用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培正小學vs 英華小學, 點揀??
樓主: kittybuzz
go

培正小學vs 英華小學, 點揀?? [複製鏈接]

Re: 培正小學vs 英華小學, 點揀??

我又係咁橋路過既,我既唔係培正亦唔係英華家長,我來自街坊福利會既,英華?嘩!嘩!嘩!乜英華唔早三年搬來深水浦啊?否則我個仔同D同學仔都抽英華啦!抽到咪唔駛做街坊仔做英華仔囉,間學校又冇街坊福利會中學一條龍直升。

睇完上面,發覺好似冇人炳得入培正,英華就俾人炳到七彩,而邊D係培正家長我就唔知,但培正D校友講既又的確幾中肯同有修養,唔似幫英華講好說話D家長咁爸辣,似潑虎,可能佢地多數來自低下階層有關吧!不如討論英華小學老師Vs培正小學老師仲好啦!

子曰:有教無類--意指任何階層的人皆可受教育,現在香港有五百間津貼小學做緊(包括現在大角咀全日制的基全小學),有教無類非英小買了專利。

孔子又曰:朽木不可雕也--意指平庸之輩教極都只是平庸之輩,點教都係咁上下Banding,孔子他老人家門下弟子三千,個個是經佢老人家揀過的精英,家境非富則貴,成績差D都入唔到學。

孔子更曰:唯女子與小人難養也--意指女子or小人等教精佢都無用,講極都唔明仲會死撑到底咁樣話。

如果今年英華小學小一生去報培正, 唔知有無10個得呢?
但相反培正小一生,又未必有10個抽到入英華.因大把band3學生爭.點抽呀?哈哈哈哈  哈哈哈哈

一 條 龍 英 中 恐 「 落 車 」   

( 星 島 日 報 報 道 ) 建 議 的 新 中 學 教 學 語 言 機 制 要 求 , 英 文 中 學 要 有 八 成 半 學 生 達 標 , 令 一 條 龍 辦 學 的 英 中 有 「 落 車 」 危 機 。 傳 統 名 校 英 華 書 院 表 示 關 注 , 已

嘩!嘩!嘩!乜英華D支持者睇完篇嘢立即收晒聲?
  男拔與英華驚落車的原因各有不同,分析如下:
  男拔小學是直資,有收生自主權,它小一收了三分一體育頂尖高手博攞獎(讀書未必掂),又收了三分一音樂頂尖高手博攞獎((讀書又未必掂),另三分一才收讀書高手博攞狀元,所以一聽見要考佢D學生就知攞獎美夢將受破壞。
  當然,經過小拔六年訓練,學生有七、八成Band1應不是問題,況且直資中學有收生自主權,成績未夠班可以唔比佢上,可收番D校外讀書高手,不過張灼祥的攞獎美夢將受重創,當然瓜瓜嘈。
  但是,英華瓜瓜嘈驚落車的原因卻是兩碼子事啊。
  其實,最大問題係英華中學的校長,點解要驚你哋班家長嘅小朋友達唔到標要落車?因原好易估,因為校長可能已經睇得出佢哋亂咁抽入來既小朋友唔係好得,對佢哋冇乜信心吧!
  如果大部份學生未夠班用英文上堂的話,落車變中中又有什麼問題?使乜驚成咁?不過就可能驚中學D老師從未教過Band 3學生,唔知點教,而且用慣英文教學,如果轉用中文教,都唔知佢哋教得掂唔掂,這就是另一個問題了。
  另外,英小如果連85% Band 1學生也沒有,咁搞間小學來作什?以前收街外生都100% Band 1啦!況且深水埔其他小學也有很多好學生,抽番區內小學Band 1學生入中學咪仲好,深水埔的長天、銘賢等中學都有近100% Band 1生啦!英華以前中三同中五都仲可以淘汰一D唔掂學生,第日三三制直上中六冇得淘汰,到時整十零二十個會考 0 分生出來都咪話唔大煲。
  雖然英華支持者成日口口聲聲話自己小學有成千人報名讀,但問題係你點從中抽D叻人、勤力人入來啊?就算全港二萬幾名男生報名讀你又如何了?你點從中抽D叻人入來了?你唔好話比我聽自行收生時高分D抽入來啊、區外來啊果D就叫叻人啊。
  另外,我很想知那些口口聲聲說英華很多學生來自區外的家長,他們怎樣看學校那些來自深水埔的家庭了?
  千禧校舍又何了?話你知啦,今年,與英華同一辦學團體的中華基督教會,在屯門就有兩所千禧小學因收生不足而縮了班。
  我不反對Band 1學校改作有教無類學校,所謂有教無類的學校即是裏面乜差人都有,但讀有教無類學校的家長就不應成日同有收生自主權的精英學校比,根本就是兩種學校。
以我所知,精英小學如如培正、聖保羅男女等,每年拿的全港性校際比賽獎項超過一百項,你們呢?你們在深水埔區的區際比賽拿了多少項?

上智中學如果搞間津貼一條龍小學,單憑彩數抽小學生一條龍直上,上智還是不是上智?上智還是不是100% Band 1?不知所謂!

上智不是上智,上智只會是下智!

哈哈哈哈 哈哈哈哈

我在此說清楚,上智之所以上智,因他沒有搞津貼一條龍小學,他們的家長、學生也是上智人。如果搞津貼一條龍小學隨時抽入一批下智人。
St Mary, MCS,喇沙嘅小學生都係計point和大抽獎入,但他們的家長沒有下智到在這兒狂吹水,招招積積,不可一世啊!你們就喜歡和這些成績好的小學比,憑什麽?為何不與東涌天主教、天水圍循道等津貼一條龍比?你們與東涌天主教、天水圍循道等有何分別?看小你們的隨了我之外,還有你們的中學校長啊!他就擔心你們的小笨友及老笨唔掂而變中中啊!我也真可憐,講咗咁耐你們這些下智家長也看不懂。

Sandy PK:
看過你的發言,就知你是眾多下智家長中最招招積積、最不可一世、最牙擦擦的一位下智家長。無他既,如果有些人的小笨友成績唔多掂,屬Band 3,憑實力成世唔荒入到Band 1 中學的話,抽到下智小學確又係唔錯、幾巴閉,仲唔牙斬斬咁日日上來這網站眩耀、晒命一番麼?呢類犬我見唔少,我大人不記小犬過,唔同你一般見識。這種下智人殊不知原來就是你自己令原本Band1的中學變中中啊!
現在,我在此明刀明槍的睇小你、恥笑你,告訴你,因為有你及你的小笨友在,所以我不會讓犬兒入讀你們的小學,將來入讀你們因成績差而被迫轉了做中中的中學機會也不大吧!
不過無論如何,聽你哋講得咁正,我也推薦了很多人遲D抽你們的小學,他們分別有來自破碎家庭、來自板間房家庭小童、父親是吸毒者、輕度弱智者、自閉症者、暴力傾向小童、綜援家庭…….等等,希望他們有幸抽入你們的小學直上,教到佢哋成為Band 1 生。

哈哈哈哈 哈哈哈哈
‹ 上一主題|下一主題