用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無小一生而家都仲未能獨立睇中文課外書? ...
go

有無小一生而家都仲未能獨立睇中文課外書? [複製鏈接]

我大仔小一,讀橋樑書津津有味,但都會喜歡聽我讀故事。我想..現階段,閱讀興趣比起閱讀能力更為重要,只要是有趣的故事,不論中/英文佢都喜歡睇

308  agree  發表於 13-5-6 11:46

回覆:A-Mum 的帖子

Yes, that's the series my son is recently reading.  信誼都ok

回覆:A-Mum 的帖子

青田有幾本咩我是小一生果個系列都ok,合佢地校園生活

HKTHK 發表於 13-4-30 11:24
回復 marcuscyrus 的帖子

Thank you, haven't heard of this series before and will check it out.  Do y ...
我自己中文都唔係好叻,唔識評論好定唔好,反正我心態都唔係諗住用閱讀黎學好中文英文。內容o岩,用字唔太口語/粗俗我就算啦xd
何巧嬋o個d應該幾好掛?

HKTHK  She is in  香港兒童文學名家選  發表於 13-4-30 15:57

回覆:YolandaTam 的帖子

Afterall, kids have their tastes!!!

四隻貓  係呀, 佢地有自己口味.  發表於 13-4-30 17:29

我仔好鍾意睇信誼o個本"大聲公",有兩集的。因為我地多數都係去圖書館尋寶,有時我都係求其借比佢,佢鍾意睇o個d自己會話比我知呢本好好睇,叫我睇下仲有冇同系列的。
最近睇格列佛遊記,因為之前睇左明珠台套戲。有時都要碰下運氣,如果借左返黎佢唔鍾意都唔緊要,咪借過第d囉,橫掂呢本唔睇可以睇第2本。
佢有時睇細佬o個d我自己會讀都好開心架

回覆:HKTHK 的帖子

我覺得亮亮都可以睇下嘅

妤妤 發表於 13-5-10 13:03
我囡都鍾意大聲公,我自己睇都覺得好好笑!
第2本仲好笑d,講到佢避打針同暈車浪o個度我仔睇到笑出聲xd
‹ 上一主題|下一主題