用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
樓主: msmchan
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

我囝2010年10月的half term break 有16天, 所以他想回港, 但我不知從那裡可知道有特價的消息, agent 說要自己看報紙, 他們都的消息都是由訂票的家長通知.

原帖由 KWY-WONG 於 10-2-10 17:17 發表
我都係book左3套先。因為half-term break 只有7-10日左右未必番。

你agent的說法是對的,可能有特價。

呀囝不是2月或3月回來, 是想2010年的10月half term break回來, 今年新年他不回來了, 你女明天返港的機票約幾時book架, 幾多$呀, 你是自己上vs網book的, 還是你agent 替你, 如果不想在此公開, 可否PM我. 唔該

原帖由 KWY-WONG 於 10-2-10 17:24 發表
HI msmchan
補充 : 2月、3月應該唔係peak season。加上如你唔選擇 BA 或 CX,應唔難訂。我個女星期五乘VS返港過年,我都係好遲訂。

祝各位新年快樂

我囝今年不會回港過年, 其實都想他回來的, 但考慮到得7天假期及機票價錢, 我在1月才問價, 好貴呀, 所以都是在監護人家過.

你們的小朋友回港嗎?

提早同BK 家長拜年

祝各位
身體健康, 心想事成
小朋友學業進步, 笑口常開, 健康快樂

嘩好平呀, 我1月初問要約$8500(CX, BA), $7800(VS)

原帖由 KWY-WONG 於 10-2-11 15:20 發表
SORRY!看錯了。
我大約在去年十月初經AGENT訂。連SURCHARGE在內約hkd5,000.00。因剛好half term break是農曆年,所以想佢開心下。否則亦不會考慮。

祝你新的一年,心想事成。

...

Hi Pizza_Hut

聽到你囡囡的情況都感不安, 有無同學校傾, 看學校有無得介紹, 或現在的同學仔可以介紹嗎?

如果是我的話, 真的找不到好的guardian, 我會選擇每次放假都回港, 真的不想自己的小朋友比人如此對待, 心痛死我了

原帖由 Pizza_Hut 於 10-2-24 11:39 發表
我係經英國同學仔媽咪之前有其他同學介紹嘅, 起初都好似ok甘, 又去學校探下我個囡say hi 甘, 但d安排好亂, 最近覆email 又好耐, 最嬲係無做到我嘅基本要求:

不要有年齡大嘅男仔家庭No pets呢間應該係監護人公 ...

我囝都有提過6月的half term 放一星期假他不想到guardian 家住, 他想約幾個同學在學校附近租B&B, 說一起溫習, 但我怕他人多一起玩多過溫習, easter 回港再與他傾吓.

租B&B有無年齡限制?

如果自己與同學租B&B, 不到guardian家, 是否要通知學校呢? 因為新年的half term 學校send email 問家長, half term 學生會住在那裡及要提供guardian 家的address

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-2-24 17:05 發表

我囡囡又係咁講, 因為之後有啲假碰啱考試, 佢想唔返嚟, 我哋叫佢揾多個同學仔喺學校附近book酒店住同温書, 但囡囡話酒店得一張枱, 邊夠2個人温書, 佢prefer自己一個住酒店, 自己搞掂, 但我又擔心, 頭痛中. ...

租B&B安全嗎? 我囝問過要約30磅一天

原帖由 honeybeemom 於 10-2-24 20:00 發表
我個仔在exeat就係同同學租B & B住,但就要同學校說會去guardian度住,當然佢有sent e-mail同guardian講,大家夾口供.放mid term佢多數都會回港,不過五月尾個假佢就唔會回港,咁長時間佢就煩緊.因咁多天好多同學都會去gu ...

私人訊息

I can't PM "invalid put" why.....

做父母當然是要安全第一先, 但小朋友只是方便, 所以都好煩, 希望easter回港再詳細傾

原帖由 Pizza_Hut 於 10-2-25 14:43 發表
亞囡同學係女仔, 住過幾次b&b, 安吾安全就真係見仁見智, 同學亞媽又無咩所謂, 佢話個囡自己出去食野果d都好方便, 但我本人就吾係好贊成, 如果住guardian就好似安全d, 起碼有個大人係度...

...

Hi Honeybeemom,

Please check PM

msmchan
原帖由 honeybeemom 於 10-2-24 20:00 發表
我個仔在exeat就係同同學租B & B住,但就要同學校說會去guardian度住,當然佢有sent e-mail同guardian講,大家夾口供.放mid term佢多數都會回港,不過五月尾個假佢就唔會回港,咁長時間佢就煩緊.因咁多天好多同學都會去gu ...

Hi KWY-WONG

我用另一部電腦pm無問題了, 你試一試

msmchan
原帖由 KWY-WONG 於 10-2-25 17:27 發表
I have the same problem yesterday.  If you know the reason, please let me know.

Hi honeybeemon

Please check PM

msmchan
原帖由 honeybeemom 於 10-2-27 17:50 發表
Hi msmchan,

Check PM please!

honeybeemom

Hi honeybeemom

please check pm again

msmchan
原帖由 honeybeemom 於 10-3-1 22:38 發表
Hi msmchan

再check PM啦.

honeybeemom

在英國讀書在香港是不能申請港鐵的學童8達通, 只可以買成人的8達通, 無交通優惠架, 當成人價錢的乘車.

原帖由 Flowerlam 於 10-3-5 09:04 發表
各位

請問如年滿12歲在英國讀書,是否不能申請港鐡的學童8達通?有無其他的交通優惠代替?

謝謝!

UK HSBC Account

各位,

請問在HK 總行開的英國學生戶口, 是否在學生滿18歲後, 要每月給6磅管理費, 有無方法可以有優惠或不收管理費?

我只是收過一張debit card 無 cheque book

收到debit card後, 會再收到debit card的password, 要打電話去啟動將card或去到UK在cash machine 啟動.

做上網註冊後有個IB number 給你, 然後約過一星期, 會收到一個security code, 你上網入了IB number後, 然後會要你入出生日期, 入security code,有指示要你入第幾個number, 要小心入, 我試過入錯1次, 立刻block account, 要打電話去UK, 問完一大堆問題, 才開回account給你.

大致上是這樣, 因為是呀囝自己上網註冊及到uk cash machine 啟動 debit card

原帖由 honeybeemom 於 10-3-6 00:37 發表
我都在中環總行開了A/C,跟著收了一本cheque book, 1張好像debit card.但我在網上註冊唔到,打電話問又要我打去英國問,好鬼煩,已過了幾個月我都經常忘了去跟進,看到你們的post.先記起,你們之前有無呢個問題呀?

...

Hi honeybeemom

你有時間聯絡我啦.

msmchan

原帖由 honeybeemom 於 10-3-7 23:33 發表
都好煩吓,我呢排都無埋時間去溫故知新,所以如果msmchan唔介意,我遲些打比你再問細節.

是好煩架, 本意是開UK account 給小朋友讓他們可以用debit card, 父母在HK 上網check 他們的account, 可以知道他們的戶口情況, 這是本來的用意, 入錯一次立刻block account, 吓吓要當時人打電話去開回account, 說是私人account, 父母亦不可以check, 但他們可知道小朋友的所有支出都是由父母給的, 實際上是父母的account, 所以現在考慮緊到他18歲, 如要收管理費(6磅, 搶錢), 可能取消UK account, 用回HK的HSBC account, 在uk每次取錢給HK$25手續費, 或者開一張附屬card,可能會好點, 但他在UK買東西便無用debit card 方便了.

原帖由 Gracewu1219 於 10-3-7 16:21 發表
上次我係呢度幫佢check 下個account, 見到個account 側邊有message 要  update 地址, 我冇理會, 如是者幾次, 個網block左, 出現hk3,叫我打去 一個uk 電話, quote 返hk3,點知佢話我唔係當事人,唔應該上佢個網,結果要 ...

對呀, 超貴架, 搶錢呀
原帖由 Gracewu1219 於 10-3-8 00:11 發表

重有!果個uk 電話要$9.6一分鐘!

有, 是3個月收一次bank statement
原帖由 Pizza_Hut 於 10-3-8 16:28 發表
有無收過英國hsbc寄來statement? 好似幾個月一次的!
‹ 上一主題|下一主題