用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學
go

德雅小學 [複製鏈接]

原帖由 kkhon 於 10-11-25 23:59 發表
我是在職媽咪都收咗仔仔,我的no.是4**號,我諗有600人報。德雅是好學校各方面我都鐘意,但女多男少上年一班20人只有3-4個男仔,怕對佢發展有影響。請問各位有冇仔仔入讀,點睇? ...

我仔仔都是在德小讀書, 今年二年級, 他小一那年有三班, 三班都是二十人以下, 每班各有三個男生.
男生雖小, 但他們感情融洽, 他們不時跟隔離班的男生一起玩, 亦會跟年長的學兄一起玩, 從不察覺有任何問題.
反而男小更令老師多加觀察注目, 機會也較女生多(做班長等等服務生).

原帖由 kkhon 於 10-11-26 00:50 發表
Thanks!eunice.lee 咁男仔升中情況如何?你同仔仔有咩打算?

可能小兒是小二關係, 所以升中暫未有明確的取向, 這個真的要視乎五及六年級的成績來決定及教育政策.

德小男生一般會升讀長天, 銘賢及九華.

不過小兒的兩位表兄多年前在德小畢業後, 分別升讀九龍華仁及英華(未轉直資時).

我仔仔在德小讀得相當開心, 加上男生數目小的關係, 發揮機會也較大, 更令他在此得到發揮及更顯信心, 這個是意想不到的收穫.

我無意將仔仔轉到別的學校, 因為德小給小兒的感覺, 好像另一個家咁, 我仔仔特別喜歡曾修女(校長), 而德小辦學俱理念, 重德育發展!
‹ 上一主題|下一主題