用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
樓主: Summer
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

雙子媽媽,

咁呀係, 平時真係冇乜時間睇書, 我都係等車時間睇下.

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-22 13:52 發表
stliu,

我返而無時間睇書, 因為亞囝會煩住我, 要我同佢玩. 出去上堂, 見唔到佢, 可以專心d. 唉..........鬼叫自己唔識教, 個仔又un 皮咩

fungwongphie,

pls check PM.

原帖由 fungwongphie 於 08-10-24 09:12 發表
Hi, good morning.

jjhh,

睇倒你個message, 都感覺倒你仔仔大個左呀, 特別係佢話其他小朋友都係自己撕蛋糕仔張紙...
群體生活 & 學校生活真係對佢地好大影響啊!

原帖由 jjhh 於 08-10-24 13:51 發表
fababyfat & sheepmom, thanks for your advice

我同阿仔個阿爸商量後, 家長日都真係好想同埋阿仔去, 想聽下佢講下平時坐係邊呀, 會做d乜野呀, 玩d乜野呀咁。不過唔會同姐姐去lu, 因佢要係屋企湊bb, 唔想帶 ...

雙子媽媽,

星期六果日好開心見倒你, 不過太少時間了, 希望11月16日可以傾耐D... 哈哈, 我果日都算失禮, 你同我打招呼我都好似唔係好認倒你... 其實諗諗下, 你同Cyrus都有D似樣, 係我自己發緊夢, 唔為意呀!

星期五晚, 我都有問我仔, 老師有冇話返去要攬爸爸媽媽, 佢話係"搥骨"呀, 仲用手仔幫我"搥"左幾下, 好好笑!

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-24 15:04 發表
e......唔通我地k1f的老師都有叫小朋友攬爸爸媽媽? 因為星期二晚我好夜先返屋企, 當時亞囝已經進入半睡眠狀態, 佢聽到我返, 即時標出黎話要攬吓我, 平時係無架. 我話唔使啦, 佢係都要攬, 攬完拿拿聲標返入房瞓覺.:jo ...

雙子媽媽,

哈哈, 有咁似咩?自己睇唔覺架! 個個都話我仔似我老公多D, 不過有時D人又話佢某個樣都似我... 咁呀好, 實唔會失散!

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-27 11:18 發表
stliu,

車...有幾失禮, 小事一樁. 妳地一家三口成個餅印咁, 想唔認得都難.

jumbo_mandy,

真係咩? 我仲成日覺得佢似阿爸多D, 因為之前D人成日咁講, 唔通佢越大越似我?哈哈!

原帖由 jumbo_mandy 於 08-10-27 11:51 發表

stliu,
我都覺得晉晉似妳多d。

Felicia726,

家長日都okay, 我仔響班裡面算不過不失, 唔係好曳, 又唔係最乖咁啦, 老師話佢一般都okay, 算合作...

原帖由 Felicia726 於 08-10-27 12:35 發表
Hi stliu and all,
How's your meeting with the teacher on the parent day? My son's homeroom teacher hasn't called me up to talk about my son yet. I am quite 'sum kup' to know my son's performance in cl ...

我仔果班張紙, 右上角有個細細字寫住27/10交, 所以阿仔油完之後我放返響手冊度.

我仔話一塊油黃色, 一塊油綠色時我都唔為意, 原來係老師要求的...

原帖由 fungwongphie 於 08-10-28 08:58 發表
One yellow one green ma ??  I forgot to hand in yesterday and have put it in the school bag today.

雙子媽媽,

講真, 我仔識得話俾我知要油黃色/綠色, 我都已經好欣慰了, 因為佢平時未必記得, 所以我都冇再問佢點解係黃色, 綠色, 原來係配合秋天的主題.

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-28 10:19 發表
stliu,

樹葉油綠色同黃色係配合秋天的主提. 星期六見家長時Ms Tam 都有問我Cyrus識唔識同我講返點解d樹葉會變色.

雙子媽媽  & jumbo_mandy,

哈哈, 我數口都唔精, 不過都係最叻係discount!

雙子媽媽,
如果我係你都好傷心, 但係又真係"褸"佢唔"褸"佢呢?
可唔可以搵個時間, 大家都心平氣和, 同佢傾下, 話俾佢知, 佢咁樣講令你好傷心呀?
我仔有時都係咁架, 不過通常係對阿爸, 咁我地就會另外搵個時間同佢解釋, 佢咁樣係令人傷心架... 佢又好似明咁! 雖然真係得3歲, 但都可以解釋到的. 兩母子, 又真係冇隔夜仇.
如果係因為你"剷"佢起身, 可唔可以試下下次搵第個叫佢起身, 緩衝下氣氛? 我仔冇呢個問題(當然佢有好多其他問題), 因為佢實在太早起身喇 (天未光就醒左, 6點都未夠呀, 陰功!) 有時朝早真係寧願佢瞓晏D呀!

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-28 11:51 發表
mandy,

數學呢, 我最叻係計discount, 即係d衫8折左後係幾多$呢

minamidopey,

你好呀! 我仔係K1F的. 你講recitation呢, 其實之前好似有個thread架, 不過真係唔知去左邊, 要逐版搵搵先知呀...

我就上網用keyword search, 都通常搵倒. 不如你有邊首唔知, 你post呢度問下大家, 我地一齊 input下, 都應該可以知道D內容...

原帖由 minamidopey 於 08-10-28 11:57 發表
你們好,我囡囡曉昕 Kent Road  -K1G  - AM- apple組.

初次報到想請教recitation,可以在那裏找.因為小女不會向我透露在校的情况 ,所以想找找可以共同相談的話題,增加感情若有請post,thankyou.:loveliness: ...

minamidopey & all,

我頭先發現, 原來最近都有mami整左K1 songs& recitation條link wor...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1674863&extra=page%3D1

我走左入去留言了. 等我今晚返去再睇睇阿仔個syllabus, 睇下佢仲有咩recitation, 試下搵埋D內容先... 問佢就唔問倒D乜, 唯有靠自己啦! 哈哈!

原帖由 stliu 於 08-10-28 13:15 發表
minamidopey,

你好呀! 我仔係K1F的. 你講recitation呢, 其實之前好似有個thread架, 不過真係唔知去左邊, 要逐版搵搵先知呀...

我就上網用keyword search, 都通常搵倒. 不如你有邊首唔知, 你post呢度問下大家, 我 ...

fatbabyfat,

我同意wasyinyin所講, 大前題係同愛囡號好好溝通,  或者有D野真係放手俾佢教. 雖然你睇唔過眼, 但有時就係咁, 肥妹受軟唔受硬, 雖然愛囡號可能縱佢多D, 但如果整體佢教得掂肥妹, 就俾佢試下啦, 我知, 棒下出孝兒, 不過呢個世代D小朋友, 我地真係用捧, 佢地報警都有之啦!

聖經都有講架, 要靈巧像蛇, 純良像鴿子, 即係, 要適得響適當時候做適當的事.
呢個時候, 或者係你同肥妹建立關係, 果D會拆毀關係的, 咪由得愛囡號響適當時候先出手囉. 最後, 你事後單獨同愛囡號傾啦!

原帖由 wasyinyin 於 08-10-28 16:35 發表
fatbabyfat,

睇完你嘅留言. 唔知點解我都好似受傷咁. 唔係因為我囝都係咁. 而係自己都係媽媽. 如果自己想教好個囡而話佢. 到頭來咁. 真係好hurt.

但見肥妹真身時. 佢又真係好ok. 唔通小朋友都真係好演技. 我囝就外 ...

fatbabyfat,

睇完你呢個回應, 我真係好感動, 起碼愛女號同你都肯傾, 肯溝通, 佢又咁緊張你. 而且你真係好錫肥妹!

大家都係為個家, 為個女... 係要有D時間呀... 每個小朋友都好獨特, 係個個體, 我仔合用的, 放在肥妹身上未必合用...

從我同你的對話中, 我都覺得你好easy going, 係樂天派. 但當然, 愛之深, 責之切, 你好愛好愛肥妹, 緊張佢, 所以對佢咁嚴...

希望你同愛女號都攞倒個中間位...學佢所講, 有咩唔開心要講出來, 又可以上來呢度傾下... 最緊要唔好屈住...

原帖由 fatbabyfat 於 08-10-28 17:39 發表
wasyinyin,

好多謝你明白我的感受, 話你知, 我尋晚同愛女號鬧大交, 真係好大好大個隻, 我重同佢講, 我話我呢輪真係情緒好有問題, 我叫佢唔好迫我, 成日話我唔應該咁話個女, 我真係想死嫁, 嚇到佢死咁濟, 佢話其實都 ...

fatbabyfat,

嘩! 愛女號的中文拼音真係好犀利呀! 開初睇真係要估下, 不過我諗你一定係高手! 真係好, 你同愛女號響日頭都可以msn下!

但, 我地唔係CP, 係lovely ladies就真! 哈哈!
你唔使咁客氣啦! 我都好開心可以識倒你同其他mami, 所以好期待11月16日的旅行呀!

原帖由 fatbabyfat 於 08-10-29 10:34 發表
各位媽媽早呀,

睇完咁多你地的鼓勵留言, 我的心情真係好左好多啦, 我亦都會試下你地教我的方法去同肥妹相處. 我都同愛女號講, 好彩同好開心因為肥妹考到根德園, 等我無意中發現呢個網站, 識到咁多有愛心的媽咪, 得 ...

雙子媽媽,

小朋友真係弱小心靈架, 意氣說話我自己都忍唔住講, 不過呢, 佢地聽左又真係記響心度... 好得意架... 我成日話, 佢地太take it personal喇!
無法, 佢地係咁, 我地大人有大量, 唯有知分寸D囉!

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-29 10:45 發表
妳地真係sweet, sweet 架姐 .

我同Cyrus都和好左. 佢daddy尋日同佢傾左一輪, 佢話佢好唔開心, 因為mummy成日話佢naughty, 又話邊個邊個食飯快, 邊個邊個叻過佢, 仲話搵個新bb返黎唔要佢. 我老公話我小朋友 ...

哈哈, yum sen sai hay, 係摩斯密碼來架!

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-29 12:34 發表
fatbabyfat,

妳老公個d拼音真係睇死我. yum sen sai hay = 暗聲細氣

fatbabyfat,

哈哈! 你老公好搞笑, 咁佢都起碼肯去學打英文喎! 誠意可嘉!

jumbo_mandy,
你真係飲得杯落呀! ++咁乖又懂事.
如果我用相同的問題問我仔, 肯定佢唔知亂答D乜呢!
反而係, 我每日都同佢講一次, 無論點都好, 爸爸媽媽都一樣咁錫佢, 咁愛佢. 佢曳,佢發脾氣時, 爸爸媽媽會唔開心, 但唔會影響對佢的愛, 唔知佢明唔明...
因為試過一次, 佢發脾氣, 喊晒咁, 我好大聲鬧佢, 跟住我落車時, 行響佢前面, 佢喊住大聲咁叫我, 好似慌死我走左咁. 照道理, 我咁大聲鬧佢, 佢應該唔想跟住我至係, 但佢咁緊張, 似乎佢覺得佢曳, 我地就唔鍾意佢... 但, 其實我都冇乜同佢講過, 唔要佢呢D字... 所以呢, 我而家每日同佢洗腦一次... 哈哈, 可能佢都唔知我做乜!

原帖由 fatbabyfat 於 08-10-29 14:35 發表
雙子媽媽,

無法啦, 我老公係上一代的人, 佢真係一個中文字都唔識打, 所以要用拼音先可以講野講到好到肉咁, 佢都係呢幾年先識打英文炸, 真係講你都唔信, 重要係用二指神功, 我好記得佢開頭打英文時, 話比我知打得最 ...

雙子媽媽,

係呀係呀, 因為我契女都係讀KV, 我見過佢個書包, K2同K3係用同一個書包架...

All,

我尋日真係走去問阿仔類似jumbo_mandy問佢女的問題, 果然, 佢都唔知我問乜, 同樣, 我都唔知佢答乜! 哈哈!
佢淨係講倒唔鍾意我鬧佢咋... 咁我問佢, 咁點算呀, 如果佢曳, 佢就扮呆囉!  

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-30 14:52 發表
唔知大家知唔知, 原來k3 個書包大d架, 高d同闊d(k2就唔知). 我褓母車站多左個小朋友上車, 佢媽咪見到我個囝, 叫佢個囝囝估吓我個囝讀k幾. 佢個囝答k1. 佢媽咪問妳點知, 個小朋友答: 因為佢個書包細d, 仲有佢係用水杯 ...

雙子媽媽 & fatbabyfat,

你兩位的媽媽真係好好呀! 其實我媽媽都好好. D人話養兒方知父母恩, 係真架!

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-30 17:57 發表
fatbabyfat,

整咩鬼咁感性啫, (係感性唔係性感, 唔好睇錯) . 我都講吓先 - 我媽咪都好好架, 佢為左幫我湊亞囝, 山長水遠跟我搬入大嶼山, 平時無麻雀打, 又無得同朋友飲茶. 只有我放假佢先可以出'城', 但都要 ...
‹ 上一主題|下一主題