用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 五月終於有飛機返香港
go

[英國] 五月終於有飛機返香港   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 21-5-20 09:33

我都想訂呢間俾阿女,可惜佢返嚟果段時間full晒

andreach 發表於 21-6-6 23:12
我個女都正在BA排隊,佢話條隊超長,因為佢睇顯示版話15:40先開始check in, 所以去咗食嘢,點知而家咁長龍 ...

我阿女都係搭今日BA 1840嗰班機返香港啊。我都擔心咗好耐,一路同佢keep住WhatsApp佢嘅行蹤。或者我列出佢今日到機場之後嘅時序等其他家長有個idea:
12:15 到機場
佢去厠所,搵test center, 排隊做test (我幫佢book咗1pm 做test, 不過佢早到就早去做,冇所謂)
12:55 做完test( 坐BA 收£68)
2:05 收到email 有result
番 collision 攞 paper copy
去check in
-佢話BA有 張checklist幫佢地tick
-佢話所有人  Econ, business class一齊排
3:20 check in 完
3:31 過咗 security
今日成件事都算好快,我個女係吱吱悠悠,他他條條嗰啲人,所以緊張D嘅可以再快啲!

我個仔聽日飛(6月25號),6月26號到,一路諗住去機場做LAMP Test,咁佢而家話6月26號開始改只承認PCR Test,咁影唔影響我個仔?

appledaily 發表於 21-6-24 22:36
My son busted asked Heathrow Collison staff , they said LAMP testing result will be disqualified sta ...

So it’s still recognized if boarding tomorrow ?

wloi 發表於 21-6-24 23:28
講係咁講,但唔知航空公司會點理解,如果時間許可,做 PCR test會安心好多。  ...

我仔吾係London, 依家佢哋嗰邊係六月二十四號下午,佢聽日二十五號1840 BA , 我吾知佢可以去邊度做到個政府接受又趕得切佢check in 前有result 嘅PCR test! 佢自己都search 過佢附近可以做same day result 嘅lab 但己過cut off time.

yuyueng 發表於 21-6-25 00:33
Someone and one of my friends called CHP at 21251999 a few hours ago.  CHP said RT-LAMP test still o ...

我仔頭先打電話去BA customer service 話好busy無人接,跟住用chat box 成功同到一個BA 人chat, 嗰個BA 人話new rules start on 26 June, 我仔聽日飛,用Lamp test 冇問題。 希望係啦⋯fingers crossed

yuyueng 發表於 21-6-25 08:05
開頭諗住Collision LAMP test 最多人用亦百分百上到機,點知臨上機前一日話唔比再用LAMP ,又唔講清楚係boa ...

其實我最初睇到個新announcement 我都係好似你咁諗,因為一般所有同航班有關嘅做法都係計當地departure 日子時間,但係就係見到唔同人有唔同嘅解讀,咁佢班機又啱啱卡喺中間,所以開始騰雞,最弊係佢嗰度唔係倫敦,附近冇啲可以做快速PC R嘅地方,如果唔係有理冇理做咗先就一定冇衰

Owl2014 發表於 21-6-25 16:02
回覆 TTEE1819 的帖子

今日6月25日 CX252 ,已經check in,在禁區等Gate No. LAMP Test ok. ...

多謝update,咁即係話佢個「26 號開始」係計departure date 吾係arrival date. 不過我都仲未放心得住,因為我仔搭今晚BA,有個說法係話departure time如過咗香港時間26號凌晨就只接受pcr…..

cfs 發表於 21-6-25 16:59
在FB見到

Oh no

cfs 發表於 21-6-25 16:59
在FB見到

係咪Hong Kong quarantine support group? 我好似搵唔到呢個post

poonseelai 發表於 21-6-25 17:32
You can't blame BA.  When I read yesterday English press release, my understanding is effective 26 J ...

My son contacted BA via their chat box last night and the BA person told him not to worry since the new rules start on 26 June, and he is departing 25 June so he will be fine with LAMP test results ….

poonseelai 發表於 21-6-25 18:05

"由六月二十六日起,政府將指明相關的登機核酸檢測必須 ...

唉!真係好無助,其實我琴晚打過去衛生署熱線想問清楚,嗰個人就話嗰條熱線係比而家喺香港隔離緊嘅人士需要支援嘅時候用嘅,佢唔清楚我問嘅嘢要我喺另一條熱線辦公時間再打過去。咁我今朝就打咗去佢話嗰條熱線,嗰個人話呢個case佢要refer比唔知乜嘢部門回答,叫我留低電話,到lunch time都冇人 call 我,我又再打過去,接電話嗰個又係話呢樣嘢要refer比唔知乜嘢部門答,而佢check過我個電話係on file,我解釋咗個urgency,但係到而家都冇人contact我……

TTEE1819 發表於 21-6-25 18:11
希望你仔順順利利

多謝你,到而家都唯有去到機場先再算。好在佢都叫做大個仔大學啦唔係中學生,都要學下點樣handle呢啲unexpected scenarios.  如果係細個D就仲擔心

Baoma 發表於 21-6-25 18:19
唉!真係好無助,其實我琴晚打過去衛生署熱線想問清楚,嗰個人就話嗰條熱線係比而家喺香港隔離緊嘅人士需 ...

有新進展,衛生署終於打嚟啦,負責嗰位太太都好好人,佢解釋話佢哋接受Lamp test直至離境當地時間6月25號23:59。佢亦都即刻send咗個email俾我,咁我有black and white, 要同BA 拗都有力啲。 不過佢都話法例或法例,航空公司有權比邊個上機唔俾邊個上機⋯⋯

Baoma 發表於 21-6-25 19:15
有新進展,衛生署終於打嚟啦,負責嗰位太太都好好人,佢解釋話佢哋接受Lamp test直至離境當地時間6月25號2 ...

如果有家長需要呢封email可以PM我你個email address 我send俾你

yuyueng 發表於 21-6-25 20:28
我仔頭先起機場,佢又聽到有BA職員話今日機仲可以用LAMP ,明天就唔得。

我仔啱啱係機場做完LAMP, 佢趁等緊result嘅時間上咗去departure 問BA啲Staff. 佢話BA啲staff 同佢講今日用LAMP仍然OK. 希望佢攞完result去check-in嗰陣時唔好有變卦啦!

TTEE1819 發表於 21-6-25 20:48
你仔攪掂check in未呀?

未啊,仲等緊Test report,真係未到佢check-in完果刻我都仲騰騰震

TTEE1819 發表於 21-6-25 20:47
太好了,希望順利。你仔到左機場check in未?

我仔啱啱順利check in 完啦,依家過緊security. 今次真係一額汗!

summer14 發表於 21-6-25 22:13
祝仔仔平安回港

多謝,過咗check in 呢關之後希望冇surprise 啦

yuyueng 發表於 21-6-25 21:08
我仔辦好check in手續 啦,好快!

你囝仔好快手(emoji)(emoji) 依家放心晒!

‹ 上一主題|下一主題