用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兩兒讀小學, 點教??
go

兩兒讀小學, 點教?? [複製鏈接]

請問一些有兩個小朋友都係同時讀小學的家長, 你地係點樣教/ 安排小朋友學術同功課??

我有兩個仔, 現一個小一, 一個k2, 今年大仔第一次考試時, 我就感受到好大壓力, 幫一個溫書都咁辛苦, 咁出力, 如果細仔好彩入番哥哥間小學, 咁d考試測試時間咪一樣, 咁我點分身呢??

我大仔放學番到屋企都4點, 食吓茶點, 休息吓, 4點半開始做功課, 宜加因為我要睇住細仔成績(k2成績影響升小), 所以我冇睇住我大仔做功課, 只係同佢對功課。
每日做完功課, 公文式, 已經6-7點, 7-8點就食飯同沖涼, 8-9點玩吓, 睇吓電視就要瞓喇!
有時想佢溫吓書, 但我又唔忍心佢全日都冇自己時間, 我又唔想佢遲過9點瞓。
星期二, 五, 5:30-7pm要番補習, 星期六3點前要番興趣班同公文式, 下午係佢嘅活動時間。
星期日係family day, 但考試前三個星期都要留在家溫書, 次次溫書都要daddy帶細仔出街。

宜加上述時間還可以支持到, 但一想到細仔都升上小一, 咁點安排好呢??
eg. 兩個係屋企溫書, 點溫呢? 有乜方法令佢地專心呢?? 屋企唔係大, 我教緊一個, 另一個一定聽到, 點算呢??
又eg. 兩個一齊做功課, 一定有快有慢, 點樣至唔影響到對方呢??

我好想知其他家長係點分配時間 , 同點做呢?? thx.

0    0    0    0

你兩小朋友都好叻, 好專心呵~!

我唔知work唔work 呢??
我細仔好多口, 非睡覺時間, 佢嘅口可以不停咁講....
就好似"月光寶盒" 嘅羅家鷹一樣....  -_____-

所以我怕佢影響到哥哥...
HAHAHAHA

原帖由 lillymarie 於 11-3-10 19:52 發表
我要兩個仔坐係飯桌做功課,我坐係中間。輪流溫習。我自己亦會拎本書一齊睇。

反而唔放心俾佢地自己係房,唔知佢搞乜。

佢地都習慣了,可以專心。有時教哥哥溫習,弟弟亦一齊聽一齊學。 ...

小朋友做功課速度要好快d得, 我小朋友每日都要用個半鐘做功課, 我都好想有時間多, 唔好話午睡, 多少少時間睇電視都冇.....唉~~!

原帖由 parentslove2 於 11-3-18 22:36 發表
When they get to P.1, it's no play time during weekdays.  I guess too much tutors.
On weekends, give them some free time in the afternoon.
Our time;
Mon to Fri
4:15 - 5:00 Check homeworks and showers, ...
‹ 上一主題|下一主題