1家長會,園長都話計劃緊加分制,同埋遲些少會請浸小校長同我地開個會講清楚詳情。

重有新園長會在1/11上任。

Re: 浸會大學王錦輝中小學

AaronMummy 寫道:
but I think it's still to early to say whether it is good or not as they have just posted the ad to recruit a principal...there is nothing for sure...

會唔會係誤會左係浸幼呀,浸幼之前真係有登報請園長,不過而家請到了會在1/11上任。

Bob&Wendy 寫道:
Allie,

今年開始K1及K2小朋友開始學phonics(my son is now studying in K2 but the school doesn't have phoics lesson last year).  唔知K3有冇學?

今年佢地有3個英文老師, 英文堂增至一星期3堂, 所以有資源/時間開始卦 :

我淨係知今年英文有phonics學,但我地k1仔都係1星期1堂,原來k2巳改了一星期3堂啦,咁又幾好噃。

Allie

遲d可能只會浸幼生?? 梗係唔會啦,到3年後都唔知會改成點,又可能學校穩定左會因應學生人數而加班呢。

今年係多左好多人報呀,相信跟住呢1,2年都會好多報,淨係身邊d朋友今年都叫我幫佢地law form,但其實佢地認唔認同學校0既理念我就不得而知啦,我都好慶幸囡囡入到去讀,都係佢自己好運姐,不過都要睇下年k2就會知多唔多人退學,因每年都有部份家長覺得學校課程未乎合佢地要求而退學架。

3堂英文的改動我諗都有些因數是配合番浸小,但其實本身浸幼1星期一堂的英文事實上又係少左d0既,而家改動左咪幾好law。

ka媽 寫道:
今日去過浸小的校舍地盤, 原來浸小面積好大o架, 個運動場就真係大得緊要, 不過唔知完工後可能運動埸會被劃分出籃球埸, 花園之類呱, 而另一邊浸中以及國際學院的面積加起來才有浸小咁大, 浸小與浸中現在都起到上一樓, 我猜新年應該會起好晒個外壳, 我在現場有影相, 不過唔識放上綱.

ka媽

我幫你啦~~  

ka媽 寫道:
Hi, kae, 我還有3張現場直擊相片, 妳幫我搞啦, THX!
總共5張相片, 全部都係小學部範圍.

小學正門正面, 對著石門火車站出口處:

小學後街, 向高速公路:

以下是否小學旁邊住宅用地?

ka媽

攪dim啦。 你只要將所有的[IMG]轉番做細草[Img]就得架啦。

k2&k3我未知,k1普通話一星期一堂約30分鐘,英文堂一星期2堂約30分鐘。

ka媽

咁快就一年啦,番多2個月又升班了,覺得佢改變左好多,你地幾時畢業禮?? 因我地未有收到通知,需然你囡囡9月上小學了,但2年後我地又係校友啦

ka媽

早前唔係巳搞左個(國家民族造型)啦咩??? 因我個日向學校見到,睇到哂佢地d做型好鬼正,睇到我地d義工拍案叫絕

Re: 浸會大學附屬幼稚園,小學及中學

ka媽 寫道:
Hi, Kae,
之前是綵排, 讓老師看造型, 而且是為學生對其他國家民族有更深認識, 後來出來效果出奇地好,妳看了都叫好呢, 畢業典禮所以會再展現一下的. "...好正..."...妳日後都有機會要幫囡囡作此準備, 偷到師未?

哦~~原來如此

個日都同幾位家長說駛唔駛諗定阿女k3畢業時要做什麼做型   

但你知學校咁多花臣,可能2年後唔係攪民族服飾lu
‹ 上一主題|下一主題