用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09年根德園取錄列表
樓主: stliu
go

08-09年根德園取錄列表 [複製鏈接]

cacatam,

比較真係好難免呀, 就算自己成日提住都少不免會呀! 我都要不斷催眠自己唔好同人比較... 加油, 我諗我地要成立一個催眠學會 至得喇!

原文章由 cacatam 於 07-12-12 10:49 發表
me too..I do know that I shouldn't be that 神經質..worry this and worry that..but sometimes..really hard to control myself.. ..actually, my niece is now studying in KV, I'm just worrying th ...

chingchingb.ma,
同意呀, 順其自然啦, 我睇左都係得個知字咋.
冇諗住谷阿仔啊!

原文章由 chingchingb.ma 於 07-12-12 10:54 發表
講得o岩,唔使咁擔心!!

你地都幾叻bor,可以搵到assessment卷睇,不過講真,如果預先睇過未必好事,增加緊張/擔心,無形壓力會令自己不知不覺間吹谷小朋友,就算將來比小朋友拿99分,你可能會覺得唔開心,點解咁唔小心有care ...

呵呵, 你女女好搞笑呀, 連猴早散都食得唔好晒

魚肝油真係唔係個個小朋友鍾意食呀. 我仔都okay. 維他命都好丫, 起碼叫做補充下丫! 我都有俾羊奶片仔仔食,佢當糖咁食. 不過唔係每日食.

原文章由 yiuszeman 於 07-12-12 11:11 發表
我個女怪怪地, 佢食藥都算OK, 最鍾意食中藥, DEAN 人, 好多時佢咳完尾聲, 我都會比猴早散佢食, 佢 SAW SAW 地嫁, 好鍾意食, 重要用水沖埋個少少食埋嫁.

我都知魚肝油好, 不過我個女唔肯食, 試過幾個牌字都唔肯, 而 ...

jumbo_mandy,
Dorset pm好似係全部都係K2學生來架. 所以我地個list冇架!

我都有同仔仔打流感針呀, 打左真係好似好D咁架, 或者係心理作用.

原文章由 jumbo_mandy 於 07-12-12 12:47 發表
stliu
我90% 會讀kv, 除非kv突然惡評如潮, 因為我係心思熟慮後, 先報kv架。

點解個list 冇左Dorset pm

希望所有bb ge 病病適應期快d過啦, 我今晚都約左趙醫生同個女打流感針。 ...

jumbo_mandy,
我仔都係架, 問佢響學校食乜茶點, 日日都話食腸仔包
尋日仲搞笑, 佢響學校賴左尿, 返到來我問佢係咪整濕張櫈,佢話唔係, 係地墊濕左; 跟住又話另一個同學仔都尿尿,濕左地墊. 但係今朝我老公送佢返學時, 老師話果個同學冇賴尿呀! 真係!

原文章由 jumbo_mandy 於 07-12-12 12:57 發表

好呀!  我地就繼續八落去啦!  haha....
我個女每日都會講學校d野, 不過佢好多時係作架wor
我個女而家2yrs4months, 下年可能講野先會可靠d, 妳個女幾大呀? ...

之前果D數字好似有D出入, 而家應該0岩喇!
加左 kuyu0905的囡囡.

total no of student:

DC am     -  30
Kent
am  -  31
Kent pm  -  15

Dorset Crescent Campus
AM

ahchungma~囡囡
annieho66
cacatam~
仔仔
eva_669
fatkk ~
囡囡
fidellau
gxjl02~
仔仔
huenhuenma~
囡囡
Lingtwo~
囡囡
mackyfungng~
仔仔
mysy33 ~
仔仔 ~ Kornhill (Quarry Bay)
pangpatricia ~
仔仔
pswong75
tobygin888 ~
囡囡
yimwmc  ~
仔仔
yychristine
一休 ~ 仔仔
豬仔媽媽 ~囡囡
cookiegg ~
仔仔
appleycma-
囝囝
ejwong ~
囡囡
Felicia726 ~
仔仔
gotgot~
囡囡
chanfamily ~
囝囝
thundermui ~
囡囡 (cassidy) 住馬鞍山
yanjoyce~
囡囡 yan yan
yiuszeman~
囡囡
anson_ma~
囡囡
fyl~囝囝 Jason
mat媽 ~ 囝囝

Kent Rd Campus
AM
amanda1230
Appletree300 ~
仔仔
AS1210
B
仔媽媽 ~仔仔~ 德褔花園
candypoon ~
仔仔
Carrie_Yip ~
囡囡~ 昇悅居
danielmama
jocola~
仔仔--Shatin
kanahose ~
仔仔
little_chit~
仔仔
Mamusia -
仔仔
stliu ~
仔仔~ 荔景
wasyinyin ~
仔仔
雙子媽媽~ 仔仔
suchoy~
囡囡~Shatin
shuchingbobo~
囡囡
yansy ~
囝囝
melobaby ~
囝囝 ~荃灣
keroro_him~
囝囝(子謙)
mackyfungng ~
囝囝
cannie~
囡囡~TKO
Ng360 ~
囝囝 ~ 藍田
bobo8006~
囝囝~深井(浩恩)
kattang~
囡囡~藍田
cavey - boy - Tsing Yi

jumbo_mandy - 囡囡嘉嘉~ T.S.T
PRESTONMOM~ 囝囝 Preston
Phemie ~ 囡囡 希悅 ~ 德福花園
yammie~囡囡Martha
masako~囡囡

kuyu0905~囡囡~荃灣

Kent Rd
PM

abugi-daddy
yu_baby ~
仔仔
AS1210
danielmama ~
囝囝
ivychin ~
仔仔
winniellc ~
囡囡
icesby ~
仔仔 ~TKO
PoPoMom ~
囡囡~TKO
joemyt ~
仔仔
RedBean_0509
luiluimama ~
仔仔
Audrey~Shatin
Katie ~
囡囡~Tai Wai
Godivachoc ~
囡囡~ TKO
BBFan ~
寶貝囡囡

原文章由 jjhh 於 07-12-12 13:56 發表
Kent Rd-PM
jjhh~仔仔-湐謙~TKO

噢jjhh, 你出現喇! 之前個list係有你個名架, 不過因為唔知係邊個campus, 所以整整下冇左, 已經加返喇!  

Kent
am  -  31
Kent pm  -  16

AM

annieho66
cacatam~
仔仔
eva_669
fatkk ~
囡囡
fidellau
gxjl02~
仔仔
huenhuenma~
囡囡
Lingtwo~
囡囡
仔仔
mysy33 ~
仔仔
pswong75
囡囡
yimwmc  ~
仔仔
yychristine
一休 ~ 仔仔
豬仔媽媽 ~囡囡
cookiegg ~
仔仔
appleycma-
囝囝
ejwong ~
囡囡
仔仔
gotgot~
囡囡
囝囝
yanjoyce~
囡囡 yan yan
yiuszeman~
囡囡
anson_ma~
囡囡
mat媽 ~ 囝囝

AM
amanda1230
仔仔
AS1210
B
candypoon ~
仔仔
囡囡~ 昇悅居
danielmama
jocola~
仔仔--Shatin
kanahose ~
仔仔
仔仔
Mamusia -
仔仔
stliu ~
仔仔~ 荔景
wasyinyin ~
仔仔
雙子媽媽~ 仔仔
suchoy~
囡囡~Shatin
囡囡
yansy ~
囝囝
melobaby ~
囝囝 ~荃灣
keroro_him~
囝囝(子謙)
囝囝
cannie~
囡囡~TKO
Ng360 ~
囝囝 ~ 藍田
bobo8006~
囝囝~深井(浩恩)
kattang~
囡囡~藍田

masako~囡囡

Kent Rd
PM

abugi-daddy
yu_baby ~
仔仔
AS1210
囝囝
ivychin ~
仔仔
winniellc ~
囡囡
icesby ~
仔仔 ~TKO
PoPoMom ~
囡囡~TKO
joemyt ~
仔仔
仔仔
Katie ~
囡囡~Tai Wai
囡囡~ TKO
BBFan ~
寶貝囡囡

jjhh~仔仔 湐謙~TKO

Felicia726,
多謝你的分享呀! 嘩! 唔可以響班度同同學傾偈好似真係好嚴咁喎.
咁你朋友的仔仔而家會唔會開朗返D呀?
但我見其他 K1媽媽的子女都好似可以講倒同學仔的名喎. 真係有D擔心添! 小朋友應該幾鍾意講野架喎.
想問下你女女返K1時喜歡返學嗎? 應該幾好吧! 否則你唔會俾細仔讀,係咪?

原文章由 Felicia726 於 07-12-12 14:09 發表
Hello mothers,

Dorest campus has no pm class.
My son will attend AM class, Dorset campus next school year. It's nice to read the posts from you all.
Although my older daughter is studying in KV K2 no ...

yiuszeman,

我家大少都係慢熱怪, 佢又係鍾意坐埋一邊觀察或自己玩咁架.
你唔使擔心, 老師唔會唔鍾意, 我諗幾鍾意就真, 同埋女仔文靜D好丫! 斯斯文文咁, 同學校的老師好似啊!

原文章由 yiuszeman 於 07-12-12 14:39 發表
jumbo mandy,

我個算係大女, 佢而家兩歲八個月啦, 不過佢好怕丑, 返左成三個月學, 都唔會同同學玩, 當人地玩的時候, 佢只係自己坐埋一邊, 所以我都好擔心佢返 kv 會點, 我怕先生唔鍾意.

...

wasyinyin,
我都聽過坐校車係唔俾傾偈架, 我反而覺得呢樣okay, 因為搭校車係個幾易學壞的地方來架, 呢個係我個人愚見, 所以KV有老師跟車我比較放心.
只係課堂唔俾傾偈就好似嚴左D, 不過你講得0岩呀, 其實佢地咁樣可以學秩序架. 而且,我諗其實課堂時可能老師都有唔同課程/活動同佢地做, 如果佢地自顧自咁傾偈咪唔知老師做乜囉! 所以都可能係好的.
因為我有朋友在另一間幼稚園教書, 佢話佢班K2學生真係嘈到拆天架, 一節課用左一半時間去叫佢地安靜呀! 咁咪冇時間做正常教學囉???

原文章由 wasyinyin 於 07-12-12 15:35 發表
我都聽過坐校車時一樣唔可以傾計. 雖然好似好嚴. 但想深一層. 如果唔細細個明白課室秩序. 上到小學又掛住傾計. 一來自己留心唔到, 二來唔夠專注, 三來會影響其他同學, 四來抄寫黑板好大機會有錯漏同慢, 就會做錯功課 ...

唔緊要, 使乜sorry,大家一齊傾下之嘛. 得閒上來逛逛啦!
係架, 其實要做決定讀邊間真係唔容易架! 其實我都未做最後決定, 不過係95%讀KV啦!
D留位費慳得就慳, 果$660攞來買衫食飯都唔錯架. 我呢個貪靚的mami! 你地咁做一定有人appreciate架.

原文章由 jjhh 於 07-12-12 15:24 發表
哎!我昨晚才發現這topics… 遲o左…Sorry!
且我同我c6到12月7日(即deadline前一日)才下定決心俾個仔讀kv
SC都諗住唔交錢lu, 費事哂錢
等d waiting list 快d 可以cfm咪仲好:loveliness: ...

yiuszeman & jumbo_mandy,
我覺得呢小朋友個個都好似雙面人咁, 在家就好多野講, 出到外面就好怕羞, 所以我成日話我仔仔扮怕羞架

yiuszeman,
你係指蝦工人姐姐定係話大過佢的姐姐?
佢就冇蝦工人姐姐, 不過成日點人做野架, 連我都點架, 成日整跌D野又叫媽媽執咁囉, 不過我會同佢講, 你自己整跌你自己執啦! 唔好睇我好似冇所謂咁呀, 我對阿仔好嚴架,

原文章由 yiuszeman 於 07-12-12 15:29 發表
stliu

而家d 大少大小姐真難搞, 喂喂, 你家大少有無蝦 d 姐姐呢?

我個大小姐有少少蝦姐姐.

原文章由 JNBvv 於 07-12-12 16:25 發表
Kent Road - am Class

JNBvv,
歡迎! 多多指教 . 加左你個名喇, 係囝囝定女女呀?

Kent
am  -  33
Kent pm  -  16

AM

annieho66
cacatam~
仔仔
eva_669
fatkk ~
囡囡
fidellau
gxjl02~
仔仔
huenhuenma~
囡囡
Lingtwo~
囡囡
仔仔
mysy33 ~
仔仔
pswong75
囡囡
yimwmc  ~
仔仔
yychristine
一休 ~ 仔仔
豬仔媽媽 ~囡囡
cookiegg ~
仔仔
appleycma-
囝囝
ejwong ~
囡囡
仔仔
gotgot~
囡囡
囝囝
yanjoyce~
囡囡 yan yan
yiuszeman~
囡囡
anson_ma~
囡囡
mat媽 ~ 囝囝

AM
amanda1230
仔仔
AS1210
B
candypoon ~
仔仔
囡囡~ 昇悅居
danielmama
jocola~
仔仔--Shatin
kanahose ~
仔仔
仔仔
Mamusia -
仔仔
stliu ~
仔仔~ 荔景
wasyinyin ~
仔仔
雙子媽媽~ 仔仔
suchoy~
囡囡~Shatin
囡囡
yansy ~
囝囝
melobaby ~
囝囝 ~荃灣
keroro_him~
囝囝(子謙)
囝囝
cannie~
囡囡~TKO
Ng360 ~
囝囝 ~ 藍田
bobo8006~
囝囝~深井(浩恩)
kattang~
囡囡~藍田

masako~囡囡

JNBvv

Kent Rd
PM

abugi-daddy
yu_baby ~
仔仔
AS1210
囝囝
ivychin ~
仔仔
winniellc ~
囡囡
icesby ~
仔仔 ~TKO
PoPoMom ~
囡囡~TKO
joemyt ~
仔仔
仔仔
Katie ~
囡囡~Tai Wai
囡囡~ TKO
BBFan ~
寶貝囡囡

jjhh~仔仔 湐謙~TKO

he..he..睇見你叫我百科全書, 我真係笑左出來呀.
我邊有咁勁呀!
校車時間表真係唔知呀, 不過你可以打去學校問下今年的時間表. 佢可以講倒俾你聽架. 佢話會有少少變...但應該相差不大.

同埋你交留位費果日(定係你郵寄交呢), 校車部果度有個行車時間表睇架. 我住果度係頭站 7:25分上車(所以你無講錯, 係7點幾要上車),不過亦都有mami果區係7:50先上車架, 所以要睇你係頭站定尾站囉. 放學就好早, 12:25分返到唻. 總之係返學早的話,放學亦都早咁囉, 都幾公平架.

我自己就一定係俾佢搭校車, 因為校車有2個老師跟車, 無論係安全,紀律都會好D, 其實我覺得搭校車好易學壞架(唔知點解自己成日形住囉). 所以有老師跟車, 係好好多.
同埋成日聽人講保母車好趕, 因為有時又接唔同學校的學生,遇有阻滯會好似趕鴨仔咁. 始終校車係學校提供俾本校學生, 佢責任點都大D, 小朋友搭車最緊要係安全. 同埋呢, 都係其他mami講的, 校車遲左冇事, 因為係校車. 保母車遲到, 小朋友手冊要"給"印架! (雖然應該冇乜野, 不過唔知學校有冇勤到獎狀呢? 如果係就冇份囉, 呢樣係我自己作架咋 !)

原文章由 yiuszeman 於 07-12-12 16:20 發表
百科全書stliu,

你知唔知幾時先知校車路線同時間, 我個心好想個女坐學校學車 (因為有老師跟車, 遲到又唔怕), 不過又怕會太早 (有 d 人話, 坐校車, 7點幾要上車),所以我一早 check 左保母車, 保母車的時間就好好, 8: ...

我地不相伯仲啦!不過我冇諗到你都會對個女咁嚴. 睇你同你老公都好似好錫佢咁.

其實我都好同意小朋友應該由細個就好好管教佢, 細個唔教, 大個仲聽我點咩!後來再睇埋本書,講點樣幫孩子定界線, 對自己負責,所以就算佢得兩歲幾, 總之佢可以用的事,我地都會盡量叫佢做,等佢唔好懶慣呀。佢有到好,就係唔算太扭,或者佢太醒喇,知道扭都冇用,我係唔會就範的,通常佢要果樣野,如果係唔可以俾佢呢,我講完道理,佢就會放棄。雖然我都嚴,但係佢都鍾意同我玩,曾經有一段時間佢係乜野都要爸爸架, 唔係好show我,不過而家冇咁樣咯. 因為我的確係擺左好多時間同佢玩,同佢講道理。我當佢係大人咁佢講道理架, 亦都當佢係大人咁,俾好多尊重佢.

原文章由 yiuszeman 於 07-12-12 16:29 發表
我指係蝦工人姐姐呀.

你話你嚴, 我估我嚴你好多.

我個女扭一樣野, 我可以忍心尤得佢喊一個鐘, 我都唔會就犯. 我個女無樣好, 佢呢樣最好, 如果佢試過一次扭唔到, 知我唔會就佢, 佢下次就唔會再咁嫁啦.

佢好細過我 ...

he..he.. 你又叫我百科全書啦!
7:40都早喎, 唯有咁諗啦, 佢好早可以返到屋企喎. 我成日形住呢, 返學應該精神過放學, 所以如果放學早返屋企,都不失為一件好事.
7:40都好丫, 我仔係7:25就上車喇, 坐成粒幾鐘先返到去學校呀. 希望佢唔會坐到嘔啦!
你女女鍾唔鍾意坐車架? 我仔都幾鍾意架, 不過要日日咁坐又...

原文章由 yiuszeman 於 07-12-12 17:08 發表
百科全書

好慘呀, 我 ga ga e 打左去學校問, 我屋企都係頭站呀, 又係
7:40上車, 12:25 返到屋企, 真係要同老公相量下, 咁即係肥妹要6:45起身, 有少少難度, 佢而家返 pn, 7:45先起身, 早成個鐘.

...

yiuszeman,

hmm...縱佢等如害佢呀 ! 真架, 越大越難教呀! 當然你好似以一敵十咁, 都幾難, 但係嚴唔等如唔愛佢, 就係太愛佢先至唔可以縱佢呀, 屋企人縱佢,就佢, 唔同佢大個D, 讀小學, 做野時都個個會就佢咩? 現實唔係咁嘛! 當然, 爸爸錫女呢係好正常架! 要攞個平衡囉. 我都見有小朋友,屋企縱到不得了 , 旁人見倒係覺得好恐佈架, 不過呢D係人地的事,我理唔到, 但我一定唔會俾我小朋友係咁!其實唔係做丑人, 係點樣做到恩威並重呀!   

原文章由 yiuszeman 於 07-12-12 17:56 發表
stliu

你知嗎, 我老公話老來得女, 要縱到佢爆呀, 你話得唔得人驚, 我 D 朋友叫佢做女痴呀, 我個女未夠半歲之前, 我老公去邊度都係去一陣就要走人, 同人講話要番去睇女同埋喂埋佢食最後個餐夜奶呀.

我屋企人因為肥 ...

我都有少少concern, 不過, 我自己諗, 其實上堂時,老師應該係有唔同野同學生做, 如果小朋友自己響度傾計, 就未必知道要做乜. 我估唔係嚴禁講野呱!
而搭校車呢? 就唔係太擔心, 因為我諗老師係唔俾傾偈, 如果你仔仔得其樂咁, 應該冇問題呱!   疑問中....

原文章由 jjhh 於 07-12-12 23:28 發表
上堂唔俾講野...坐校車都唔俾講野...
好擔心阿仔會唔開心呀...
阿仔就算無人理佢, 佢都可以好自得其樂咁自己玩或唱歌仔...
如果要佢完全唔講野, 實唔開心都似...
點算呀!? ...

yiuszeman,

教小朋友真係易放難收呀!
最緊要兩公婆都一致就得, 如果唔係D小朋友好識走盞架, 知道阿媽嚴就去搵阿爸囉, 佢地好醒 . 有時我仔都係, 見我話唔得,居然走去搵姐姐哭求咁, 諗住搏下, 當然冇面俾啦! 同埋雖然我懶有主見咁, 不過如果我老公教仔時, 就算我唔認同, 都唔會出聲住, 費時阿仔識睇眉頭眼額啦! D小朋友真係好犀利呀 寧願之後先同佢講返.

原文章由 yiuszeman 於 07-12-13 09:56 發表
stliu

你講得好有道理呀, 不過我老公而家見個女都幾曳, 都開始嚴少少啦, 無以前縱得咁得人驚.

希望佢會保持落去啦, 你知, 老豆對女都係心軟 d, 無計

...

呵呵! 如果你copy左俾佢睇, 佢會唔會話邊個三姑六婆咁麻煩, 多多事實呀?   
其實大家交流下啦, 不過真架, 我聽過有朋友話, 佢有個好朋友就係咁喇, 老婆好惡, 阿爸好"林", 結果搞到個女大d時, 一D都唔會聽個爸爸講(當佢耳邊風), 搞到阿爸響屋企冇晒地位呀, 真係...
因為我家果個係仔, 更加要爸爸響佢面前建立威信 如果唔係呢, 佢又點知做個真男人( )係點呢? 哈哈, 好似好長遠咁... 總之呢, 係我仔身上,我睇倒係,你想佢建立乜野習慣,做一次俾佢佢就知喇, 即係話,一個唔覺意俾佢見倒D衰野, 做過一次都好難搣得甩! 要切記呀, 小朋友學習能力真係好高!

原文章由 yiuszeman 於 07-12-13 10:32 發表
stliu

我真係要多多向你學習, 我估我要 copy 你呢段野比我老公睇先得, 我一向都同佢講, 我地要一致先有用, 唔係我幾惡幾嚴都係無用囉.
‹ 上一主題|下一主題