用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同大家見成點
樓主: Cfwongthomas
go

港同大家見成點   [複製鏈接]

yubaba 發表於 22-10-15 13:49
問嘅問題我覺得真係冇乜特別, 唔係好可以睇到小朋友嘅特質, 最多係聽指令及認知(學術)~  ...

放心,老師in 左咁多年,其實大概都知收邊類小朋友,「活潑思辯創新」

當學術方面個個啱曬,玩遊戲,情景題…. 好容易就睇到性格特質

Charlotte_mom 發表於 22-10-15 16:52
又係呢個例子
曾幾何時,我到港同做家長義工。數學日。
有條問題:香港有幾多種流通紙幣?

係呀又一年大女當年可以面見時,小組遊戲非常有心思,絕對可以揀到學校想要嘅小朋友架!

到細佬第一年要zoom, 就算幾簡單遊戲和問題,幾千人入面老師一樣會搵到,亮眼的小朋友,就係呢種特質!

haa1160 發表於 22-10-15 17:07
點先叫亮眼?係咪要at least答啱哂?因為啲問題都好正常認字計數

聽日仲有一日面試,之後再分享(都係有offer 家長收集返黍消息)

回覆樓主:

關於港小收生特質以下一d家長間分享:

玩遊戲,已經睇到性格,輸咗有冇唔開心,唔輸得,嬴左有冇好驕傲,唔好太認叻,又有小朋友輸咗會主動要求試多次

學術題,生字識曬仲發現詞語間關係,額外造句,就算唔係識曬,唔識嘅會主動問老師可唔可以教佢

情景題,攞分位,最睇到創意,平時有冇睇書,可以有小朋友創作一個故事,有家長分享小朋友甚至作一個新結局

疫情冇開放日,去到學校會感受到嗰種氣埸,以前返去做家長義工見到同學仔個個熱情有禮主動,招呼家長幫助小朋友,個個親和力一流。

有一次賣學校紀念品,我想買遮,但我又怕用咗會壞,唔用又浪費,一位高年班同學,秒答我一把用一把儲!

主動,創意,勇於嘗試,大概就係呢啲特質,港小老師教咗咁多年,十分鐘已經可以揀到適合小朋友。

但港同收生特質唔代表一定代表收小朋友一定最叻

只係每間學校收生要求不同,好似朋友個仔,係乖靜,觀察型,港同,TSL 都唔收但DBS 收咗

haa1160 發表於 22-10-17 17:48
但真係有小朋友講詞語會無啦啦做句? 玩遊戲其實都好簡單,正常小朋友唔係會笑嘅咩?

至於情境題佢唔係一 ...

家長之間分享已經入咗,冇必要講大話,幾千個入面就係有呢啲小朋友,另外絕對有小朋友玩遊戲輸咗會黑面

‹ 上一主題|下一主題