用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校? ...
樓主: kml32
go

[其他] 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校?   [複製鏈接]

timzoeydon 發表於 20-9-25 14:31
轉國際學校之前其實有d家長都比較著重小朋友中文。
無可否認中文比較重要,但係我覺得小朋友嘅智力發展同埋 ...

我都係唸通呢點俾小朋友3歲開始 我都好重視中文 但未重視到不惜一切

語言雖重要 但有好多方面係更重要

同埋唔可忽略現實裡既競爭 想由LS轉過去嘅話 你本身間LS同自己都唔可太差 咁其實4-5歲時既競爭 係發展上付出既opportunity cost都唔細(為左升小一 填鴨式咁谷 英文要用LS個套學)

中文可以用創意同堅持既方法學 唔係淨係靠學校 (雖然我未成功 但呢度好多前輩都得 我有信心)

同時需要平常心 我好努力同一定會堅持 但學中文(或任何野 甚至乎係讀書呢樣野)都係盡人事 聽天命 小朋友真係唔鐘意唔想學 係佢地個人選擇 當然佢細你可用家長權力迫下 但去到尾都無得強求

一個而家好重要既語言 同20年後更重要既軟實力 我選擇左後者

Osiana 發表於 20-9-26 02:18
試下用遊戲方式教。 我著重認字先,再加遊戲,有時候會有動作題,有時候會估字。 小朋友會鐘意係爸爸背脊用 ...

What a great idea!  Thanks so much for sharing!!

Osiana 發表於 20-9-30 19:35
家長有自己理念及偏好,但香港家長之間太多比較及競爭。

一個例子。有朋友嘅女讀一條龍幼稚園已經被覺得跟 ...

香港人本身好鍾意比較 如果間IS多香港人 唔多唔少都會有比較 但因為升學無咁大壓力 就少左樣學術比較

你講呢個例子係LS都好common下

IS都有學業壓力 只係係佢地大啲 比較能handle壓力既年紀先開始 咁其實係符合心理發展 受壓能力同學習動機等 都需要年月去發展同培養

只能說 LS係提早谷谷谷 呢個過程會誤左好多大好少年

前幾日睇陳美齡既一個訪問 佢話香港既教育制度仲停留係考狀元既level 好可悲
我自己都明白 亞洲,中國同香港都係比較少天然資源 因為資源同工種係比較少 所以學術競爭就比較大

deco99 發表於 20-9-30 16:06
(輕鬆討論就吹多幾句,放假都無得出遊。)我唔覺得係學校問題,我甚至唔覺得佢有好大問題。可能我表述唔 ...

IS小朋友係單純啲 但同時好大機會係少少離地

咁IS普遍家庭財力in general ok (如果唔係 都消費唔起學費)的而且確會好大機會令小朋友以為「全香港既家庭都係呢個生活水平」

呢個我覺得係IS比較大既缺點 唯有父母慢慢解釋同身教

你呢個case既父母正正係反面教材 竟然被「說服左」買左架車 情況有如子女扭買玩具成功 咁小朋友好易養成左「人有我有既心態」只能祝佢地好運

deco99 發表於 20-9-30 16:45
完全同意,有人話揀學校要啱小朋友,但點樣係啱都係睇家長理念,比如都係內向小朋友,有人話乖啱傳統,有 ...

同意 我覺得揀學校係睇家長既教育理念

大部份人覺得 自己小朋友有名LS收 即係適合LS 如果係既 點解咁多人之後想轉IS?

有人話我小朋友觀察型又坐得定 最岩讀LS 我不為所動 我覺得佢會應付到LS 但我不願見到佢成為LS typical student.  Not even the top one.

我覺得應該係家長用自己理念同envision去揀學校 想小朋友將來點

我已經睇到IS對我小朋友既正面影響 佢由一個好膽小好靜既小朋友 慢慢成為一個好有求知慾 好敢言既小朋友 就係我想睇到既轉變

相比起同年既LS生 係唔同既
當然LS生有好多佢地既優點啦 學好多學同好守規矩

mandy_ng207 發表於 20-10-1 12:05
我最近發現西人教學模式其實又唔會比香港嗰套輸蝕。我仔間幼稚園係一個英國人開嘅,冇syllabus,上堂就係 ...

其中一個原因係self esteem
IS係kindie階段著重培養小朋友self-esteem 令佢地有自信 自我肯定
所以就算有需要要追程度 佢地一有信心做到 咁簡單既野點會追唔到

deco99 發表於 20-10-1 08:28
你講得好好,每年我見幾乎所有狀元都揀醫科,我覺得好悲哀。我可以理解基層家庭出身小朋友無自由追夢,但 ...

替香港可悲

但理解出身唔富足既狀元既選擇 咁事實香港生活成本高 地少人多 生活艱難 如果出身比較humble 背負著父母既期望 又未必有勇氣去揀無「錢途」既學科

至於都唔少出身ok既狀元都揀醫科 可能係父母迫的 佢地都未必想

Osiana 發表於 20-10-4 05:58
同意。 每間學校都有唔同嘅老師,其實好多LS名校,特別係男校,老師都好 hea (聽舊生講)。所以,我覺得hea ...

非常同意!

我覺得絕大部份既國際學校既家長唔係為左踩LS而踩LS 只係分享緊自己深思熟慮後既一啲唸法

呢十年八年 香港既教育 香港政府既管治 同世界既發展 都變得好快 點睇轉變埋相應既反應人人唔同 所以先有討論同交流既需要同空間

timzoeydon 發表於 20-10-7 09:44
回覆 ZackMama 的帖子

所以其實讀乜嘢學校都係假,原生家庭對小朋友影響係最大。

原生家庭呢點提出得好好

香港人對原生家庭對小朋友影響呢方面既認知未係好普及 所以普遍過份重視子女既自生成長 而忽略左我地作為家長都應該要一齊成長

我小朋友學校手冊quote左Kahlil Gibran Speak to us of Children.
我覺得很有意思 想同ek parents分享 共勉之

Quote:

Your children are not your children.
They are the sons and daughters of Life’s longing for itself.
They come through you but not from you,
And though they are with you yet they belong not to you.

You may give them your love but not your thoughts,
For they have their own thoughts.
You may house their bodies but not their souls,
For their souls dwell in the house of tomorrow, which you cannot visit, not even in your dreams.
You may strive to be like them, but seek not to make them like you.
For life goes not backward nor tarries with yesterday.
You are the bows from which your children as living arrows are sent forth.
The archer sees the mark upon the path of the infinite, and He bends you with His might that His arrows may go swift and far.
Let your bending in the archer’s hand be for gladness;
For even as He loves the arrow that flies, so He loves also the bow that is stable.

mindfulmom 發表於 20-10-16 20:31
同意呀,其實名校呢條路既出路係好predictable,反而揀IS係可以有好多可能性,包括一般人所諗既「讀唔成書 ...

真心想佢地快快樂樂地飛翔 想飛去邊就飛去邊 唔一定飛得更高更遠
‹ 上一主題|下一主題